spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Nieuwe foto´s van Wouter 

zondag, 18 december 2011

Twee dagen voordat ik uit China vertrok hebben we nog een laatste fotosessie gedaan bij een fotograaf. Afgelopen week heeft Xiaoxiong het fotoboek, de sleutelhangers en de CD met foto´s opgehaald. We vinden dat ze erg leuk geworden zijn:


IMG_3101+-+.jpg

IMG_3106+-+.jpg

IMG_3109+-+.jpg

IMG_3122+-+.jpg

IMG_3137+-+.jpg

IMG_3148+-+.jpg

IMG_3185+-+.jpg

IMG_3215+-+.jpg

Hoe is het in Nederland? 

woensdag, 7 december 2011

Dat is een vraag die ik al verschillende keren heb gehoord de afgelopen twee weken. Het is natuurlijk een stuk kouder en al dat blonde haar en die lange mensen vallen me echt op. Ook veel mensen op de fiets, dat zie je in Shenzhen nooit. Weinig hoge gebouwen en rustig overal. Kortom: dus precies het tegenovergestelde voor Nederlanders die naar China gaan.

Ook qua werk zijn er wat verschillen. De laatste tijd ging ik elke dag als eerste naar huis bij Tencent. Dat was dan om 6 uur ’s avonds. Bij SpilGames hebben de werknemers meer vrijheid om te bepalen wanneer ze beginnen en mensen die vroeg beginnen gaan ook vroeger naar huis. Ik ben nu steeds tussen 6 en 7 uur naar huis gegaan en dan was het kantoor al grotendeels verlaten. Ik begin ’s ochtends om half negen en dan werk ik dus elke dag iets langer dan noodzakelijk, maar dat ben ik juist gewend. ’s Middags heb je bij SpilGames een lekkere lunch met salade-bar en goed brood met lekker beleg en een dag-special. Na het eten gaan we dan wel gelijk weer aan de slag, in tegenstelling tot bij Tencent waar ’s middags een pauze van 2 uur is (waar ik me overigens nooit aan heb gehouden, ik werk liever door).

Het werk bij SpilGames is leuk en ik heb leuke collega’s. Ze komen uit de hele wereld - inclusief zelfs een Chinese collega, uit Wuhan - en de voertaal is Engels. Leuk dat ik nu eindelijk alles weer kan verstaan en gewoon mee kan praten! Ook kan ik plotseling mijn mails lezen en vergaderingen begrijpen. Dat heb ik allemaal toch wel gemist in China. Het verschil in omvang tussen Tencent (rond de 20 duizend werknemers) en SpilGames (een paar honderd) is ook aan alles merkbaar: SpilGames voelt nog veel meer als een startup. Veel dingen zijn niet zo strak geregeld als bij Tencent en dat is juist leuk. Je kan veel meer bijdragen en zelf dingen regelen en verbeteren, terwijl je bij Tencent maar een heel kleine rol kan spelen. Ik werk deels met technologien die ik al kende, maar deels ook met nieuwe. Ik ben dus hard bezig om bij te leren, maar gelukkig heb ik ook al mijn ervaring van Tencent kunnen gebruiken en mijn ervaringen kunnen delen.

Kortom: het is dus heel anders, maar wel erg leuk. Het is wel minder relaxt natuurlijk: geen bedrijfsbus die je thuis aflevert en schoonouders die voor je koken. Verder mis ik natuurlijk Xiaoxiong en Woutertje wel. Vanwege het tijdsverschil en het feit dat we het beiden druk hebben op ons werk, kunnen we elkaar amper zien. Woutertje kan me ook niet herkennen via de webcam en dat is natuurlijk jammer. Ik hoop dat ze zo snel mogelijk hierheen kunnen komen. Tot die tijd stort ik me volledig op m’n werk en doe m’n uiterste best!spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China