spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Bevalling vriendin, yuesao en grootouders 

zondag, 28 november 2010

Afgelopen nacht, zo rond een uur of 1 kregen we van een vriendin en collega van Xiaoxiong het goede nieuws dat ze eindelijk was bevallen van een gezond meisje. Ze was vrijdagochtend naar het ziekenhuis gegaan en vrijdag waren de weeen al begonnen en was het pijn gaan doen. Helaas waren beide artsen die pijnverdoving kunnen toedienen “op vakantie” dus ze had het de hele tijd zonder ruggeprik gedaan. Het was de tweede collega die in korte tijd was bevallen. De eerste had een jongetje en deze dus een meisje. Ze blijven nu eerst een paar dagen in het ziekenhuis. Het is hier niet de gewoonte om kaartjes te versturen zei Xiaoxiong, dat gaat tegenwoordig allemaal per SMS/QQ of email. Wanneer we precies op kraamvisite gaan is me ook niet helemaal duidelijk, maar dat zal Xiaoxiong wel regelen.

Xiaoxiong heeft vandaag ook de yuesao geregeld. Dit komt grotendeels overeen met de kraamzorg in Nederland, maar dan met het verschil dat je dit helemaal zelf moet regelen en betalen. Zorg zelf inkopen dus, China voorop ;) Ze is naar een klein bedrijfje gegaan dat werksters en yuesao regelt. Daar heeft ze de CV’s van veel yuesao’s bekeken en uiteindelijk een voorlopige selectie van 4 vrouwen gemaakt. Deze gaat ze dan volgende week proberen te ontmoeten om te kijken of het een beetje klikt. De yuesao bij dit bedrijf kwamen in 3 kwaliteiten met bijbehorende prijsverschillen. Blijkbaar verdient het yuesao beroep vrij goed, maar het is dan ook gespecialiseerd werk.

Enfin, de yuesao komt de eerste maand na de geboorte voor Xiaoxiong en de baby zorgen. Ik mag dan vaak een grote baby worden genoemd, maar val wel mooi buiten de zorg van de yuesao. Ze kookt bijvoorbeeld speciaal voedsel voor Xiaoxiong waardoor ze sneller herstelt en de melk-productie op gang komt, let ’s nachts op de baby (slaapt in dezelfde kamer) en leert de nieuwe moeder hoe je met de baby moet omgaan. Het lijkt me niet helemaal noodzakelijk, maar kan me voorstellen dat het fijn is om er iemand bij te hebben de eerste maand. Ze blijft dan hier in de babykamer slapen en zal Xiaoxiong wakker maken om de baby te voeden.

Wij gaan bovendien een appartementje huren voor de ouders van Xiaoxiong hier vlakbij. In China is het gewoonte dat de grootouders de zorg voor de baby op zich nemen. De ouders moeten namelijk normaal gesproken gewoon werken. Part-time bestaat in China ook niet en ik denk niet dat ik het voor elkaar krijg om dat te regelen in Tencent ;)

Iedereen vind het dus heel normaal om met de ouders in een klein appartement te wonen. Ik meen zelfs dat men het wel fijn vind. Ik zie dat toch echt niet zitten en na lang wikken en wegen zijn we op dit compromis uitgekomen. Een appartementje op loopafstand dus (maar niet in hetzelfde gebouw). Ik wil nog wel wat privacy hebben! Iets dat weer bijzonder lastig uit te leggen is aan Chinezen. Het is dan de bedoeling dat de ouders van Xiaoxiong voor de yuesao, mij en zichzelf koken. Ik ben niet altijd op tijd thuis, en de yuesao kookt normaal gesproken niet voor zichzelf, echt alleen voor de moeder. Het is dus een heel geregel, maar nu alleen nog een ziekenhuis uitzoeken en dan zijn alle belangrijke beslissingen genomen!

Tencent feestje en Kerst 

zaterdag, 27 november 2010

Tencent vierde vandaag haar 12-jarig bestaan en had daarvoor het Splendid China park grotendeels afgehuurd. Heeeeel veel collega’s dus en er waren allerlei dingen te doen in het park, naast de normale voorstellingen. Veel collega’s hebben al kleine kinderen en een van de kleine kinderen is blijkbaar een expert in het voorspellen van het geslacht van babies. Het meisje had voor een andere collega correct een dochter voorspeld. De moeder en Xiaoxiong vroegen haar dus ook wat onze baby is. Volgens het meisje krijgen we een jongetje! Nog een paar maanden afwachten en kijken of ze de concurrentie met de Duitse WK-octopus aankan :)


coco christmas xx
XX in Coco Park

qq 12 year
QQ 12 jaar

Activities
Stands waar je spelletjes kon spelen

CDC
Dames van CDC verkopen spulletjes

Waarzegger in actie
Waarzegger in actie, gebeurt door hand op de buik te leggen blijkbaar

Kleine baby expert
De kleine baby expert, volgens haar wordt het dus een “didi”, oftewel een broertje :)

dragonboat race
Er was ook een drakenboot race tussen verschillende departmenten

Winners dragonboat race
De winnende groepWij hebben er een paar uur rondgelopen en zijn daarna uit eten gegaan bij een Vietnamees restaurant. We hadden via lashou een menu besteld met flinke korting en dan smaakt het extra lekker :) Het restaurant was niet zover van ons huis vandaan, in het winkelcentrum Central Walk. Het winkelcentrum was ook al in kerstsferen gehuld dus Xiaoxiong moest natuurlijk even op de foto met de andere grote buik: de Kerstman (ook al was het maar een pop). Ook bij Coco park is de kerstversiering inmiddels weer uitgepakt. Door de hele stad zie je nu kerstversiering hangen. Je zou bijna vergeten dat Kerst hier niet wordt gevierd :)XX met kerstman
Met de andere grote buik op de foto

Vietnamees eten
En ’s avonds lekker Vietnamees eten

Taxi rit en luxe winkelen 

vrijdag, 26 november 2010

Gisterenavond heb ik voor het eerst in lange tijd weer een taxi naar huis genomen vanaf het Tencent gebouw. Na 22:00 kunnen we namelijk gratis een taxi nemen. Na afloop moet je de taxi-chauffeur dan om het bonnetje vragen en dat lever je dan later weer in bij HR. Op het bonnetje staat naast het bedrag (45RMB) ook de afstand. Nu weet ik dus dat we op ongeveer 15.5 km van het kantoor wonen. Dit was grotendeels rechtdoor en slechts een heel klein deel van de stad in west-oost richting. Je kan je dus voorstellen dat Shenzhen flink groot is. Ik zag op de terugweg ook dat ze weer veel nieuwe bomen aan het planten zijn langs Binhai. De nieuwe promenade langs dezelfde weg is ook bijna gereed en ziet er mooier uit.

Xiaoxiong had gisteren de laatste maandelijkse controle en gelukkig was wederom alles goed. De baby werd nu op 29 weken plus 1 dag geschat. Ik begrijp niet precies hoe ze dat doen, want het zit er een weekje naast. Misschien is dat mijn invloed :) Gelukkig is de buik nog niet te groot om te gaan winkelen, want ’s avonds om acht uur was de heropening van Rainbow tegenover Coco Park. Naast een naamswijziging is het interieur ook geheel veranderd. Heel luxe en dus nog meer onbetaalbare kleding winkels vlakbij! update: Dreams-On artikel (met foto’s) staat online.

Nieuwe contacten opgedaan 

zondag, 21 november 2010

We hebben een druk, maar interessant weekend achter de rug. Normal gesproken zien we niet zoveel anderen, maar dit weekend bij toeval twee nieuwe contacten opgedaan. Erg leuk!

Zaterdagavond hebben we een vrij bekende Erlang programmeur (Joel Reymont) ontmoet. Hij is nu twee weken in Shenzhen aan het werk en het was leuk om eens een andere Westerse programmeur te ontmoeten, zeker aangezien onze interesses deels overlappen. Hij doet freelance en contract werk en dat lijkt me voor de toekomst ook zeker wel wat; zeker gezien de tarieven die daarvoor gerekend worden.

Vandaag had Xiaoxiong een (gratis) zwangerschapsklas in Luohu, vlakbij de metrostop KeXueGuan (Shenzhen BookCity). Ging over hoe je moest ademen, baby moest verzorgen enz. Was nuttig volgens haar en ze kreeg weer gratis melkpoeder mee :)

Daarna hadden we afgesproken met de eigenaar van Mister China ontmoet, Justin. Hij is voor het eerst in China nu om indrukken op te doen en contacten te leggen voor zijn bedrijfje dat stage-plaatsen voor Nederlandse studenten regelt in China. Leuk dat daarbij dus ook duidelijk naar Shenzhen gekeken wordt, en niet alleen naar de “traditionele” steden Beijing en Shanghai. Er gebeurt genoeg in Shenzhen en hij was ook behoorlijk onder de indruk en had al veel foto’s gemaakt. Leuk dat Shenzhen dus wat meer aandacht zal krijgen in Nederland. We aten in een dim sum restaurant vlakbij KeXueGuan en hebben hem daarna SEG laten zien en de foreign trade market. Nadat we in een HongKong-stijl dessert-shop wat waren bijgekomen, zijn we met de metro weer naar huis gegaan en toen gelijk in slaap gevallen.

Daarna rond kwart over zeven toch maar begonnen om het eten te maken en gelijk fotos gemaakt voor de website. Die recepten staan inmiddels ook weer online, dus nu hoog tijd om naar bed te gaan!

Team foto voor 12 jaar Tencent 

donderdag, 11 november 2010

Vandaag bestond Tencent 12 jaar. De commotie rondom 360 is gelukkig weer deels voorbij, dus tijd voor een feestje. Elk jaar krijgen we van Tencent een nieuw tshirt. Vandaag dus iedereen dat nieuwe t-shirt aan naar het werk. We hebben een groepsfoto gemaakt en binnen waren er nog wat optredens.


team tencent 2010
Ik sta goed verstopt achteraan

Thijs Tencent
Ik in Tencent-tenu in cubicle. Jammer dat je niet mijn 3 schermen kan zien :)

Xiaoxiong’s buik groeit flink 

woensdag, 10 november 2010

Xiaoxiong is nu net de 27e week van de zwangerschap ingegaan en de buik is al flink gegroeid. Op verzoek van familie in Nederland, daarom hierbij een buik-foto :) De laatste test (zwangerschaps diabetes) was ook weer goed. De baby schopt en slaat Xiaoxiong bovendien flink. Je kan soms een bobbel op de buik zien waar de baby aan het oefenen is!

xx pregnant belly
Buik met trotse eigenaar!

Tencent vs 360 oorlog 

zondag, 7 november 2010

Vrijdag-avond was de internet oorlog genoeg geescaleerd om ook door de traditionele media te worden opgepikt. Het Shenzhen nieuws besteedde 10 minuten aan de kwestie! Verder staan alle internet portals er natuurlijk bol van. Ik merkte vrijdagochtend op het werk al dat er meer bewaking rond liep dan normaal en er zaten ook een paar politie-agenten. Er gingen blijkbaar geruchten dat medewerkers van 360 naar het Tencent gebouw zouden komen. Lijkt me onwaarschijnlijk, maar gisteren (zondag) verschenen er dus wel wat QQ gebruikers met een banner. Gelijk een hoop politie op de been natuurlijk, want protesteren (tenzij het tegen Japan is…) is niet toegestaan.

Inmiddels is me duidelijk geworden dat 360 de grootste aanbieder van gratis anti-virus software is. Meer dan 20 miljoen gebruikers, waarvan de meesten natuurlijk ook QQ geinstalleerd hebben. De 360 software schakelt blijkbaar bepaalde onderdelen van QQ uit. Bovendien had 360 aangekondigd dat QQ prive-bestanden van de gebruiker scant. Dat werd weer ontkend door Tencent en met het uitschakelen van bepaalde onderdelen waren ze ook niet blij. Ik geloof dat er wat rechtzaken lopen en de overheid bemoeit zich er inmiddels ook mee. Weinig harmonieus natuurlijk. Enfin, moet nog even nadenken of ik morgen in m’n Tencent-kleding over straat durf :) Flink wat QQ gebruikers zijn niet blij met de gang van zaken.

Toen Tencent had aangekondigd dat het 360 ging blokkeren, toonde het gebruikers ook een paar alternatieve gratis virus-scanners van andere bedrijven. Een van die bedrijven profiteerde daar gelijk flink van: de waarde van het aandeel schoot 17% omhoog ’s ochtends! Hadden ze mij dus wel even iets eerder mogen vertellen ;)

Tencent in oorlog 

donderdag, 4 november 2010

Buiten China zal het waarschijnlijk niemand opgevallen zijn, maar als je in China internet gebruikt kan je er niet omheen: Tencent is in oorlog. Met een ander Chinees bedrijf dat een gratis virusprogramma genaamd “360″ maakt. Het begon ermee dat 360 de QQ software aanmerkte als “gevaarlijk”. Ik heb de discussie niet zo gevolgd verder, maar het loopt al enkele weken. De strijd wordt echter steeds heviger en gisteren heeft Tencent zelfs besloten om PCs waarop 360 is geinstalleerd geen QQ meer toe te staan. Gebruikers moeten dus kiezen tussen 360 of QQ. Ook een project waar ik aan heb meegewerkt (WebQQ) is nu uitgeschakeld (zie Chinese aankondiging). Veel QQ gebruikers zijn, begrijpelijkerwijze, boos op Tencent. Ik had ook niets anders verwacht na deze maatregel en zou het zelf anders doen. Volgens mij kan je veel beter een positieve (met wat humor wellicht) aanpak doen dan een negatieve aanpak. Enfin, ze hebben mijn mening niet gevraagd ;) Ik hoop slechts dat het binnenkort opgeslost kan worden, want deze hele toestand lijkt me niet goed voor het imago van Tencent en niet handig voor de gebruikers van QQ. Het gaat nu echt hard tegen hard, met de contact-gegevens van de bazen van Tencent op internet, met pers-conferenties, uitschakelen van producten etc!

Wij horen er ook bij 

woensdag, 3 november 2010

De census is officieel begonnen en zojuist waren wij aan de beurt. De eerdere controle was blijkbaar een test-run voor de officiele volkstelling in China. Xiaoxiong heeft de vragenlijst ingevuld, maar ze komen nog een keertje terug om een speciale lijst voor buitenlanders aan mij te geven. Ze vroegen Xiaoxiong haar naam, nationaliteit, hukou adres, geboortedatum, opleiding, huren/eigenaar. Dat viel dus heel erg mee.

Xiaoxiong maakte ook gelijk gebruik van de mogelijkheid om te vragen hoe het met twee kinderen zit. Volgens de census-mevrouw waren twee kinderen geen enkel probleem, als je maar geen Hukou aanvraagt voor het eerste kind. Dat horen wij graag, al weten we niet 100% zeker of het klopt :)spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China