spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Goed geslapen 

dinsdag, 29 maart 2011

Gisteren zijn pa&ma rond 10 uur in slaap gevallen en vanochtend heb ik ze om 9 uur opgehaald bij het huurhuis. Ze hadden goed geslapen en hadden er weer zin in om Woutertje te zien. Ma ging gelijk naar Xiaoxiong en Woutertje en pa en ik zijn even brood wezen kopen in Coco park. Ma heeft ook Woutertje verschoond en hij kreeg het precies voor elkaar om te plassen :) Na het eten waren ze toch wel weer erg moe en hebben ze op de bank geslapen. Xiaoxiong heeft vandaag de laatste cadeaus uitgepakt en Woutertje wordt een heel trendy kereltje met mooie kleertjes. Ik moet ook veel gaan voorlezen uit Nijntje, Pluk en Dikkie Dik :)


Woutertje met nieuwe kleertjes
Nieuwe kleertjes

Woutertje verschonen
Oma verschoont Woutertje

Leuk werk blijkbaar
Leuk werk blijkbaar

Opa en Oma
Opa en Oma

Woutertje beethouden
Woutertje beethouden

Opa en Woutertje
Opa en Woutertje

Trots en blij
Trots en blij

Awww
Awww

Trotse opa en oma zijn er! 

maandag, 28 maart 2011

Pa en ma zijn vandaag na een lange reis van Amsterdam via Londen en Hong Kong in Shenzhen aangekomen. Ze vlogen met Qantas en landden rond 17u in Hong Kong. Vervolgens hebben ze bustickets gekocht (75RMB per persoon) voor de bus rond 18u. Ik had inmiddels een bus vanuit m’n werk naar de grensovergang HuangGang genomen. Ik kwam daar rond 18:50 aan en hoefde slechts 20 minuten te wachten en toen kwamen ze al naar buiten gelopen! Ze hadden een goede vlucht gehad en geluk want het vliegtuig zat niet helemaal vol. Naast m’n moeder zat dus niemand en dat is natuurlijk heel prettig. We hebben met z’n drieen een taxi naar huis genomen, alwaar Xiaoxiong ons opwachtte. Ze had zelfs gekookt voor ons, en dat was fijn want ze hadden toch best honger! Maar eerst natuurlijk Woutertje Kaboutertje (aldus m’n moeder) vasthouden en bekijken! Pa zei verschillende keren dat Woutertje er heel goed uit zag :) Na het eten hebben ze de cadeaus en melkpoeder uit de koffer gehaald en het is echt ongelooflijk veel. Iedereen echt super bedankt, Xiaoxiong en ik zijn hartstikke blij met alle cadeaus en we gaan morgen gelijk wat nieuwe kleertjes gebruiken voor Woutertje. Echt heel erg bedankt, super!


oma1
Oma is heel blij

oma2
Wie is dat nou?

oma3
Heeeel blij :)

opa pakt uit
Opa is druk bezig met uitpakken, de halve koffer vol cadeaus en melkpoeder!

veel cadeaus!
De hele bank vol cadeaus!

melkpoeder
6x melkpoeder uit Nederland, daar kunnen we dus even mee vooruit

dropjes voor pa
Kijk Wouter, dropjes!

Nijntje boekjes en dvds
Nijntje boekjes en DVDs

Politie opent kliklijn 

donderdag, 24 maart 2011

Trouwe lezers van m’n blog zullen vast wel gemerkt hebben dat ik niet zo onder de indruk ben van de politie in Shenzhen. Ze lijken massaal aanwezig, maar ze doen niets. Vandaag ben ik echter positief verrast door ze. Ik las in SZDaily dat ze een kliklijn openen. Je kunt daar multimedia berichten heen sturen. Voor grotere verkeers overtredingen geven ze zelfs bonussen die kunnen oplopen tot 20.000 RMB! Nou zou ik graag een overzicht krijgen van wie die grote bonussen hebben gekregen, en hun familie-banden, maar dat zit er niet in. Ik ga morgen eens wat foto’s maken van auto’s die verkeerd geparkeerd staan bij ons in de straat, kijken of het effect heeft :)

Chinese internet censuur wordt geavanceerder 

zondag, 20 maart 2011

De Chinese internet censuur is de laatste maanden geniepiger geworden. Voor cnn.com is het effect goed merkbaar en eenvoudig te herhalen: je kan zonder problemen de pagina cnn.com openen, maar als je dan vervolgens doorklikt naar een artikel (zeker als er videos bij het artikel zitten), dan ligt je internet verbinding er na een paar seconden uit. Hoe ze dat voor elkaar krijgen is me niet duidelijk. Het is niet simpelweg een IP-blokkade: ik ben met internet verbonden via een router en die router maakt gebruik van een adsl-modem. Wanneer de verbinding verbroken wordt, kan ik zelfs geen lokale verbinding met mijn router maken! Misschien moet ik mijn TCP-kennis weer eens ophalen. Het enige wat ik nu kan doen is zowel het ADSL modem als de router opnieuw opstarten. Gmail en google zijn de laatste paar weken ook merkbaar trager geworden. Ze worden niet helemaal geblokkeerd, maar ik heb sterk het vermoeden dat het vertraagd wordt.

Verder is onze internet provider ongelooflijk irritant: eens in de zoveel tijd probeert de provider een reclame boodschap in de opgevraagde html pagina te stoppen. Bijvoorbeeld als ik ergens op nos.nl klik, dan loop ik de kans dat er een reclame boodschap bovenop de pagina wordt geprojecteerd. Dat is op zich niet nieuw, maar blijkbaar zijn ze bij China Telecom een beetje dom. De combinatie van opgevraagde pagina plus advertentie is namelijk niet geldig en kan niet door de webbrowser gelezen worden. Dan krijg je dus oftewel een lege witte pagina, of een download venster te zien. Echt ongelooflijk irritant als dat een paar keer per dag gebeurd! Overstappen van internet provider is er niet echt bij natuurlijk in China met welgeteld twee aanbieders….

Zout inkopen en leren van Japan 

donderdag, 17 maart 2011

Er schijnt een run ontstaan te zijn op keuken-zout aan de oostkust in China. Ik neem aan op jodium-houdend zout in verband met de problemen in Japan. Echt belachelijk hoor, zeker voor Shenzhen. De afstand van Shenzhen tot de rampplek in Japan is ongeveer te vergelijken met Nederland - Turkije. Nouja, ze doen maar. Ze zouden zich meer zorgen moeten maken om het feit dat net weer bekend is geworden dat verboden groeimiddelen (clenbuterol) in varkensvlees van een van de grootste vleesverwerkers in China is gevonden.

De aardbeving heeft de Chinezen wel weer eens duidelijk gemaakt dat Japan toch wel erg geavanceerd is. In China was een 5.8 aardbeving en dat was gelijk al een flinke ramp met ingestortte huizen. Naschokken in Japan zijn al boven de 6.0 en daar is dan niets aan de hand. Je hoort dan ook wel bewondering voor Japan. Er is ook medeleven met Japan vanwege de tsunami slachtoffers, ondanks dat het normaal gesproken aartsvijand nummer 1 is. Het is tegenwoordig gewoonte dat je bij iedere ramp banners op je website hebt en we hadden twee banners: een voor China en een voor Japan.

Ik las vandaag dat ondeugdelijke bakstenen de oorzaak van veel doden bij de aardbeving in China zouden zijn. Dat is typisch Chinees in mijn ervaring: ze kijken naar de oorzaak, maar niet naar het proces dat tot die situatie heeft geleid. Ze hebben natuurlijk toezichthouders in China, maar die lijken alleen hun kantoor uit te komen als het fout is gegaan, als de lokale media een verhaal dreigen te publiceren, of als een of andere hoge baas een actie-maand heeft uitgeroepen. Dat zie je ook altijd op TV. We hebben een leuk Chinees lokaal tv-programma (”first hand report”) en die kaarten vaak kleine lokale misstanden aan. Bijvoorbeeld een illegale varkenshouderij met echt afschuwelijke hiegyiene. Dan komt de verantwoordelijke overheidsinstantie tijdens de uitzending langs om het op te ruimen. Of illegale Moutai in een winkel, namaak Gucci tassen, kapotte openbare weg etc. Het patroon is altijd hetzelfde en (bijna) niemand lijkt zich hardop af te vragen waarom de overheid niet z’n verantwoordelijkheid neemt. China mag dan Japan voorbij zijn gegaan in GDP, maar ze kunnen nog heel veel leren; met name qua verantwoordelijkheid, naleving van regels en preventie.

Controle, inenting en eerste uitstapje 

zaterdag, 12 maart 2011

Donderdag is Xiaoxiong met Woutertje ter controle naar het ziekenhuis geweest. Hij werd gewogen (dat doen ze hier altijd met alle kleren aan) en is nu 4.55kg met kleren. De arts zei daar dat hij te geel zag, dat z’n beenspieren te hard waren en dat hij te licht was. De arts daar zei dat hij meer water moest drinken, maar op internet las ik dat dit juist niet goed zou zijn. Ik kon het me verder amper voorstellen dat er iets mis was, want hij lijkt me heel gezond. Vrijdag Xiaoxiong dus naar een ander ziekenhuis ter controle. Daar deden ze wederom een huid-test om te bepalen of hij te veel bilirubine had. Wat bleek: geen probleem daar!

Vandaag zijn we samen naar een buurtkliniekje geweest om een inenting tegen Hepatitis B te halen. Wouter’s naam bleek te lang voor het computer-systeem, dus hij staat nu als echte criminaal in het systeem: “Wouter T.” :) De eerste Hep. B inenting kreeg hij gelijk al na geboorte, dus dit is alweer de tweede. Gelukkig huilde hij weinig en daarna sliep hij weer prima in z’n buggy. Eigenlijk sliep hij wonderbaarlijk goed, dus we kunnen zeker vaker naar buiten met hem. Woutertje trekt ook veel bekijks, iedereen komt even in de buggy kijken. Men is altijd heel nieuwsgierig naar het resultaat en hij is “xiang baba” oftewel “lijkt op z’n vader” :)


woutertje wegen
Wegen met kleren aan

woutertje voor de prik
Lachen voor de prik

pa met kar
Vroem, op naar Coco Park

Nederlandse school Guangzhou 

donderdag, 10 maart 2011

Een aantal Nederlandse ouders probeert een Nederlandse school in Guangzhou op te richten. Door gebrek aan leerlingen en gekwalificeerde leerkrachten is dit echter lastig. Daarom wil men eerst een peuter-klas oprichten. Deze peuters kunnen dan later doorstromen naar de Nederlandse school. Op donderdag 17 maart wordt een ouderavond georganiseerd in Guangzhou, waarvoor iedereen is uitgenodigd die mee wil beslissen. Voor ons is het wat te vroeg en te ver weg, maar ik vind het een leuk initiatief.


Komt allen op de ouderavond en beslis mee over het Nederlands onderwijs van uw kind:

Wat: ouderavond Nederlandse school Guangzhou
Waar: Teem Tower, 34th floor, 208 Tianhe Road, Guangzhou
Waneer: donderdag 17 maart 2011 vanaf 18:30 tot 19:30 uur

Laat ons alstublieft vóór woensdag 16 maart per e-mail weten of we die avond ook op uw steun kunnen rekenen!
email : [email protected]

Middelvingertje 

woensdag, 9 maart 2011

Woutertje sliep met gebalde vuist, dus het leek ons leuk om onze vuisten erbij de houden. Precies op het moment dat we de foto wilde maken, stak hij zijn middelvinger uit. Scheten laten doet hij ook al flink, we hebben dus nog wel wat te doen ;)


xiaoxiong bloemen woutertje
Het afscheid van de yuesao wordt gevierd

middelvinger
Middelvinger

Yuesao vertrokken 

maandag, 7 maart 2011

Vanochtend is de yuesao vertrokken en Xiaoxiong was van plan vanmiddag eindelijk weer eens een echte douche te nemen. De afgelopen maand heeft ze het steeds moeten doen met een emmer gekookt water met een soort kruid erin. Woutertje is nu bijna 1 maand oud en er is al een groot verschil te zien. Eerste twee weken was hij echt heel klein en wat zwakjes, maar nu zie je hem groeien en sterker worden. Hoofdje gaat ook omhoog en hij gebruikt z’n beentjes beter. Vandaag zijn Xiaoxiong’s ouders weer gekomen om te helpen en dat is wel fijn, hoewel de moeder nog wel vasthoudt aan enkele yuezi gebruiken: nog steeds visse-soep en ik geloof dat ze nog steeds niet naar buiten wilden. Daar lijkt het mij echter nou wel tijd voor, het is overdag lekker weer en boven de 20C. Morgen is het vrouwen-dag en dan geeft Tencent alle vrouwelijke medewerkers een halve dag vrij + bloemen. Dat loopt Xiaoxiong nu mis, maar er zijn op deze dag altijd veel kortingen in winkels, dus wellicht is dat een goede reden om even naar buiten te gaan :)

Flaporen en yoghurt 

zaterdag, 5 maart 2011

Kreeg vandaag een grappig mailtje van een andere Nederlandse vader in China. Hij vroeg of mijn schoonfamilie ook de oren van de baby probeerde dubbel te vouwen, om flaporen te krijgen. Hij vond dat begrijpelijkerwijze maar niets en vroeg ze dus vriendelijk om daarmee te stoppen. Ik moest het even navragen bij Xiaoxiong, maar mijn schoonmoeder blijkt het ook te doen! Gelukkig niet zo extreem dat de oren worden dubbel gevouwen, maar wel dat er wat aan gefrunnikt wordt met een vinger. Heb gelijk gezegd dat het natuurlijk niet de bedoeling is :) Veel Chinese modellen hebben ook een beetje flaporen, heel typisch. Gelukkig zei Xiaoxiong dat haar ouders het belangrijker vinden dat het hoofd rond wordt. We leggen het hoofdje van de baby in Nederland ook regelmatig om, dus daar lijkt me niets mis mee. Verder aub geen aanpassingen!

Ik heb de ouders dit weekend ook (verplicht) vrijaf gegeven. Het is erg aardig dat ze de hele week komen zorgen voor Xiaoxiong en voor ons allemaal koken, maar ik heb wel behoefte aan wat privacy. Als je ze vraagt wat ze willen doen, komen ze gegarandeerd. Ze zitten hier echter de hele week van ongeveer 9 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds en ik merk ook wel dat ze vrij moe zijn. Dus voor iedereen beter als ze een weekendje ‘vrij’ nemen. De yuesao is overigens nog steeds hier, dus echt privacy hebben we nog niet.

Vanavond ga ik voor Xiaoxiong koken. Eindelijk iets lekkers voor haar! Die varkenspoten en vissesoep komen zo langzamerhand haar ook wel de keel uit. Ik heb net Hollandse groentensoep gemaakt en vanavond wilde ze pasta. Ik las dat tomaten de smaak van de melk sterk kunnen beinvloeden, dus ik ga dit keer voor een champignon-room saus met kip. Ik had ook wat yoghurt gekocht in de supermarkt en wilde Xiaoxiong daar ook wat van geven. Xiaoxiong waarschuwde al, maar helaas: de yuesao had het al door. “Is dat koud?” ze stond gelijk op, om het te komen controleren. En jawel, het was natuurlijk te koud. Dat kon natuurlijk absoluut niet. Stel je voor dat je iets binnenkrijgt dat kouder is dan jezelf! Ja precies… belachelijk. En dan zeg ik natuurlijk dat het best kan. Het eindigt altijd met hetzelfde argument “Chinezen hebben andere lichamen dan Westerlingen”. Dan zucht ik maar en ben blij dat ze over een paar dagen vertrekt. Ik heb het wel voor elkaar gekregen om een koekje en een yakult voor Xiaoxiong de slaapkamer binnen te smokkelen :)


Thijs en Wouter
Thijs en Woutertje

Wouter en pyjama
Yuesao (in pyjama de hele dag) en Woutertjespacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China