spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Verschillen Chinese zwangerschap 

zondag, 31 oktober 2010

Er zijn veel verschillen tussen hoe Chinese ouders en Nederlandse ouders omgaan met de zwangerschap en het pasgeboren kind. Ten eerste weten de meeste Chinese ouders het geslacht niet (aangezien dat verboden is) en dat is best lastig! Verder zijn er allerlei praktische verschillen.

Wij hebben bijvoorbeeld een “Europees” model babybed, maar in China is het model waarbij je twee lagen hebt heel populair. Je kan dan de zijkant openklappen en onderin heb je vaak een lade waarin je spullen kunt stoppen. Ik heb gelezen dat dit met name voor iets oudere kinderen wordt ontraden, vanwege het gevaar dat ze op de horizontale balk in het midden stappen en zo uit bed klimmen/vallen.

Verder zijn er natuurlijk de typisch Chinese “open” baby/kleuter broeken, waarbij het achterwerk van de baby onbedekt is, doordat er een groot gat in de broek zit. Makkelijk om schoon te houden is geloof ik de gedachte. Wij hebben inmiddels er ook al eentje :) Verder las ik dat veel Chinese ouders een bedje eigenlijk helemaal niet nodig vinden: gewoon bij de ouders in bed slapen! Deels zal dat uit noodzaak gebeuren (geld/ruimte-gebrek), maar deels denkt men dat dit echt beter is! Ik vind het maar gevaarlijk en voor de nachrust van zowel het kind als de ouders lijkt het me niet bevorderlijk.

Iets dat je in Nederland ook niet hebt is de een-kind politiek. Wij moeten nog uitzoeken hoe het nu precies zit met de een-kind-politiek-voor-buitenlanders. Het geldt wel voor Xiaoxiong in ieder geval. Ja, inderdaad krijg je dus een boete voor een tweede kind! Die boete is verder dusdanig dat het zeker wel even de moeite waard is om daar over na te denken (meer dan 10 duizend euro). Wanneer we voor ons kind geen Chinees Hukou aanvragen, krijgt Xiaoxiong een maand minder vakantie. Bovendien moet ik binnen 30 dagen naar Beijing vliegen om aangifte te doen. Mijn truuk is dan natuurlijk om dat hukou te krijgen, een maand extra vakantie te innen, en daarna gelijk afstand te doen van de Chinese nationaliteit. De Nederlandse ambassade probeert op dit punt ook duidelijkheid te krijgen van de Chinese regering, maar ik vrees dat het nog wel even kan duren.

Er zijn nog veel meer verschillen, die komen een andere keer wel aan bod :)

Babybed is gearriveerd 

zaterdag, 30 oktober 2010

Vandaag is het babybedje aangekomen en in elkaar zetten was een fluitje van een cent. We hadden goed opgelet of het bedje door de deur kon en het bleek precies te gaan! Belangrijk, want we willen het bedje ook als box gebruiken en naar onze slaapkamer kunnen rollen:


installing


done

update zondag:
We zijn vandaag naar Dong Men geweest, alweer de jaarlijkse uitverkoop-marathon plaatsvindt. Dat betekent 62 uur non-stop winkelen en lange rijen bij de kassa (ik heb twee keer een kwartier in de rij gestaan). We hebben gelukkig wel een hoop leuke dingen gekocht, waaronder een set voor het bedje:


babybed decorated in blue

Overigens is het wel erg lastig dat we het geslacht niet weten! We zagen veel leuke kleertjes, vooral voor meisjes. Stel je echter voor dat het een jongetje is en je hebt al 10 stelletjes roze jurkjes gekocht! Weet niet of het daar een complex van overhoud :) We hebben dus vooral neutraal (wit, creme) ingekocht en niet al te veel. Het bedje is weliswaar blauw, maar kan volgens ons ook goed voor een meisje.

Heerlijk nazomer weer: terrasje en babykleertjes kopen 

zondag, 24 oktober 2010

Gisterenavond was het heerlijk nazomer weer. Met een graadje of 25 hebben we ’s avonds bij een barbequeue restaurant op een terrasje gezeten en onbeperkt vlees gegeten. Tsjonge, we zaten flink vol! Van de tyfoon is hier dus echt niets te merken. Mijn trouwring was inmiddels ook gegraveerd, dus die hebben we gisteren ook opgehaald. Verder heeft Xiaoxiong alvast wat babykleding gekocht. Afgelopen vrijdag moest ze namelijk weer naar het ziekenhuis voor controle door middel van een paar 2D ultrasound opnames. Daarvan kregen we er drie mee naar huis: een van het gezicht, van het lichaam en van de lippen. De laatste was ter controle van hazelip. Gelukkig was wederom alles prima in orde. De bovenarmpjes en bovenbenen waren nu ongeveer 4.1 centimeter en de omtrek van het hoofd was ongeveer 21 cm en het gewicht lag rond de 630 gram. Nog super klein dus! Xiaoxiong en haar moeder hebben een poging gedaan om achter het geslacht te komen van de baby, maar de doktor wilde het absoluut niet zeggen. Dat mag in China namelijk niet, maar vaak geven ze toch wel een duidelijk hint als je wat geld toeschuift. Wij hebben dus nu neutrale kleren gekocht: wit en turquoise. Op de foto van het hoofd waren de contouren van de kin, mond, neus en voorhoofd goed te zien. Volgens Xiaoxiong lijkt de baby op mij, maar volgens mij lijken alle babies op elkaar. Nog een paar maanden afwachten dus :)

Volkstelling 2010 op tijd begonnen 

zaterdag, 16 oktober 2010

Ik dacht dat het pas 1 november zou beginnen, maar vandaag stond al iemand voor de deur om te vragen hoeveel mensen in ons appartement wonen, de naam van Xiaoxiong, haar telefoonnummer en waar haar Hukou staat geregistreerd. Geen informatie over mij nodig blijkbaar, makkelijk :) We zijn vandaag bij een museum geweest dat een exhibitie had van schilderaars uit Dafen onder de titel “More than just a copy”. Museum was vrij klein, maar was toch wel aardig. Daarna naar WalMart aan de overkant van de weg gelopen (in OCT, vlakbij window of the world). Daar verkochten ze tweedehands boeken en we hebben een Engelstalige Eyewitness Travel reisgids voor Japan gekocht. We willen beiden nog een keertje naar Japan, alhoewel dat er binnenkort niet van zal komen. Xiaoxiong’s buik is al aardig groot inmiddels en we denken diep na over babynamen. Vooral jongensnamen zijn wel erg lastig hoor! Ik denk nu over Nederlandse namen na, die ook nog een beetje uit te spreken zijn in het Engels en Chinees en geen rare bijklank heeft in het Chinees. “Lars” bijvoorbeeld vond Xiaoxiong klinken als “Lashi” oftewel “poepen”. Die is dus alvast afgevallen :)

Geen gaten boren tijdens zwangerschap 

woensdag, 6 oktober 2010

Aangezien wij geen elektrische boor hebben, vroeg Xiaoxiong de lokale klusjesman of hij twee hangers voor ons wilde bevestigen (in de badkamer en bij de ingang). Ik stond het op een afstandje te volgen, maar vond al dat hij zo raar reageerde. Ik dacht dat het over de prijs zou gaan, maar Xiaoxiong vertelde dat hij haar vroeg of ze het echt wel wilde laten doen, aangezien ze zwanger was. Blijkbaar is het een bijgeloof in Guangdong dat je geen gaten moet boren in je huis (of helemaal niets moet laten doen, dat was me niet helemaal duidelijk), als je zwanger bent. Dat zou namelijk ongeluk brengen. Xiaoxiong had er ook nog nooit van gehoord, maar uit nieuwsgierigheid belde ze toch haar moeder. Die had het weer aan de oma gevraagd en zij wisten niet van dit gebruik (ze komen uit Hunan/Jiangxi). De moeder en oma vonden het toch maar beter om het advies op te volgen, maar wij hebben natuurlijk besloten om het toch gewoon op te laten hangen. Huis moet wel in orde zijn voordat de baby komt! Alles hangt nu netjes op en Xiaoxiong heeft de werkster weer gebeld om het huis nog verder schoon te maken.

Lange-broeken-weer 

dinsdag, 5 oktober 2010

Vandaag heb ik voor het eerst sinds dit voorjaar weer een lange broek aangehad. Niet dat het nu bijzonder koud is (22C minimum-temperatuur), maar het voelt toch echt wel frisser aan. Zeker als je 30C gewend bent. We hebben nog steeds vakantie en we zijn aardig productief geweest. We hebben een nieuwe klerenhanger aan onze kast bevestigd in de slaapkamer, een nieuwe hanger in de badkamer, een plek om je jas op te hangen naast de ingang en een TL-buis boven het aanrecht. Nog snel wat kleine dingetjes afronden voordat Xiaoxiong niet meer kan bewegen :) Haar buik is nu al aardig groot. Stuk groter dan een collega op haar werk zei ze, die slechts 1 weekje achter loopt. De zwangerschaps kleding die ik in Maleisie had gekocht komt ook goed van pas, maar ik vrees dat het over een paar maanden de enige kleding is die ze nog aankan :) Verder zijn we al online aan het shoppen voor een baby-bedje (box). Gisteren zijn we wezen bowlen (ik alleen eigenlijk) en vandaag dus spierpijn. Ben ook weer begonnen met hardlopen zodat ik volgend jaar weer een beetje ben afgevallen. Na het huwelijk zijn de kilos er snel aangekomen, nu moet het er dus weer af :)

Een paar foto’s van de afgelopen dagen:


Porsche Dealer Shenzhen

Porsche dealer bij ons in de buurt, vlakbij Sheraton hotel

Chinees Gourmetten bij Baidu

Chinese variant van gourmetten bij “Baidu”, erg lekker. Ik miste alleen de pannekoekjes

Dimsum

En af-en-toe gaan we nog dimsum eten ’s ochtends (Cantonese Morning Tea), ook lekker :)spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China