spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Man of your dreams 

dinsdag, 28 juni 2011

Woutertje vindt het nu erg leuk om z’n armpjes boven z’n hoofd te houden. Dan valt op hoe groot z’n hoofd is (of hoe kort z’n armpjes zijn). Kunnen we mooi z’n nieuwe kleertjes showen :)


man_of_your_dreams

Vandaag is ook de metro naast ons huis open gegaan. Deze lijn verbindt ons via Coco Park met Dafen, maar de overstap bij Coco Park is niet zo handig. Xiaoxiong zei dat je bijna 5 minuten ondergronds moet lopen! Dat komt natuurlijk doordat ze deze nieuwe lijn alleen konden aanleggen onder een weg langs Coco Park. De rest was immers al volgebouwd. Ze hebben het wel weer heel snel gedaan en precies op tijd voor de Universiade!

Nieuwe buggy 

zondag, 26 juni 2011

We hebben (online natuurlijk) een nieuwe buggy gekocht voor Woutertje. Dit model is een stuk lichter (~6kg in totaal) en makkelijker mee te nemen in het vliegtuig. Bovendien is het een stuk koeler. Aangezien het hier in Shenzhen zo warm is, vindt Woutertje dat wel lekker. De Quinny halen we weer van stal als het winter wordt in Shenzhen. Gisteren heeft Woutertje ook weer een inenting gekregen en daarna hebben we in Coco park gegeten. Heerlijk broodje by Gaga restaurant met echt goede patat! Het wordt echt een cultuurshock als we weer in Nederland zijn met de baby. Hij is zo ongelooflijk populair hier! In Nederland is hij gewoon een baby, maar dat is wel goed voor hem. Hij moet niet te veel aan al die aandacht gewend raken ;)


Wachten op je prik
Wachten op je inenting. Dat viel best mee!

Slapen terwijl mama naar schoenen kijkt
Slapen in Dreams-On, terwijl mama naar schoenen kijkt

Heerlijk broodje met patat!
Een echt goed broodje, heerlijk!

Lekker loungen
’s Avonds een heerlijke aarbeien-swirl op bij Spinelli in Coco Park en lekker op de bank zitten. Daarna weer naar huis.

Uitreis-toestemming voor Wouter 

vrijdag, 24 juni 2011

We hebben vanmiddag toestemming gevraagd bij het centrale politiebureau voor Woutertje om China uit te mogen. Wat is dat nou voor iets raars zullen de Nederlandse lezers wel denken! Het feit is dat Wouter, ondanks dat hij een Nederlands paspoort heeft, door de Chinese overheid gezien wordt als Chinees. Aangezien hij niet geregistreerd staat in China heeft hij natuurlijk geen Chinees paspoort. En dat is een probleem als we de Chinese grens willen passeren: de Chinese douane-beambte wil immers een Chinees reisdocument zien. Dat is dus het zogenaamde “Exit&Entry permit“. Op basis van dit eenmalige document kan hij China uit en in. Aanvraag ging gelukkig makkelijk in Shenzhen, ik heb gelezen dat het in diverse andere steden in China een stuk moeilijker is, of ze doen het helemaal niet! Als ze weigeren zo’n exit&entry toestemming te geven, dan is je enige uitweg om de Chinese nationaliteit actief op te zeggen. Dat duurt echter minimaal 3 maanden en wij willen al over minder dan 2 maanden weg. Ben dus blij dat dit allemaal gelukt is. Volgende week kunnen we zijn bewijs ophalen. In Nederland hoeven we dan bovendien geen Chinees visum voor hem aan te vragen, een soort grijs gebied dus :)

Ma-Ma en haar knippen 

zaterdag, 11 juni 2011

Woutertje gooide de afgelopen weken al af en toe een “ma” klank eruit, maar dat was gebrabbel. Vandaag was hij echter goed op dreef. Xiaoxiong was weg dus ik moest voor hem zorgen. Na een tijdje werd hij wat onrustig, dus hield ik hem beet en zei hij “mama” dus ik heb wat fotos van mama opgezocht op de computer. Dat vond hij erg leuk dus liet ik hem nog meer foto’s zien. Het is onwaarschijnlijk dat hij mama al kan associeren met het woord, maar het leek er echt op toen hij naar de foto’s keek. Meer dan 10 keer in totaal zei hij het, af en toe eerst “ma” en daarna “mama”. Snel de videocamera gepakt en gelukkig deed hij het toen nog een paar keer op video:


Woutertje zegt mama. Wachtwoord ‘woutertje’

Verder vind hij het erg leuk om z’n voetjes te grijpen als hij op z’n rug ligt. Hij kan nog niet omrollen, maar dat oefent hij nu ook al vaker. Verder zit hij nu graag overeind en dan gaat hij vaak naar voren leunen om dingen te pakken. Z’n haartjes bovenop en achterop z’n hoofd waren ook al flink gegroeid sinds de geboorte, dus we hebben online een kinder-tondeuse gekocht en die vandaag eens uitgeprobeerd op hem. Ging prima en nu is z’n coupe meer zoals die van papa: kort :)

Zoeken naar goedkopere vliegtickets China-Nederland 

zaterdag, 11 juni 2011

We gaan van 19 augustus tot 11 september naar Nederland! Aanvankelijk waren we van plan om in december te komen, maar een goede vriend in Nederland gaat trouwen in september en het is ook erg leuk om daarbij te zijn. Bovendien is het weer in augustus/september een stuk beter dan in december en kunnen we wat meer tijd buiten doorbrengen hopelijk. Het uitzoeken van de tickets was een hele klus, mede doordat het op redelijk korte termijn is. Als tips voor lezers van mijn blog:

1. Hong Kong - Amsterdam op deze dag kost minimaal 2040 euro
2. Guangzhou - (Xiamen) - Amsterdam kost 1500 euro
3. Xiamen - Amsterdam (KL884) kost nu 1730 euro

ps. KLM heeft nu een aanbieding voor eind dit jaar HK-AMS voor ongeveer 1500 euro voor twee personen. Zie de HK website (3650 HKD pp ex toeslagen). Boeken tot 30 Juni, vertrek van 20 november 2011 tot 26 maart 2012.

Ik heb heel veel prijzen vergeleken en soms kwam Aeroflot er als goedkoopste uit, maar die Russische maatschappij vertrouw ik echt niet en bovendien wil ik niet met Woutertje halverwege de vlucht in Rusland moeten wachten. Verschillende maatschappijen hadden “aanbiedingen”, maar die waren ofwel totaal niet te boeken of de toeslagen verdubbelden de prijs.

Ik ben er ook achtergekomen dat KLM heel actief zijn prijzen beheert. Ik had weleens gelezen dat alle maatschappijen de prijzen aanpassen, maar had verwacht dat dit over een dag nog wel hetzelfde zou blijven. Bij KLM verschilt de prijs echt van uur tot uur! Ik was bijvoorbeeld druk aan het zoeken en uitproberen van verschillende routes en datums direct op de KLM website. Ik verstuurde dus verschillende prijsaanvragen voor dezelfde route. Na een aantal aanvragen werd de reis duurder! De volgende ochtend (ik neem aan dat niemand anders op deze route+datum zocht) was de prijs weer lager! Er zijn ook verschillen tussen de Nederlandse, de Hong Kong en de China website (allemaal in het Engels beschikbaar). Het is ook belachelijk dat Xiamen-Amsterdam nu duurder is dan Guangzhou-Xiamen-Amsterdam, maar een paar dagen geleden was dat niet zo. Je kan ook kiezen om een andere terugvlucht te boeken. Bijvoorbeeld heen Guangzhou-Xiamen-Amsterdam en dan terug Amsterdam-Hong Kong. Het was interessant om te zien dat de KLM website in zulke gevallen niet meer de goedkoopste opties weergaf. Het aanpassen van je zoekopdracht versus opnieuw beginnen met zoeken heeft soms ook gevolgen voor de prijs. De datum is ook erg belangrijk: zondag is een goedkopere dag om te vliegen en vrijdag ook vaak, zaterdag is vaak duur. KLM vliegt bovendien niet elke dag op Xiamen, dus ik heb het schema erbij gepakt en zo een datum gekozen waarop we een vlucht via Xiamen konden kiezen (vrijdag heen, zondag terug).

Vanaf Hong Kong kun je direct naar Amsterdam vliegen en met een kleine baby is dat een groot voordeel. Er zijn echter ook vluchten over Parijs (icm Air France) en dat is een stuk minder aantrekkelijk. Vanaf Guangzhou is er weliswaar een directe vlucht naar Amsterdam (KL3810), maar deze vlucht heeft een stop in Beijing. Iedereen moet dan het vliegtuig uit en later er weer in, samen met de nieuwe passagiers uit Beijing. Deze vlucht wordt bovendien niet door KLM, maar door China Southern uitgevoerd en daar heb ik slechte verhalen over gelezen (verouderde vliegtuigen, problemen met baggage). Vanaf Guangzhou kun je ook over Parijs naar Amsterdam vliegen, maar dat is niet goedkoop. De goedkoopste optie is om via de nieuwe KLM bestemming Xiamen te reizen. We vliegen dus vanaf Guangzhou eerst naar Xiamen (een uur vliegen naar het oosten!) en dan vanaf Xiamen direct naar Amsterdam. We hebben een overstap van meer dan 3 uur in Xiamen, maar dat vind ik niet zo erg op de heenreis. Hopelijk is het vliegtuig leeg, zodat Woutertje een stoel voor zichzelf heeft.

Het was dus een heel gepuzzel, maar nu hebben we een redelijk goede vlucht (zeker als het vliegtuig naar Amsterdam leeg is) voor een redelijke prijs. In 2007 vlogen we nog voor 500 euro per persoon en nu is het 750 euro per persoon. Het vliegen is een stuk duurder geworden!

Extra vrije dagen 

zaterdag, 4 juni 2011

Donderdag 11 augustus, vrijdag 12 augustus en maandag 22 augustus t/m woensdag 24 augustus zijn vrije dagen in Shenzhen in verband met de Universiade. Bovendien gaan we binnenkort weer met Tencent op reis en dan moet ik ook nog m’n vakantiedagen opmaken voor die periode. Dat wordt dus een lekker rustige periode! Verder is 28 oktober uitgeroepen tot “Male Care Day” in Shenzhen, dus weer een halve dag extra vrij :)spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China