spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Wouter heeft tanden en kan staan 

zaterdag, 24 september 2011

Vorige weekend (7.5 maanden) zijn de onderste twee middelste tanden doorgekomen. Je ziet er niet veel van, maar je voelt van die scherpe randjes en hij kan er aardige schade mee aanrichten :) Kruipen gaat nu erg goed en hij kan ook redelijk goed zitten zonder ondersteuning. Na een tijdje valt hij soms nog wel om, met name als hij iets wil pakken dat naast hem ligt. Hij probeert nu ook continu te gaan staan. Dat doet hij door naar een bijvoorbeeld een bank te kruipen. Dan grijpt hij het vast en tilt zich eerst op z’n knieen en daarna gaat hij staan. Ook in z’n ledikant doet hij dat nu geregeld, vooral als hij erg boos is en eruit wil. Hij staat echter niet zo stevig en moet zichzelf goed vasthouden. Lopen vindt hij ook erg leuk en we houden hem vaak bij z’n armpjes beet en laten hem dan door de kamer wandelen. Z’n handen zijn ook erg sterk: hij kan z’n badje met een hand beethouden terwijl ik hem ergens anders heenbreng! Nog wat foto’s van de afgelopen vakantie:


camping
Op de camping

Fietsen op de Veluwe
Fietsen op de Veluwe

Bezoek aan Harderwijk
Bezoek aan Harderwijk

Coole zonnebril
Coole zonnebril :)

Fietsen
Fietsen Merwelanden en haren trekken

Schaapjes in de Merwelanden
Schaapjes

wandelen
Samen wandelen

Wouter auto
Wouter rijdt ons terug

Afscheid opa en oma
Afscheid opa en oma

Weer even wennen 

vrijdag, 23 september 2011

Het is wel weer even wennen om terug in China te zijn. Het begon gelijk al de eerste dag dat ik terug was: ik kreeg te horen dat er een flinke interne reorganisatie was doorgevoerd terwijl ik in Nederland was. Ik kan daar niet te veel over vertellen, maar voor mij heeft het niet direct gevolgen. Ik moet nog even bedenken wat ik met deze nieuwe situatie doe. Het biedt wat nieuwe kansen, maar het is niet onverdeeld positief; even afwachten dus!

Ik probeerde vorig weekend ook onze vakantiefoto’s op Picasa te zetten en dat lukte niet omdat Picasa grotendeels geblokkeerd wordt in China. Daar ergerde ik me zo aan, dat ik toch maar een betaalde VPN verbinding heb gekocht. Minder dan 60 US$ voor een jaar, dus dat valt ook wel weer mee. Nu heb ik de afgelopen dagen veel youtube filmpjes gekeken en dat is toch wel erg leuk. Al jaren geen Youtube gezien natuurlijk en het viel me op dat het lastig was om nieuwe content te vinden. Als je zoekt op “science and technology” krijg je weinig wetenschap en heel veel telefoon-reviews.

Het is ons weer opgevallen dat de huisprijzen in China en in Nederland weinig verschillen. Het viel me wel op dat er zoveel huizen te koop staan. Ik wist dat het niet zo goed met de ecomomie gaat in de rest van de wereld, maar al die “te koop” bordjes vallen toch op. Ditzelfde is het geval voor salarissen: ik dacht dat het in Nederland nog altijd wel een stuk hoger zou liggen, maar dat viel tegen. Natuurlijk zijn de verschillen in Nederland tussen hoog en laag een stuk kleiner dan in China. In Nederland zal je niet rijk worden van een minimumloon, maar in China mag je blij zijn als je ervan kan overleven.

Ik kreeg in Nederland verschillende keren de vraag hoe ik het vond om weer terug te zijn. Nederland voelt een beetje op z’n retour. Er zit niet echt groei in en alles gaat wel zo redelijk door, misschien ietsje minder maar niet al te slecht. Fijn om te wonen, heerlijk rustig, maar geen grote kansen. Die liggen momenteel hier in China: het land van de grote tegenstellingen. Er heerst nog altijd een sfeer in China dat men echt vooruit wil komen.

Ik kan me echter niet voorstellen dat de huidige groei van 10% per jaar, met de idioot hoge huizenprijzen en de grote verschillen tussen arm en rijk nog lang vol te houden zijn. Ik las vandaag een IMF rapport dat vaststelde dat een aanzienlijk deel van de leningen van de Chinese overheid van de afgelopen jaren waarschijnlijk niet terugbetaald zullen worden - hmm grote verassing. Ik weet niet waardoor het komt, maar ik krijg steeds meer het gevoel dat China een beetje als een extravagante, risico-nemende, gokkende beurshandelaar is. Type Bernard Madoff of Nick Leeson: ze weten dat het niet vol te houden is, maar ze laten nog niets blijken. We zien wel hoe het afloopt, maar een flinke inzinking zit er wel in. Hopelijk duurt het echter nog een paar jaar, zodat wij nog van de goede tijden kunnen genieten. Wij gaan wel naar Nederland “when the shit hits the fan”, of gewoon wanneer we toe zijn aan wat meer rust :)

Terug in China 

dinsdag, 13 september 2011

We zijn weer terug in China na drie heerlijke weken Nederland. De eerste week hebben we gekampeerd op de Veluwe met tent en caravan. De twee weken daarna waren een mix van winkelen, uitrusten, dingen regelen en bezoekjes aan familie en vrienden. Zondag middag vertrokken we vanaf Amsterdam met de KLM naar Xiamen. Het vliegtuig zat niet helemaal vol, maar het was toch aardig druk. We konden daarom geen bulkhead-seat (met zo’n bedje) voor Woutertje krijgen, maar eigenlijk waren onze stoelen 40A en 40C zeker zo lekker. 40B was namelijk vrij en daar lag hij prima op te slapen. Bij 40A had ik veel meer beenruimte. Hij sliep flink wat en huilde maar een paar keer, dus het ging perfect.

We hadden aanvankelijk een overstap van drie en een half uur voor onze vlucht naar Guangzhou, maar die vlucht was uitgevallen waardoor we waren overgeboekt op een vlucht met een overstap van meer dan zeven en een half uur in Xiamen. De KLM helpdesk in Nederland kon (of wilde) daar niets voor doen, maar op het vliegveld waren de dames aan de helpbalie van China Soutern / Xiamen Airlines een stuk behulpzamer en boekten ze ons op een vlucht van Xiamen Airlines een uurtje later. We konden dus gelijk weer doorreizen en om 18u (Chinese) tijd waren we thuis. Koffers gelijk uitgepakt (8 blikken poedermelk uit Nederland!), gedoucht en gegeten en toen gelijk naar bed. Vanochtend weer aan de slag gegaan en voorlopig ben ik nog wakker :)spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China