spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Terug in Nederland 

zondag, 27 november 2011

Inmiddels ben ik weer een weekje in Nederland. Na een lange maar goede vlucht zondagochtend heel vroeg in de koude Nederlandse ochtend geland. M´n ouders haalden me op en ik ben de hele dag wakker gebleven om gelijk in het ritme te komen. De afgelopen week heb ik allerlei praktische zaken geregeld: weer ingeschreven bij de gemeente, ziektekostenverzekering geregeld, geinformeerd bij belastingdienst etc. Verder ben ik bij vrienden en familie op bezoek geweest en dat was erg leuk. Ik heb wel een dubbel gevoel : enerzijds voelt alles heel vertrouwd, aan de andere kant voel ik me ook deels toerist. Zoveel lange mensen, zoveel blond haar, de koude lucht, iedereen op de fiets, de lege straten, de rare dingen waar men zich druk over maakt op tv etc. Ik mis Woutertje en Xiaoxiong natuurlijk ook. Gelukkig kan ik ze elke dag wel op de webcam zien en vandaag stuurde Xiaoxiong ook nog eens veel foto´s door, dus dat is helemaal super!


wouter in ballenbad
Wouter in het ballenbad in Coco Park

wouter speelt

Lief mannetje
Hij deelt zijn melk met iedereen

Volop kerst in China
Het is al volop Kerst in China

56.jpg
Kijken naar de kerstversiering

Kerstcadeautje
Kerstcadeautje: een rood-wit-blauwe auto

En nog wat foto´s eerder deze week:


Klauteren
Omhoog klauteren

Staan
Staan

Hobbelpaard
Hobbelpaard

Voordat ik wegging kon hij ook al een beetje met de muziek meebewegen (Xiaoxiong en haar moeder zingen en hij beweegt dan zijn armen druk mee). Sinds ik weg ben, kan hij echter ook echt zwaaien als je byebye zegt. Hij staat nu ook rechtop zonder z´n armen, met z´n benen leunend tegen het bed. Hij kan ook met kleine autos spelen (zoals het bedoeld is). Hij lijkt zelfs wat Chinees te verstaan. Mn schoonmoeder vroeg net ´waar is papa´ en hij wees direct naar de laptop! Lief :)

Koffer staat klaar 

maandag, 14 november 2011

Ik heb inmiddels mijn koffer ingepakt voor het vertrek naar Nederland. Ik neem alleen mijn winterkleren, sportkleren, wat schoenen en de binnenkant van mijn computer mee. Dingen die ik nodig heb in Nederland en niet wil vervangen. Zomerkleren heb ik niet gelijk nodig; mijn 24″ LCD monitor was te groot en zwaar; aandenkens aan China passen ook niet meer. Dus staat de koffer in de woonkamer te wachten tot zaterdag. Gisteren zijn we nog uit eten geweest met mijn schoonouders en naar de film geweest (Real Steel, best leuk!). Vandaag wat collega’s op lunch getrakteerd en morgen weer. Dan nog een keer foto’s maken met Woutertje op donderdag en een keer uit eten met de rest van de familie. Het komt snel dichterbij en ik zal Xiaoxiong en Wouter zeker erg missen, maar ik ga er het beste van proberen te maken!

Vertrek naar Nederland? Gefeliciteerd! 

maandag, 14 november 2011

Zo langzamerhand weet iedereen binnen Tencent wel dat ik vertrek. Van collega’s krijg ik niet alleen te horen dat ze me zullen missen, maar ook altijd de felicitaties. Ik weet niet of ik daar iets achter moet zoeken. Ik denk dat veel collega’s, ondanks hun prima banen bij Tencent, ook wel weg zouden willen uit China. Deels is dat denk ik gebaseerd op te positieve verwachtingen van het Westen, maar deels ook op de Chinese realiteit. Huizen Appartementen zijn te duur, altijd corruptie overheid, en voedselveiligheid-schandalen. Je wordt daar natuurlijk niet vrolijk van. Ze feliciteren me dus allemaal dat ik de kans heb om weg te komen. Of misschien gewoon omdat iedereen het woord ‘congratulations’ kent. Ik weet het niet :)

Tencent 13 jaar 

vrijdag, 11 november 2011

Vandaag was Tencent’s 13e verjaardag en voor mij de laatste keer dat ik erbij was. Vanochtend, tussen de middag en vanmiddag heb ik wat foto’s genomen:


Tencent13
Ingang Tencent hoofdgebouw

Tencent13_2
Naam + bericht achterlaten

Tencent13_3
QQ logo

Tencent13_group
Groepsfoto, deze heb ik genomen (dus ik sta er niet tussen ;) )

Wouter de onderzoeker 

woensdag, 9 november 2011

Woutertje heeft weer nieuw speelgoed van mama gekregen: een ringentoren. Eerst begreep hij niet zo goed wat hij ermee moest en gooide hij het gewoon om of trok de ringen eraf. Nu twee dagen later snapt hij het al aardig: hij kan de ring eraf halen en dan er even mee spelen en weer terug doen. Je ziet dat hij nog wat problemen heeft met mikken van de kleinere ringen, maar de grotere ringen gaan heel goed. Hij begint ook steeds nieuwsgieriger te worden naar z’n omgeving. Onder een bed vond hij wieltjes die erg leuk waren en een rode emmer was ook interessant:


Staan
Staan gaat prima

Onderzoeken1
Onder het bed kijken naar de wielen

Onderzoeken2

Onderzoeken3

Onderzoeken4

Onderzoeken5

Spelen met ringentoren
Spelen met de ringentoren gaat al heel goed

In de ton
Woutertje in de ton

Mama op laptop
Mama op de webcam, even goed kijken!

Spelen met de emmer
Spelen met de rode emmer

In de emmer kijken
In de emmer kijken

Tips voor omgang met Chinezen 

maandag, 7 november 2011

Ik kreeg een mailtje van een andere Nederlander met de vraag of ik tips had voor hem aangaande zakelijke contacten in China. Als IT-nerd ben ik niet de beste persoon om daarover advies te geven, maar ik heb toch een poging gewaagd. Aangezien het voor anderen ook handig kan zijn, heb ik er maar een blogpost van gemaakt:

Aanraken doet men helemaal niet (behalve handen schudden eventueel), tenzij het echt tussen vrienden is en dan nog beperkt. Geen zoenen of omhelzingen dus, zeker niet met andere vrouwen! Complimenten geven hoort wel bij de Chinese cultuur, maar degene die het compliment ontvangt ontkent het altijd (vaak met een brede glimlach) :) Over politiek en andere gevoelige onderwerpen kun je het beste niet beginnen, dat is altijd lastig (ook al is men het met je eens, je bent toch de buitenstaander die kritiek levert). Kleine kinderen en babies zijn super populair in China. Altijd een goed onderwerp, zeker met vrouwen.

Ik heb gelezen dat Chinezen vaak voordat een deal wordt gesloten eerst een soort persoonlijke band willen opbouwen, een vertrouwensrelatie. Dat is wel juist en mede daarom gaan Chinezen altijd uit eten. Dat is een goede manier om met iemand af te spreken en meer over ze te weten te komen. Koffie drinken ofzo bij een Starbucks kan natuurlijk ook, er zijn veel koffie-zaken en het is trendy. Men houdt over het algemeen niet van zoet. Als je gaat eten en de ander heeft z’n thee bijna op (en de bediening schenkt niet bij), dan is het netjes om voor de ander in te schenken. Bij het eten zijn er geen speciale etiquette regels die echt belangrijk zijn; mannen zullen vaak sterkte alcoholische dranken proberen te drinken en te roken. Dat kan je altijd gewoon afslaan met een glimlach en een excuus. Probeer zeker met stokjes te eten, je kan eventueel thuis al oefenen natuurlijk.

Excuses zijn het meest effectief als het op een positieve manier over jezelf gaat. Bijvoorbeeld als iemand een super duur gericht (kreeft ofzo) wil bestellen in een restaurant (en zij betalen), maar je zou dat te duur vinden, zeg dan dat je kreeft moeilijk vind eten, dat je liever kip eet, dat je al vol zit ofzo, maar zeg absoluut niet dat het te duur voor de ander is. Dat laatste zou namelijk een extra reden zijn om het te kopen. Geef er dus altijd een wending aan waaruit blijkt dat je aan jezelf denkt. Dat is volkomen normaal hier :)

Bij het onderhandelen is het belangrijk dat niemand ‘gezicht’ verliest, maar dat weet iedereen wel denk ik. Chinezen zeggen niet vaak ‘nee’, ook al zouden ze het eigenlijk wel moeten zeggen. Dat kan dus wat lastig zijn. Chinezen proberen altijd te vergelijken (salarissen, huizen, gewicht etc etc) en zijn gewent aan veel minder privacy; soms moet ik dus een salaris-vraag ontwijken :) Chinezen zijn wel minder direct dan Nederlanders. Zorg ook dat je niet te snel praat en eenvoudige woorden gebruikt. Soms zie ik buitenlanders die heel snel Engels praten tegen een Chinees, en verreweg de meeste Chinezen zullen dat gewoon niet kunnen begrijpen. Beetje langzamer en simpeler en dan gaat het een stuk beter.

Het is een beetje een mix van alles wat, maar wellicht heb je er wat aan!

Nieuw fototoestel! 

maandag, 7 november 2011

We hebben afgelopen zaterdag een nieuw fototoestel gekocht. Mijn oude DSLR (Canon 300D) is kapot aan het gaan en ook de lenzen vertonen kuren. Ik had uitgebreid onderzoek gedaan naar alternatieven en we wilden iets met goede beeldkwaliteit en toch een stuk kleiner dan een DSLR. Nu nemen we vaak de 300D niet mee, omdat het te zwaar is - zelfs als je maar 1 lens meeneemt. Na enig zoekwerk kwam ik daarom uit op de relatief nieuwe categorie van systeemcamera’s. Deze worden ook wel EVIL camera’s genoemd vanwege het feit dat ze geen optische zoeker hebben, maar wel lenzen kunnen vervangen (Electronic Viewfinder Interchangable Lens). De kleinste modellen op dit moment in deze categorie zijn de Sony NEX-C3 en de Olympus E-PM1. We zijn dus naar het gebied rond SEG gegaan om te kijken wat de prijzen waren.

Uiteindelijk hebben we voor een gesmokkeld model gekozen. Deze worden dan illegaal de grens met HK overgebracht en daardoor betalen ze geen belasting en is de prijs een stuk lager. Het was echt opvallend hoe weinig verkooppunten Olympus in Shenzhen heeft! Na wat proberen hebben we voor de Sony NEX-C3 gekozen. Deze heeft een heel grote sensor (iets groter zelfs dan mijn 300D) waardoor de camera heel lichtgevoelig is. Hij is dus perfect om binnen en in weinig licht foto’s te maken met weinig ruis. Hij focust misschien iets trager dan de Olympus, maar nog steeds heel snel. Ook is de Sony lens groter dan de Olympus lens (omdat de sensor groter is), maar dat maakt weinig uit. Olympus kan micro-4/3-lenzen gebruiken en heeft een groter aanbod dan Sony, maar wij zijn niet van plan te gaan wisselen van lens.

We zijn erg tevreden met de C3 en het is echt heel leuk om er foto’s mee te maken. De camera heeft bovendien wat ingebouwde effecten die eigenlijk ook best leuk zijn. Verder doet de beeld-stabilisatie van de lens goed zijn werk. Hier een paar foto’s van Woutertje van zaterdag. Het was echt super warm met 33.9 C, zelfs voor Shenzhen een record voor november! Ik was blij dat ik een korte broek, tshirt en sandalen aanhad!


zwartwit_gele_bloemen
Een van de ingebouwde effecten: alleen geel

construction_bank
Toy Camera effect, fellere kleuren en zwarte rand

bloemen
Ook Toy Camera, nu bij de bloemetjes

Normaal
Kan natuurlijk ook zonder effecten. De onscherpe achtergrond is een van de bijkomende voordelen van een grotere sensor.

pop color effect
Mama en Wouter in Pop Color

Oh wat een mooie ballon
Woutertje vindt dit wel interessant

Lachen
Woutertje lacht naar mama

En nog meer foto’s van zondag:


Rijst wassen 1
Meehelpen de rijst te wassen

Rijst wassen is leuk
Rijst wassen is leuk

Tandjes
Twee tandjes onderin worden snel groter - en zijn erg scherp!

Avondeten
Avondeten, erg weinig licht in de kamer en toch goede resultaten. Woutertje eet nu praktisch wat wij ook eten, alleen geen smaakmakers en olie en nog fijngemaakt. Groenten, rijst, beetje vlees. Gezond hoor!

Rare bekken trekken
Z’n nieuwste truuk: rare bekken trekken

Uitzicht Shenzhen
Kijken naar de lichtjes, altijd leuk!spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China