spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Weer in Nederland 

dinsdag, 14 februari 2012

Ik ben weer in Nederland. Gisteren om half elf ´s avonds geland op Schiphol na een van de vermoeiendste reizen. Ik had afgelopen weekend in Shenzhen een keelontsteking opgelopen. Aanvankelijk flinke koorts, maar gelukkig was de koorts maandag verdwenen en kon ik dus zonder problemen de grens met Hong Kong passeren. De vlucht naar Moskou vertrok 50 minuten te laat, maar dat maakte me niet zo heel erg uit, aangezien ik een overstaptijd van bijna 3 uur had. Het was op zich een prima vlucht en het vliegtuig zat niet helemaal vol. Ik zat weer aan het gangpad en de stoel naast mij was vrij. Doordat ik niet fit was leek de vlucht wel erg lang te duren. Bovendien leek het vliegtuig niet bijzonder snel, maar misschien lag dat gewoon aan het feit dat we met de draaing van de aarde meevlogen. Op Moskou bijna twee uur lamlendig op een stoeltje gezeten en toen met een bijna leeg toestel naar Amsterdam gevlogen. Toen even lekker kunnen slapen, maar op Schiphol bleek mijn koffer (en die van 6 medepassagiers) er niet te zijn. Na het invullen van een formulier (wat overigens minder goed was geregeld dan in Hong Kong) kon ik dus met alleen een rugzakje naar mijn ouders. Eenmaal thuisgekomen viel ik gelijk in slaap. Vandaag had ik vrijgenomen zodat ik nog een beetje kon bijkomen van de reis. Bovendien werd ik zojuist gebeld dat mijn koffer is aangekomen en die wordt vanavond bezorgd.

Fotosessie in pak 

vrijdag, 10 februari 2012

Vandaag zijn we bij een fotograaf langsgeweest voor een fotosessie. Woutertje had drie setjes kleren: zijn eigen kleren, een smoking en een kleurige set met tshirt. Het was erg leuk en vooral de smoking stond hem schattig. Daarna zijn we weer naar huis gegaan en vanavond hebben we Wouters haar geknipt. Het was behoorlijk lang geworden, dus de tondeuse kon aan de slag. Dat vond Wouter echter helemaal niet leuk. Daarna kon hij echter in bad en dat vindt hij wel super leuk. Lekker schoppen in het water en spetteren!


fotosessie_smoking
De fotograaf en assistente bezig met Woutertje in smoking

Wouter jarig 

donderdag, 9 februari 2012

Een paar foto’s van vanochtend:


hartelijk_gefeliciteerd
Hartelijk Gefeliciteerd Wouter

1jaar
1 jaar

mooie_slingers
De slingers zag hij gelijk toen hij vanochtend wakker werd

cadeaus
Cadeautjes

Oh_autotje
Oh, een mooie auto!

Nederlandse politieauto
Nederlandse politieauto

Klompjes
Klompjes en een nieuw overhemdje

Xiaoxiong heeft ook al een taart besteld die we later vandaag gaan ophalen. Morgen gaan we ook nog naar de fotograag om foto’s te maken. Nu het examen van Xiaoxiong achter de rug is, kunnen we er allemaal van genieten!

Xiaoxiong geslaagd voor MVV examen! 

donderdag, 9 februari 2012

Xiaoxiong is gisteren geslaagd voor het inburgeringsexamen buitenland. Nu zijn we een heel grote stap dichterbij een MVV visum voor Xiaoxiong. Ik moet nog wat papieren op mijn werk regelen en dan hopelijk kan ik eind volgende week de aanvraagprocedure starten. We zijn gisteren vroeg opgestaan en de moeder van Xiaoxiong is toen hierheen gekomen om op Woutertje te passen. Wij zijn vervolgens rond half negen met de metro naar het treinstation in Shenzhen gegaan en vandaar een trein naar Guangzhou genomen. We hadden een laptop mee, wat studieboeken en mp3-speler met oefenmateriaal. Aangezien het examen pas om half twee op het consulaat was, hebben we eerst rond elf uur wat gegeten en nog wat geoefend in een restaurant in Guangzhou. Om 1 uur nog een grote kop koffie voor Xiaoxiong en toen naar het consulaat.

We mochten eigenlijk niet naar boven, maar in het emailtje van het consulaat stond dat we een kwartier van te voren aanwezig moesten zijn. Dus uiteindelijk toch de receptie van het gebouw weten te overtuigen. Vervolgens naar boven en Xiaoxiong kon gelijk naar binnen door een deur aan de zijkant. Ze kon daar in een apart kamertje zitten. Er was een leeg bureau aanwezig met een headset en een vingerscanner. Eerst werden tien vingerafdrukken genomen en toen ook een foto met een webcam. Vervolgens kreeg Xiaoxiong een instructiepapiertje zodat ze de procedure wist. Dat had ze echter als voorbereiding al gelezen dus ze kon snel aan de slag.

Ik wachtte ondertussen in de wachtruimte van het consulaat en - als het stil was op de gang - kon ik Xiaoxiong in de verte horen praten. Het klonk allemaal goed, dus ik kreeg er steeds meer vertrouwen in. De vragen over de Nederlandse samenleving gingen heel goed (waarschijnlijk 100% score), maar het tweede deel met zinnen nazeggen was erg lastig. Het derder en laatste deel ging gelukkig weer beter. Xiaoxiong zei dat er erg veel ruis op de telefoonlijn zat. Soort gesis de hele tijd, dat ze niet op de DVD en het oefenexamen had gehad. Daardoor kon ze het niet goed horen. Enfin, gelijk na afloop kreeg ze te horen dat ze geslaagd was, maar de exacte score krijgt ze pas over een paar dagen opgestuurd.

We zijn allebei natuurlijk blij dat Xiaoxiong het zo goed gedaan heeft. In drie maanden heeft ze Nederlands geleerd en ze is in een keer geslaagd voor het examen. Nu kunnen we echt genieten van Woutertjes eerste verjaardag!

Vuurwerk en lopen 

maandag, 6 februari 2012

Woutertje loopt sinds vandaag een paar meter zonder ondersteuning. Erg leuk dat hij precies nu de sprong maakt van een enkel pasje naar een paar meter. Hij geeft nog steeds de voorkeur aan lopen langs de bank of kasten, maar als het niet anders kan (en als het snel moet) dan probeert hij gewoon te lopen. Ondanks dat hij regelmatig valt, doet hij het toch met veel plezier. Zoals ik in mijn vorige berichtje ook schreef, kent hij heel veel gebaren. Een gebaar voor wassen, vissen, vlaggen, slapen, kom hier, nee, lekker, doei, etc etc. Xiaoxiong probeert hem ook te leren zingen, maar dat wil nog niet zo vlotten :) Wel vindt hij de ‘r’ van mij reuze interessant. Hij stopt dan zn vingertje in m’n mond om te trillingen van de R te voelen. Hij zegt nog steeds alleen ‘mama’ (en een hoop ander gebrabbel). Hij snapt wel wie met papa wordt bedoeld, maar mama is duidelijk belangrijker.

Vandaag is het Lantaarn festival in China (15e dag van het nieuwe Chinese jaar) en wordt er weer vuurwerk afgestoken. We konden er helaas niets van zien vanwege de hoge gebouwen, maar de knallen vond Wouter toch wel leuk. We hebben hem ook een yuanxiao laten proeven (gekookt rond zacht balletje met vulling), maar dat was iets te kleverig voor hem en kreeg hij niet goed weg.

Mijn koffer is zaterdagavond ook bezorgd. Ze belden ’s middags om te vragen of ze konden bezorgen voor 8 uur ’s avonds. Om tien uur was de koffer er echter nog steeds niet, dus begon ik me wel een beetje zorgen te maken. Om half elf kregen we toch een telefoontje van de bezorger en om middernacht kwam hij langs. Dat is toch wel goede service! Gelukkig maar, want de koffer zat vol met melkpoeder en koekjes. De Liga koekjes uit Nederland vindt hij super lekker, dus het is niet voor niets geweest!

Xiaoxiong heeft gisteren ook nog een oefenexamen gedaan. We moesten daarvoor bellen met een Nederlands telefoonnummer, precies zoals in het echte examen. Het ging best goed en ondanks dat ze nog flink wat fouten maakte, slaagde ze voor dit examen. De slagingskans was 95% volgens de computer, maar Xiaoxiong verwacht dat het echte examen toch wel moeilijker wordt. Even afwachten tot woensdag. Xiaoxiong’s moeder slaapt nog steeds bij haar vader in het ziekenhuis. Woensdag komt ze toch een daagje op Woutertje passen, zodat ik met Xiaoxiong naar Guangzhou kan gaan voor het examen. Donderdag dan Wouters eerste verjaardag en hopelijk ook de dag dat de vader weer uit het ziekenhuis komt.

In Shenzhen voor verjaardag 

vrijdag, 3 februari 2012

Ik ben sinds vandaag weer in Shenzhen voor de 1e verjaardag van Wouter (9 februari). Ik had een goedkope vlucht met Aeroflot gevonden. Ik had mijn bedenkingen bij de veiligheid, maar dat leek allemaal prima in orde. De stoelen zijn wel oud en uitgezakt en geen persoonlijke entertainment, maar verder zagen de twee vliegtuigen (amsterdam - moskou en moskou - hong kong) er prima uit. Ik had 1 uur overstaptijd in Moskou en dat zou genoeg moeten zijn normaal gesproken (het is immers dezelfde terminal F) maar onze vlucht uit Amsterdam had 40 minuten vertraging. Tel daar nog eens 10 minuten bij om het vliegtuig uit te komen en toen most ik dus echt de rij met de securitycheck voorbij en rennen naar de volgende gate. Daar was ik gelukkig nog wel op tijd, maar ik vreesde al voor mijn koffer. De vlucht naar Hong Kong vertrok echter ook ongeveer 40 minuten later, dus ik had nog wel hoop dat mijn koffer afgeleverd zou worden in Hong Kong. Helaas bij aankomst van de baggageband lag er al een mededeling voor mij en 4 anderen dat we naar het grondpersoneel moesten gaan. En jawel, koffer stond dus nog in Moskou. Enfin, ze zeiden dat ze die morgen zullen nabezorgen in Shenzhen. Als dat allemaal goed gaat, dan is het alleen maar makkelijker. Voordat ik ga juichen, eerst toch maar even afwachten.

Op de route naar Hong Kong lang gepraat met een Russische die een paar jaar in Japan had gewerkt en nu met een aantal vrienden op toeristische zakenreis naar Hong Kong, Guangzhou en Shenzhen zou gaan. Ik zei tegen haar dat mijn website startinchina.com wel wat tips bevat voor wat er in Shenzhen te doen is. Wat bleek? Die had ze thuis in Rusland al gelezen. Super cool toch?

Xiaoxiong en Woutertje kwamen me bij Huanggang ophalen rond 13u plaatselijke tijd. Ik had zoals gewoonlijk niet geslapen in het vliegtuig dus na douchen eerst een tijdje geslapen. Rond 6 uur zijn we dan even op ziekenbezoek geweest bij de vader van Xiaoxiong. Die ligt nu in het ziekenhuis en de moeder slaapt bij hem in de kamer om voor hem te zorgen. Geluk dat ik dus nu kom, zodat ik Xiaoxiong weer kan helpen met het in bedwang houden van Wouter. Want wat een energie heeft hij en wat is hij alweer een stuk groter. Hij verstaat ook heel veel Chinees en kan door middel van gebaren een beetje communiceren. Echt ongelooflijk wat een ontwikkeling hij weer heeft doorgemaakt.

Toen hij me eerst zag was hij een beetje verlegen. Wel steeds lachen maar ook stilletjes en staren. Maar volgens mij herkent hij me toch wel en nu is hij elke keer erg blij als hij me ziet. Ik liep even uit de slaapkamer en gelijk begon hij te protesteren dat papa weer wegging. Heb hem dus maar geleerd dat ik 5 seconden wegging en met hardop tellen ging het goed. Kortom, leuk om ze beiden weer te zien. Zodadelijk lekker slapen en dan morgen voor Wouter zorgen, zodat Xiaoxiong de hele dag Nederlands kan leren.spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China