spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Papieren opgehaald bij notaris 

maandag, 28 februari 2011

Vanochtend heeft Xiaoxiong’s moeder de papieren bij de notaris opgehaald en alles lijkt in orde, voor zover wij dat kunnen nagaan. Ik heb net een mailtje naar het consulaat in Guangzhou gestuurd met de vraag of ze het even willen controleren. Als alles klopt, dan laten we het legaliseren voor het Foreign Affairs Office. En dan over een paar maanden waarschijnlijk het paspoort voor Woutertje ophalen! Zoals gezegd blijft de Chinese overheid hem zien als Chinees, dus we zullen elke keer als we het land uit willen een “Entry/Exit Permit” moeten aanvragen. Dit is puur een administratieve handeling, want ik geloof niet dat het ooit geweigerd wordt. We zouden ook nog afstand kunnen doen van de Chinese nationaliteit, maar voorlopig laten we het even zo.

Foto’s Woutertje 18 dagen 

zondag, 27 februari 2011

Vanochtend in bed wat foto’s genomen met Woutertje.


IMG_0204.jpg

IMG_0227.jpg

IMG_0241.jpg

IMG_0247.jpg

IMG_0248.jpg

IMG_0251.jpg

IMG_0257.jpg

IMG_0264.jpg

Xiaoxiong geraakt door Woutertje 

zaterdag, 26 februari 2011

Vanochtend stond de yuesao onder de douche en we zagen dat Woutertje gepoept had; aangezien hij flink huilde maar besloten om eens te proberen een luier te vervangen. Woutertje op verschoon-tafel gelegd, natte doekjes voor billen op armlengte, nieuwe luier in aanslag. Kleertjes open, luier eraf (die ging natuurlijk eerst aan de kleertjes plakken) en toen poep weggeveegd. Ik had al zo’n gevoel dat er meer kon komen, dus ook wat WC-papier onder hem gelegd. En toen pssss, met een grote boog kwam er een flinke lading urine uit. Xiaoxiong sprong opzij, maar ze was al te laat. Haar been deels nat en een flinke poel op de grond. Gelukkig richtte Woutertje goed, want de kleren bleven geheel droog en de tafel - op een paar druppels na - ook! Dat onderdeel werkt dus goed! Hij heeft verder vandaag wat rode uitslag rond de ogen, maar dat kijken we eerst even aan. Gisteren en vandaag heeft hij even op het balkon gezeten in de zon. Het is heerlijk lente weer in Shenzhen. Graad of 20C in de schaduw en zonnig. Ik zou wel met hem naar buiten willen, maar dat doen ze blijkbaar pas na 1 maand in China. Even wachten dus nog.

edit: ik kreeg van m’n moeder de opmerking dat we wel erg laat waren om na twee weken pas voor het eerst de luiers te verschonen. Vergeleken met andere Chinese ouders zijn we nog snel! Xiaoxiong sprak een collega die op dezelfde datum was bevallen. Die durfde haar baby amper vast te houden, laat staan luiers verschonen. De komende week hebben we wel tot luier-week gedoopt. Zo moeilijk is het ook weer niet. Erg geavanceerde luiers trouwens: ze verkleuren als de baby geplast heeft.

edit2: Woutertje werd net gewassen. Eerst zijn haar apart gewassen (met kleertjes aan) en daarna was het tijd voor het lichaam in bad. Broekje en luier dus uit. Enjawel hoor! Prrsschh en een gigantische hoeveelheid poep schoot eruit, op de grond. En stinken dat het doet! Woutertje drinkt nu meer moedermelk dus de poep is dunner. En toen hij klaar was met dat, volgende salvo (plassen) :)

Ontsnapt voor een sandwitch 

zaterdag, 26 februari 2011

Sinds Xiaoxiong bevallen is, heb ik geen spicy eten meer aangeraakt. Behalve een keertje ontbijt halen in een restaurant vlakbij het ziekenhuis, hebben we steeds thuis gegeten. Dat begint zo langzamerhand wel z’n tol te eisen hoor! Nou eet ik graag “Chinees”, maar na 2 weken non-stop flauwe groente-gerechten ben ik het behoorlijk zat. Vorige week dus al wat gezonde koekjes gebakken en vanmiddag ben ik het huis ontvlucht om een Subway sandwitch te kopen. Ze hebben nog steeds aanbiedingen (17Y voor half stokbrood), dus ik heb er gelijk maar twee gekocht. En oh wat smaakte die Chicken-Teriyaki-Half-Long-Met-Alles-Erop-En-Flink-Wat-Saus super lekker! Ik kwam toevallig ook nog een nieuw Little India restaurant tegen, dus ik zit goed. Misschien kan ik er nu weer een weekje tegen :)

Registratie baby bij PSB 

woensdag, 23 februari 2011

Ik las in een forumpost een berichtje van een andere expat in China die zei dat elke buitenlandse baby die geboren werd in China zich binnen 30 dagen moest registreren bij het lokale PSB. We wisten niet zeker of die regel (in Shenzhen) ook geldt voor babies met een Chinese ouder, dus Xiaoxiong heeft voor de zekerheid maar even naar het PSB gebeld. Die zeiden dat als de baby als Chinees wordt beschouwd (en dat is het geval met een Chinese moeder; het Nederlandse paspoort wordt genegeerd), dat het dan niet nodig is. We hoeven dus niet naar het PSB binnenkort.

Helaas kreeg Xiaoxiong ook vandaag te horen dat ze niet in aanmerking komt voor de maand extra zwangerschapsverlof. Haar directe baas was er wel akkoord mee, maar hij had navraag gedaan bij HR en die geven alleen toestemming als Xiaoxiong een Hukou kan tonen. Beetje kinderachtig natuurlijk, maarja. Xiaoxiong heeft dus als enige moeder 3.5 maanden verlof, de meeste anderen 4.5 maanden en met keizersnede zelfs 5.5 maanden. Zodra de papieren voor het Nederlandse paspoort rond zijn, gaan we nog eens informeren wat er mogelijk is qua Hukou. Vandaag is Woutertje ook weer gewogen en hij was alweer wat gegroeid in lengte en gewicht (van 51cm naar 54 cm en al meer dan een halve kilo erbij. Betwijfel of met name die lengte wel klopt :) )


woutertje wegen
Woutertje wordt gewogen

Er valt geen peil op te trekken 

maandag, 21 februari 2011

Je hoort altijd verhalen dat de toepassing en naleving van regels in China willekeurig is en dat Guanxi belangrijk is. Nou, dat kan ik bevestigen :) Eerste notaris-bureau zei dus dat we een DNA-test nodig hadden om het belangrijke notariele geboorteformulier te bemachtigen. Tweede notaris-bureau zei vandaag dat het ook met DNA-test niet kon (alleen op basis van Hukou). Een tante van Xiaoxiong kende iemand die weer iemand bij een derde notaris-bureau kende. En daar was dus zelfs geen DNA-test nodig! Papieren snel ingeleverd en maandag krijgen we de documenten. Nog even afwachten dus, maar het lijkt erop dat het goedkomt!


i love mommy
i love mommy

Vingertje vasthouden 

zondag, 20 februari 2011

Wouter hield de vinger van Xiaoxiong net heel stevig beet, snel het fototoestel gepakt natuurlijk :)


vinger1

vinger2

Bureaucratie : DNA-test of vliegen 

vrijdag, 18 februari 2011

Zoals gezegd zijn we vandaag naar de Notaris geweest in Shenzhen om te proberen beide documenten te bemachtigen voor de aanvraag van een Nederlands paspoort. We wisten al dat een van de documenten moeilijk te krijgen zou zijn (Notary Birth Certificate - omdat dit normaal gesproken alleen wordt gegeven op basis van een Hukou), maar aan de telefoon hadden ze nog gezegd dat het geen probleem was. Wel een probleem dus: we moeten via een DNA-test aantonen dat het kind echt van ons is. Van de gekke natuurlijk, maar de andere optie is naar de Nederlandse ambassade in Beijing te vliegen en dat lijkt me ook niets en is qua kosten vergelijkbaar. Echt idioot dus: een Hukou wordt afgegeven op basis van het MBC en op basis van Hukou geven ze dan een Notary Birth Certificate af, maar zonder die tussenstap doen ze het dus niet…. hen ma fan!
Meer informatie in Dutch passport baby born in China (met diagram!)

update 19 februari: met de hulp van een andere Nederlandse vader in China heb ik het artikel verder uitgebreid en verduidelijkt. Ik heb het artikel ook naar het consulaat + ambassade doorgemaild; wellicht kunnen zij er ook wat mee :)

Pasfoto’s gemaakt 

vrijdag, 18 februari 2011

We zijn vanochtend toch maar met de baby naar de fotozaak gegaan om pasfoto’s te maken. Dan kunnen we vanmiddag naar de notaris en dan hopen we gelijk uit te vinden of we alle documenten kunnen krijgen. Als dat namelijk niet lukt, moet ik binnen een paar weken naar Beijing vliegen om daar bij de ambassade aangifte te doen. Als we vandaag te horen krijgen dat we de papieren kunnen krijgen, dan hoeven we alleen naar Guangzhou met z’n drieen om aangifte te doen en een paspoort te krijgen. Dat hoeft bovendien niet binnen 30 dagen.


xiaoxiong en wouters hand
Xiaoxiong en Wouter’s hand

Rare gezichten trekken

Wouter kijkt

Baobao

Kijkt naar het licht
Wouter kijkt graag naar het licht, nu naar het raam

Geboorte certificaat 

donderdag, 17 februari 2011

Xiaoxiong’s moeder en ik hebben vandaag het geboorte certificaat opgehaald in het ziekenhuis (dat kon alleen op donderdag in dit ziekenhuis). We hadden afgelopen week al de papieren ingeleverd (kopien van huwelijk, ID-kaart, paspoort, Hukou en formulier met naam etc). We moesten volgens de arts kiezen voor een Chinese naam of voor een Westerse naam, maar niet beide. Nadat we alles nog een keer hadden gecontroleerd op de computer werd het geboortebewijs afgedrukt op speciaal papier. Het document bestaat uit een deel met alle informatie en dan aan de rechterkant twee delen die je eraf kunt scheuren. Het ziekenhuis bewaart dan 1 deel en als je een Hukou aanvraagt scheuren ze het andere deel af. Ik heb ook nog even met het consulaat in Guangzhou gemaild en het blijkt dat de documenten met foto naar de notaris moeten, dus we gaan vandaag en morgen dat nog niet doen (de baby is nog te klein om naar de foto te gaan en het is vrij koud buiten).


geboorte certificaat china
Het geboorte certificaat werd in dit kleine groene boekje gestopt

birth certificate inside
Het feitelijke geboortecertificaat papier, de rechterkant voor het Hukou is naar binnen gevouwen, dus niet zichtbaar

woutertje wassen
Woutertje wordt elke dag gewassen in z’n badje. Tip: was niet net na het eten, maar juist ervoor. Anders kans dat hij overgeeft

trotse ouders
Trotse ouders met Wouter voor het eerst in z’n Ferrari-rode racewagenspacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China