spacer.png, 0 kB
Workflow gerelateerde standaarden

4.3 Workflow standaarden

Om bedrijfsprocessen te ondersteunen is het niet voldoende om alleen het uitwisselen van boodschappen te ondersteunen met standaarden en protocollen. Bedrijfsprocessen zijn vaak langer-lopende processen waarbij niet met een simpele request-response boodschap kan worden volstaan. Daarnaast zijn er standaarden nodig voor de uitwisseling tussen modelleer-tool en workflow engine, op het gebied van audit-gegevens en alle andere interfaces die beschreven zijn in het referentiemodel van de WfMC.

 

figuur42

 

Figuur 4.2 – relatie workflow en webservice standaarden

 

Workflow richt zich traditioneel op processen binnen een bedrijf, de inzichten die daarvoor ontwikkeld zijn kunnen echter ook gebruikt worden voor het standaardiseren van web services. Er vindt op dit moment veel onderzoek plaats naar de toepassing van web services ter ondersteuning van lang lopende processen tussen bedrijven. Het gaat dan met name om de choreografie van web services. Hiermee kunnen processen die over de bedrijfsgrenzen heengaan geautomatiseerd worden.

 

De standaarden kunnen in twee categorieën worden ingedeeld. Allereerst zijn er standaarden die zich richten op de interne procesdefinitie en -uitvoer, daarnaast zijn er standaarden die zich richten op de procesdefinitie en –uitvoer tussen twee bedrijven (B2B). Al deze services moeten samengebracht worden tot betekenisvolle processen. Voor het coördineren van de verschillende processen zijn coördinatie talen ontwikkeld. Op een hoger niveau zijn er ook standaard notaties nodig om managers en modelleurs eenvoudiger met elkaar te kunnen laten praten.

figuur43

 

Figuur 4.3 – Functie van verschillende standaarden

In figuur 4.3 komt echter niet de proces-uitvoer duidelijk naar voren. Het WfMC heeft een overzicht ontwikkeld waarbij, naast de interne en externe procesdefinitie, ook de interne en externe proces uitvoer is opgenomen.

 

Comments
Add New
+/-
Write comment
Name:
Email:
 
Website:
Title:
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Last Updated ( Friday, 07 April 2006 )
 
spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China