spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Tencent huurfonds van 1 miljard RMB 

donderdag, 28 april 2011

Tencent heeft deze week aangekondigd dat het een fonds begint waaruit werknemers rentevrij kunnen lenen om een huis te kopen. Het fonds is 1 miljard RMB (meer dan 100 miljoen euro) groot, maar wij hebben er niets aan. Het geldt namelijk alleen voor werknemers die geen huis hebben gekocht. Tencent past ook de belonings-structuur aan: een deel van de eindjaar bonus wordt nu aan het maandelijkse salaris toegevoegd. Per saldo verdienen we dus niet meer, maar je krijgt gelijk de beschikking over je geld. Dit komt neer op een loonstijging van 9.3%. Verder zou het salaris, zoals elk jaar, ook nog omhoog gaan in verband met inflatie. Daar is echter nog geen duidelijkheid over. Na die 1 miljard RMB is Tencent overigens verre van bankroet: de winst over het afgelopen jaar was meer dan 8 miljard RMB!

Smakken 

woensdag, 27 april 2011

Ik ben nu al meer dan 5 jaar in China en kan toch echt niet wennen aan al dat gesmak en geslurp in China. Als je noodles eet snap ik best dat er af en toe een geluidje ontsnapt, maar moet dat echt aan de andere kant van de kamer te horen zijn? Sommige mensen doen echt geen enkele moeite om het te verbergen. De fatsoensnormen in China zijn heel anders dan in Nederland, maar soms is het lastig dat te accepteren. Ook op m’n werk zie je dat: Chinezen zijn gek op eten en in ik zie vaak leden van een ander team eten met elkaar delen. Koekjes, pizza, kippepoten, gedroogd vlees, tofu, nootjes etc. Wanneer iets (blijkbaar) goed smaakt, dan moet dat gepaard gaan met extra veel geluid en een mannelijke collega in het bijzonder is daar een voorbeeld van. Hij loopt dan rond met z’n snacks en stopt wat in z’n mond. Dan gaat dan bij een andere collega praten, onder luid gesmak. De mond gaat wagenwijd open om het smakken extra kracht bij te zetten en hij heeft dan zo’n houding van “ik zal laten zien dat dit lekker is”. Jammer dat de collega waarmee hij praat dan direct naast mij zit. Gelukkig is het wel een minderheid, anders ging ik subiet oordoppen kopen!

tip: als je in China werkt, dan doe je je Chinese collega’s zeker een plezier door wat snacks mee te nemen als je op vakantie bent geweest. Geen drop natuurlijk, maar wel stroopwafels (en andere koekjes), gedroogd vlees, gedroogd fruit, nootjes etc. Over het algemeen kun je beter spicy en/of zout kopen dan zoet. Gegarandeerd succes! Chocolade vind men vaak minder lekker, maar als het gezien wordt als typisch buitenlands wil men het toch wel proberen.

Visum China en Porsche Cayenne 

zondag, 24 april 2011

M’n ouders hebben nog geluk gehad. Via geledraak.nl las ik net dat een visum naar China niet meer bij de ambassade in Den Haag geregeld kan worden, maar dat moet nu bij een speciaal visumbureau gedaan worden. Op zich niet zo raar, want het was vaak gigantisch druk bij de Chinese ambassade. Wat wel raar is: dat visumbureau rekent 30 euro extra per visum! De totaalprijs komt daarmee op 65 euro, voor het eerst in de geschiedenis meer dan een Schengen visum (60 euro). China gaat op wel meer punten Europa dik voorbij en dat was ook mijn ouders niet ontgaan. De laatste maanden zie je bijvoorbeeld in Shenzhen heel veel Porsche Cayenne’s rijden. Als je in een gewone Audi, Lexus of BMW rijdt (Mercedes is wat minder populair hier), dan hoor je er echt niet meer bij.

Al deze rijkdom is grofweg in drie categorien te delen: ondernemers, overheidsfunctionarisen en mensen die geluk gehad hebben. Voor de ondernemers heb ik het meest respect: die hebben het grotendeels aan zichzelf te danken dat ze rijk zijn geworden door middel van hard werken. Dat is niet makkelijk in China, want als je succesvol bent, wordt je concept direct gekopieerd door anderen. Om er dan toch rijk van te worden is knap. Dan zijn er nog families die al tientallen jaren in Shenzhen woonden en die dus veel grond en huizen hadden in de tijd dat een huis een paar duizend euro kostte. Die hebben gewoon veel geluk gehad, want al die huizen zijn nu honderdduizenden euro’s waard. Dan zijn er nog de overheidsfunctionarissen en synoniem daaraan is het woord corruptie. Elke keer dat je dus zo’n Cayenne voorbij ziet rijden, vraag ik me af in welke categorie de bestuurder valt.

Veel van de rijkdom van de overheidsfunctionarissen is terug te voeren op de opbrengsten van landverkoop en algemene toenemende welvaart en grootschalige projecten. De landverkoop lijkt wel een beetje minder te gaan de laatste maanden en regelmatig komt in het nieuws dat de stijging van de huizenprijzen afneemt. Wellicht zien we dit jaar eindelijk de ommeslag en gaan de huisprijzen daadwerkelijk omlaag. Momenteel schijnt het transactie volume laag te zijn: kopers en verkopers wachten af. Mocht het echt doorslaan naar daling in huizenprijzen, dan heb ik daar echt geen probleem mee. Ons kleine appartementje is weliswaar ook in waarde gestegen, maar wij kunnen simpelweg momenteel niets anders meer betalen. In dat opzicht hebben we geluk dat we dit al gekocht hebben, alhoewel het natuurlijk jammer is dat we vijf jaar geleden niet 10 huizen hadden gekocht :) Om nu een leuk appartement te kopen (bijvoorbeeld 150m2), heb je tenminste 300.000 euro nodig en vaak nog meer. In Nederland koop je daar kwalitief veel meer voor. In Amerika natuurlijk ook en je ziet dan ook dat veel Chinezen momenteel in Amerika huizen kopen. Mijn baas dacht daar zelf ook over.

Die hoge huizenprijzen zorgen natuurlijk wel voor problemen. Als je in China wilt trouwen en zeker als je een kindje krijgt, moet je echt zelf een huis hebben gekocht. Aangezien dat niet betaalbaar meer is voor veel jonge gezinnen, zorgt dat voor onrust. Op zich is het natuurlijk helemaal niet zo raar dat je eind 20 niet een huis kan kopen, maar hier in China is dat echt nog een voorwaarde. Die onrust ziet de Partij natuurlijk niet graag. Men wil echter ook de huizenprijzen niet in elkaar laten storten, want ook dat geeft onrust en daar zijn de lokale overheden absoluut zelf ook niet bij gebaat. Wat men probeert te doen is dus goedkope woningen te bouwen. Op zich een prima idee, helaas gaat het zoals altijd gepaard met gigantisch veel corruptie. Gelukkig is het grote publiek zich daar ook bewust van en men probeert er wat aan te doen. Voorbeelden die afgelopen weken genoemd werden: miljonairs die al vijf jaar in zo’n goedkope woning woonden. De straf die ze dan krijgen? 500 euro en dan mogen ze een jaar niet meer een aanvraag indienen om in die woningen te wonen. Ik denk dat het verhelderend zou zijn als men de familiebanden en werkgevers van die mensen ook eens zou publiceren. Enfin, men probeert nu voor hogere boetes te zorgen, dus er gebeurt wel wat. Het probleem met te lage boetes zie je eigenlijk overal terug. Als de politie al controleert op verkeersovertredingen, dan maakt het toch nog geen indruk. Als je een Porsche Cayenne kan betalen, wat maakt een paar honderd RMB dan uit? Daar lach je om als je het het dubbele hebt uitgegeven bij een restaurant. Misschien moet ik ze eens adviseren om boetes te geven afhankelijk van inkomen zoals in Finland.

Is het dan allemaal cynisme en pessimisme? Welnee, als je dit alles hierboven kan vergeten, dan zijn er in China nog steeds veel mogelijkheden. En met al die rijkdom doen ze af en toe ook leuke dingen zoals bijvoorbeeld een heel mooi nieuw metro-stelsel dat over een paar maanden nog verder opengaat. En dan in augustus krijgen we de Universiade, die ze organiseren alsof het een Olympische Spelen zijn. De stadiums zijn dusdanig indrukwekkend, dat het me niet zou verbazen als ze over een paar jaar weer een Spelen in China willen proberen te organiseren. Het is nu nog 110 dagen tot de opening. Helaas nog steeds geen bericht over het kopen van tickets. Er ging al wel een gerucht dat we een paar dagen vrij zouden krijgen en dat lijkt me wel wat. Ik wil zelf vooral bij het wielrennen gaan kijken en misschien ook het zwemmen. Atletiek natuurlijk ook met mijn achtergrond van discuswerper :)

Al deze beschouwingen ontgaan Woutertje natuurlijk volledig. Het mannetje heeft het prima naar z’n zin en gaat steeds meer lachen en communiceren. Hij is ook altijd heel populair in China met z’n “Westerse” gezicht. Dat is een ander voordeel van China: positieve discriminatie. Desondanks kopen wij wellicht over een aantal jaren een leuk huisje in Nederland. Er zijn weliswaar meer mogelijkheden in China, maar de kwaliteit van leven is in Nederland nog beter en dat zie ik ook niet veranderen. Het eten is hier natuurlijk beter, maar het feit dat je gewoon even op de fiets kan stappen en kan gaan wandelen in een park of bos. Dat heb ik al jaren niet meer gedaan en mis ik toch wel een beetje. Het hangt er allemaal vanaf of we nog genoeg groeimogelijkheden hier in China zien, of dat we een leuke baan in Nederland kunnen vinden. China mag dan Nederland voorbij zijn gegaan in het aantal Porsche’s, maar ze moeten nog wel wat verbeteren qua leefbaarheid. Met een stad van 12 miljoen inwoners is dat natuurlijk niet makkelijk en wellicht zelfs onmogelijk. Misschien moeten ze die 30 euro van het visum steken in wat corruptiebestrijding en aanleg van grote parken. We kunnen best toe met wat minder golfbanen hier in Shenzhen!


woutertje kijkt naar buiten
Woutertje kijkt naar buiten. Een paar seconden later werd het hoofdje toch te zwaar :)

Paspoort Woutertje opgehaald 

donderdag, 21 april 2011

Xiaoxiong heeft maandag middag het paspoort van Woutertje opgehaald in Guangzhou. Het is maar goed dat ze niet ’s ochtends was vertrokken, want de beveiliging van het gebouw laat Chinezen slechts na 4 uur ’s middags naar het Nederlandse consulaat! Beetje raar lijkt me, maar goed… Paspoort is inderdaad afgegeven op mijn verjaardag en er staat een grappige babyfoto van Woutertje in. Waar normaal gesproken een handtekening staat, staat nu een melding dat de aanvrager hier niet toe in staat was. Een vingerafdruk was ook niet nodig voor babies. Als ik de lengte zie in zijn paspoort moet ik elke keer lachen omdat het er zo raar uit ziet : 59 cm :) Nu moeten we nog een keertje naar een of ander overheidsbureau voor een “nationaliteits controle”. Het doel daarvan is me echter niet helemaal duidelijk. Verder moeten we nog een beslissing nemen over het afstand doen van de Chinese nationaliteit of gewoon elke keer een uitreis-toestemming aanvragen. Waarschijnlijk doen we dan het laatste. Ik heb ook nog even nagekeken tot welke leeftijd babies gratis kunnen vliegen en dan is tot de dag dat ze twee jaar oud worden (dus jaar 0 + jaar 1).

Einde bezoek pa&ma 

zaterdag, 16 april 2011

Helaas moeten pa&ma vannacht weer terug naar Nederland. Woutertje is nog te klein om het te begrijpen, maar hij zal ze zeker missen. Vandaag hebben we nog genoten van de laatste dag in Shenzhen met een bezoekje aan een goed dimsum restaurant bij Coco Park. Vanavond hebben we de foto’s en filmpjes op DVD gezet en alvast afscheid genomen. Vanacht staan ze vroeg op, want op 4 uur ’s nachts komt een taxi ze ophalen en brengt ze naar het vliegveld van Hong Kong. Hun vlucht vertrekt namelijk rond half acht ’s ochtends en dan is het erg moeilijk om vanuit Shenzhen in Hong Kong te komen. De airport-limousines gaan pas rond half zes rijden en de bussen pas rond 7 uur. Voor 700 RMB hebben ze nu een huurauto inclusief chauffeur die ze direct naar het vliegveld rijdt. We gaan er natuurlijk nog wel even uit met Woutertje om ze uit te zwaaien. Woutertje heeft al verschillende kinderliedjes van ma geleerd en Xiaoxiong gaat het proberen voort te zetten (mijn stem brengt Woutertje waarschijnlijk slechts tot huilen). Nog een paar foto’s van de afgelopen dagen:


woutertje kruipt
Op z’n buik onder toeziend oog van oma

Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe

Favoriete positie
Favoriete positie: op oma’s benen en dan zingen!

Duimen
Soms kan hij z’n duimpje vinden.

Hoofdje hoog
Hij kan ook steeds beter z’n hoofd omhoog houden

mamma

Het consulaat belde gisteren dat het paspoort voor Woutertje klaar ligt. Dat heeft dus slechts een weekje geduurd! Xiaoxiong gaat het volgende week ophalen in Guangzhou, want dan komen haar ouders weer in het huurhuis wonen.

Zwemmen en paspoort aangevraagd 

woensdag, 6 april 2011

Eergisteren heeft Woutertje voor het eerst gezwommen. Het ziekenhuis waar Xiaoxiong was bevallen had ons twee tegoedbonnen gegeven voor zwemmen. Dat was een erg leuke ervaring en Woutertje had het ook prima naar z’n zin. Eerst werd hij gemasseerd door een zuster en daarna kreeg hij een speciaal zwembandje rond z’n nek en ging hij in een heel grote ton met warm water. Hij huilde helemaal niet en tegen het einde kreeg hij zelfs door hoe hij moest draaien. In het begin hing hij er maar wat bij en keek hij om zich heen. Blijkbaar was het zo comfortabel dat hij tegen het einde ook eens lekker ging poepen in het water. Met de tweede ontlading kwam gelijk een grote bel naar boven :)


woutertje zwemt 1

woutertje zwemt 2

woutertje zwemt 3

Gisteren zijn we met de schoonfamilie uit eten geweest. Vandaag is het de eerste werkdag, maar ik had nog een dag extra vrijgenomen omdat het mijn verjaardag is. We hebben deze extra dag gebruikt om het paspoort voor Woutertje aan te vragen in Guangzhou. Vanochtend ging de wekker om 06:20 en om 06:50 waren m’n ouders er al. Aanvankelijk waren we van plan om de bus naar Guangzhou te nemen, maar omdat we geen goede aansluiting zouden hebben, kozen we voor de trein. Om 07:30 de taxi genomen naar het treinstation. Daar tickets gekocht voor de intercity naar Guangzhou van 08:57 (80Y per persoon tweede klasse). Heerlijke trein met een topsnelheid van ongeveer 160 km/uur. Na een uurtje kwamen we in Guangzhou aan bij het East Railway station. Daar een tijdje in de rij moeten wachten voor een taxi, maar rond 10:30 waren we dan op het consulaat. Het was niet zo druk, dus we konden gelijk de papieren inleveren. Alles leek in orde en het kostte in totaal 415 RMB. Raar blijft wel dat de baby persoonlijk aanwezig moest zijn, want ze hebben hem amper bekeken en zeker niet de foto’s vergeleken. Hij is sowieso al weer aardig veranderd ten opzichte van de pasfoto’s. Enfin, Woutertje nog verschoond op het consulaat onder toeziend oog van Hare Majesteit en daarna zijn we in de TeeMall op de zevende verdieping bij een goed DimSum restaurant gaan eten. Eerst huilde Woutertje, maar gelukkig viel hij snel in slaap. Daarna hebben we de metro van de TeeMall terug genomen naar het treinstation en rond 16:00 waren we weer thuis.

symbolisch
Woutertje heeft er schijt aan ;)

blij dat het afgerond is
Bijna een paspoort!

Heel vermoeiende dag, maar ik ben blij dat het paspoort nu is aangevraagd. Ik (of Xiaoxiong) moet nog wel een keer langs om het paspoort op te halen in Guangzhou, maar dan is hij eindelijk officieel Nederlander. Morgen moet ik weer werken, maar gelukkig slechts twee dagen tot het weekend.

If I don't sleep, nobody sleeps!
t-shirt van Freek en Sonja met opschrift: “If I don’t sleep, nobody sleeps!”

Fotos tot 3 april 

zondag, 3 april 2011

Woutertje begint nu steeds meer te lachen, maar het blijft nog wel even mikken om het precies op de foto te krijgen. Toch voor elkaar gekregen:


lachend

En dan nog een paar foto’s van vanochtend op het balkon in het ochtend zonnetje (25C):


oma en wouter balkon
Oma

xx en woutertje
Xiaoxiong

opa
Opa

En nog een paar foto’s van de afgelopen dagen bij ons in de buurt:


coco park koffie
Koffie in Coco Park

Dimsum
Met z’n allen dimsum eten

Oma met de buggy in Shenzhenspacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China