spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Kip in het balkon en vis in de gootsteen 

maandag, 31 januari 2011

Mijn schoonouders wonen sinds kort in een huurhuis vlakbij. Ze koken nu bijna elke dag voor ons en doen dus ook de inkopen. De supermarkten hier vlakbij vonden ze echter te duur, dus ze zijn op zoek gegaan naar goedkopere alternatieven. Ze hebben nu een soort markt gevonden voor verse producten, maar die ligt in het noorden van Futian district. Vanwege hun leeftijd kunnen ze gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en dus pakken ze dan de bus daarheen. Dat schijnt een beetje op een schoolbus voor ouderen te lijken: elke rit zit vol met ouderen die gratis naar die markt reizen. En op de terugweg natuurlijk ouderen met tassen vol groenten :)

Op de markt (een gebouw van 3 verdiepingen) kopen ze dan groenten, fruit en vlees. Vandaag hebben ze ook wat extra’s gekocht: een levende vis en een levende kip. Levend is natuurlijk beter, want dan blijft het lekker vers! Het plan is om de zielige diertjes (met name de kip) morgen kennis te laten maken met het mes en dan morgen (en overmorgen - de laatste dag van het oude jaar) op te peuzelen. Nou eet ik uberhaupt weinig vis, maar kip vind ik normaal gesproken wel lekker. Zeker als het Gongbaojiding is, maar in dit geval moet ik er nog even over nadenken…


schoonmoeder met kip
Schoonmoeder met kip op het balkon

Vastgebonden kip
De poten van de kip zijn vastgebonden

Vis in de gootsteen
En de vis zwemt (voorlopig) vrolijk in de gootsteen

De oplettende lezer zal het niet ontgaan zijn dat dit natuurlijk niet een kip is, maar een haan. Geen normale haan echter, maar er is ‘iets’ afgeknipt. Ik moest het even opzoeken, maar blijkbaar wordt dat dus een ‘kapoen‘ genoemd! Ik noem het gewoon kip, dat is makkelijker. Het beest kostte 70 RMB en het weegt ongeveer 2kg. Als ze het vergeten mee te nemen vanavond, ga ik het beestje laten ontsnappen. Ze gaan het dus zeker meenemen naar het huurhuis :)

- update volgende ochtend: Het is al gebeurd: RIP Kip.

In het Algemeen Dagblad! 

donderdag, 27 januari 2011

Ik was door een verslaggever van het Algemeen Dagblad gevraagd om een reactie te geven op de plannan van de Chinese overheid om een mega-metropool te maken in de Pearl River Delta. Shenzhen, samen met Guangzhou en nog een aantal andere steden, maakt in die plannen deel uit van een mega-stad van 42 miljoen mensen. Ik denk dat ik er weinig van zal merken merkte ik op, en die quote is groot overgenomen :)


shenzhen_algemeen_dagblad

Algemeen Dagblad 27 januari 2011Shenzhen begint trouwens leeg te lopen. Het is namelijk bijna Chinees Nieuwjaar en dat is traditioneel de periode om de familie (vaak in het binnenland van China) op te zoeken. Ik kreeg al diverse afwezigheid-mailtjes vandaag en zag al collega’s met koffers lopen. Maandag is de laatste werkdag en ik denk dat ik dan de enige op het kantoor ben :)

Bovendien las ik net dat KLM vanaf 28 maart dit jaar rechtstreeks op Xiamen gaat vliegen, alweer de zevende bestemming in ‘Groter China’ na Hong Kong, Beijing, Shanghai, Chengdu, Hangzhou and Taipei. Er zal drie keer per week worden gevlogen op Xiamen met een Boeing 777-200ER.

Jongetje of meisje? 

zondag, 23 januari 2011

Dat is de vraag die hopelijk binnen 3 weken beantwoord gaat worden. Xiaoxiong en haar moeder hebben het een keer geprobeerd te vragen tijdens een eerdere ultrasound controle, maar toen zei de arts alleen ‘ach, dat maakt niet uit, het is alleen van belang dat het kind gezond is’. Nou ben ik het daar wel mee eens, maar artsen zeggen dit waarschijnlijk vaker als een meisje op komst is. Als het een jongetje is zijn ze sneller geneigd om dat te zeggen. Er zijn nog meer indicatoren: Xiaoxiong neus is flink gegroeid de laatste maand en dat is volgens de folklore een teken van een meisje. De vorm van de buik echter duidt volgens de meeste collega’s weer op een jongetje. En natuurlijk ziet de oma van Xiaoxiong al een jongetje komen. Dat laatste lijkt me vooral een wens, die is namelijk nog echt van het oude stempel. Wij denken nu allebei dat het een meisje wordt :)

Rond 12-15 februari komen we het te weten. Dan krijgen we een ‘Merchants bank’ of een ‘Construction bank’. Merchants bank is een bekende bank in Shenzhen en de Chinese naam is ‘ZhaoShang’ en dat vertaalt naar ‘getting business/investment’. Construction bank is ‘JiangShe’ en dat betekent ‘work for others/construction’. Een meisje betekent dus dat je later een zoon erbij krijgt en die brengt geld mee. Een zoon moet hard werken voor zijn vrouw.

We hebben al twee lijstjes met namen voorbereid en het ziekenhuis is ook al uitgezocht. We hebben ook al een tas met spullen klaarstaan, voor het geval de baby van plan is vroeger te komen. We moeten nu nog een week en een dag werken tot we een weekje vakantie krijgen. Op 3 februari is het nieuwjaarsavond en 4 februari is de eerste dag van het jaar van het konijn. Vooral voor een meisje hoopt Xiaoxiong dat de baby nog even wacht tot na 3 februari, want een konijn vindt ze beter bij een meisje passen dan een tijger :) Het is wel fijn dat Xiaoxiong nog een weekje extra vakantie heeft voor de bevalling, want ze krijgt nu steeds meer last van haar rug en gewrichten. De baby is nu bovendien al wat naar beneden gezakt, dus met lopen krijgt ze er nu ook steeds meer last van. In totaal krijgt Xiaoxiong 105 dagen zwangerschapsverlof, dus 3.5 maanden. Ik krijg 10 weekdagen voor de geboorte en ik hoorde dat het in Nederland maar 2 dagen is, dus dat is mooi meegenomen.

IMG_9784.jpg
Nog even wachten baby, dan ben je een konijn!

Nog 30 dagen te gaan! 

zondag, 16 januari 2011

De laatste 30 dagen zijn ingegaan en aan de buik van Xiaoxiong te zien is dat ook hoog tijd. De ouders van Xiaoxiong komen elke dag voor ons koken dus we hebben de afgelopen periode weinig in restaurants gegeten. Gezond, goedkoop en gemakkelijk! Ik kan nu bovendien elke dag een lunchbox meenemen naar Tencent en dan warm ik het eten rond 12:45 op. De meeste collega’s gaan al rond 12 uur eten, maar ik wacht liever tot het iets rustiger is.

xiaoxiong big belly

Heel Tencent groeit nog flink door en ons team is geen uitzondering. Over de afgelopen twee jaar is het van ongeveer 10 tot ongeveer 45 collega’s gegroeid. We zijn daarom afgelopen vrijdag ook verhuisd : van de 22e naar de 23e verdieping. Ik zit nu gelukkig ver weg van de product managers! Die maken altijd super veel kabaal, ongelooflijk! Cubicles zijn leuk en werken prima, maar dan moet iedereen zich wel aan wat regels houden. Ik erger me vooral aan het hardop praten en roepen. Sommige Chinezen raken bij het minste al super opgewonden en dan gaat het natuurlijk nog luider! Gelukkig zit ik nu in een lekker rustige hoek, dus dan kan ik beter concentreren.

Er zijn nog meer veranderingen, want dit jaar geeft Tencent geen bedrag meer voor de verzekering, maar sluit een collectieve verzekering af voor alle buitenlanders. De vorige regeling zal wel te duur zijn geworden. Het is dus nog even afwachten wat voor verzekering ik in april krijg, hopelijk ga ik er qua dekking niet op achteruit. Als iemand anders nog op zoek is naar informatie over expat verzekeringen, de komende week naar een voorlichtingsbijeenkomst van Chartis. Het zal gegarandeerd een verkooppraatje zijn, maar kan toch nuttig zijn (reservering nodig en inclusief buffet):

=================================
For foreign expatriates far away from home, living in China is exciting and at times challenging. Learning more about the local medical network and choosing the right medical insurance plan are vital for healthy living in China. Please come to our gathering jointly held by Chartis (formerly AIG) and SWIC. We’ll share a lot of valuable information.

Subject: Expatriate Medical Information Sharing
Time: AM10:30 – AM 12:00, 21 Jan 2011
Place: Terrace Restaurant, Shekou Sea World

Schedule:
AM 10:50 - Healthy tips presented by HOME Women Children Hospital
AM 11:10 - Hospital network in Hongkong presented by Kee LEE Medical Centre
AM 11:30 - Expatriate Medical Insurance presented by Chartis
AM 12:00 - Free chat

Contact : Lucie LU
RSVP is needed; Tel: 36856162;
Email: [email protected]
=================================

chartis event

Nationaliteit baby 

maandag, 10 januari 2011

De nationaliteit van de baby is een lastig probleem. We hebben nu geloof ik alle regelgeving op een rijtje en de voor- en nadelen uitgezocht. We willen sowieso de Nederlandse nationaliteit voor de baby, maar je kan dat op verschillende manieren bereiken. Allereerst kan je de geboorte van het kind volgens de Chinese recht aangeven of volgens de Nederlandse recht. De eerste optie houdt in dat je de baby eerst registreert als Chinees en dan een Chinees identiteitsbewijs (Hukou) krijgt. Op basis daarvan kan ik dan weer naar het consulaat in Guangzhou om een Nederlands paspoort te verkrijgen. Volgens Nederlands recht aangeven houdt in dat ik langskom in Beijing binnen 30 dagen en dan de baby aangeef. Er is nog een andere optie; namelijk dat de lokale notaris een verklaring opmaakt omtrent geboorte zonder als brondocument een Hukou te gebruiken. Deze laatste optie is de laatste tijd niet overal in China maar mogelijk, omdat het officieel alleen op basis van Hukou kan. Per regio verschilt het en we hopen dat het in Shenzhen wel lukt, iets wat volgens de telefoniste bij het notaris kantoor wel het geval is. Voor de derde optie hoeven we dus geen Hukou aan te vragen en hoef ik niet naar Beijing.

De procedure maakt ook uit voor de naam van de baby, iets dat me alleen duidelijk werd na overleg met de ambassade in Beijing. Als we eerst een Hukou registreren voor de baby, dan moeten we natuurlijk een Chinese naam uitkiezen voor in het Hukou. De Chinese notaris gebruikt deze Chinese naam voor alle toekomstige papieren - ook die voor gebruik op het consulaat. Het kind krijgt dus een Chinese voornaam en achternaam. De achternaam kan nog binnen 2 jaar gewijzigd worden, maar de voornaam niet meer. Ik wil echt geen Chinese voornaam, want we hebben al heel leuke Nederlandse/Europese namen uitgezocht. Dat betekent dus geen Hukou. Overigens meen ik ook gelezen te hebben dat andere buitenlanders twee namen op het MBC vermelden: een Chinese en een Westerse.

Verder is de kans groter dat Xiaoxiong weer zwangerschapsverlof kan aanvragen voor het tweede kind als we geen Hukou aanvragen. Daar is namelijk toestemming van de lokale overheid voor nodig en dat krijg je zeker niet voor een tweede kind als het eerste al een Hukou heeft. Als we nog geen kind hebben geregistreerd voor de Chinese overheid, dan lijkt de kans me groter. Zonder zwangerschapsverlof moet je ziekteverlof opnemen en dan krijg je geloof ik slechts 50% salaris. We gaan proberen de lokale notatis te overtuigen om de papieren af te geven zonder Hukou, zodat we alles kunnen afronden in Guangzhou. Voorlopig gaan we er dus vanuit dat de kleine direct Nederlander wordt en geen Chinese nationaliteit aanneemt.

Ondanks dat we geen Hukou aanvragen, ziet de Chinese overheid de baby toch wel als Chinees overigens. Het kind heeft daarom geen visum nodig om in China te verblijven en moet voor elke keer dat we naar Nederland willen een exit-permit aanvragen. Door middel van een heel langdurige procedure kan echter wel afstand gedaan worden van de Chinese nationaliteit; maar dat kunnen we dus later doen.

Videocamera gekocht 

zaterdag, 8 januari 2011

Als voorbereiding op de gezinsuitbreiding hebben we een nieuwe videocamera gekocht. Na het lezen van enkele reviews is het een Panasonic HDC-TM60 geworden. Ik wilde aanvankelijk de HDC-SD60, maar deze was tijdelijk uitverkocht. De TM60 is bijna hetzelfde als de SD60, maar heeft 16GB flash geheugen ingebouwd. Dat is eigenlijk ook wel handig en de meerprijs was ongeveer evenveel als het geheugen los erbij kopen.

Ik twijfelde ook nog over een beter model Panasonic camera die theoretisch beter beeld zou moeten produceren, maar we zijn blij dat we voor het ietwat goedkopere model zijn gegaan. Het is heel gemakkelijk te bedienen en de beeldkwaliteit is super. We kunnen nu in full HD kwaliteit (1920×1080, maar alleen interlaced) opnemen en door middel van mini-DVI kabel direct op de TV afspelen. Het ziet er beter uit dan de SD signalen die we hier via de kabel op TV ontvangen. Ook in het donker zijn de prestaties prima. Helaas is de kwaliteit na het uploaden een stuk minder, maar daar valt niet zoveel aan te doen. Tudou.com lijkt geen hoge resoluties te ondersteunen en YouTube en Vimeo zijn helaas nog steeds geblokkeerd.

Ik heb vandaag alvast wat videos gemaakt en daar een nieuwe categorie voor ingeruimd op m’n website: Shenzhen / Videos.spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China