spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Shenzhen 30 jaar 

donderdag, 26 augustus 2010

Vandaag is de 30e verjaardag van de Shenzhen Special Economic Zone. In Shenzhen Daily staan een aantal leuke foto’s die goed aangeven hoe hard Shenzhen is veranderd de afgelopen 30 jaar. De speciale editie bestaat uit 4 pagina’s (zie het lijstje aan de rechterkant en kies dan “30 YEARS OF GROWTH”) :


fishing_village_30y_shenzhen

Vissersdorp op de plek waar later Shenzhen verreist.

dongmen_30y_shenzhen

DongMen

deng_xiaoping_30y_shenzhen

Deng Xiaoping plant een boom in Shenzhen (ik ben ook bij die boom geweest, heel groot nu :) )

Panorama foto’s van Shenzhen 

donderdag, 12 augustus 2010

Vandaag heb ik wat panorama fotos vanaf het dakterras van het Tencent gebouw gemaakt. Ze geven een goede indruk van Shenzhen en dan met name Nanshan district. Zie dit artikel voor alle fotos, maar hierbij alvast de twee panorama fotos:


Shenzhen, kijkend naar Hong Kong (het zuiden)
Shenzhen. Op de voorgrond een deel van Shenzhen University. Aan de overkant van het water, door een brug met Shekou verbonden, ligt Hong Kong (het zuiden)

Shenzhen, kijkend naar het noorden
Shenzhen, kijkend naar het noorden

Zwanger! 

zaterdag, 7 augustus 2010

Xiaoxiong is nu 12 weken en een paar dagen zwanger! Ik wilde het niet gelijk op mijn blog plaatsen, want er kan zoveel fout gaan, maar gisteren hebben we voor het eerst de hartslag gehoord in het ziekenhuis. Vandaag heeft Xiaoxiong nog een hele reeks tests gedaan: bloedonderzoek, urine en ECG. Dat betekent dat we vanochtend vroeg moesten opstaan. Om 8 uur waren we bij het ziekenhuis en dat heeft als voordeel dat je veel minder lang hoeft te wachten. Afspraken kan je namelijk voor de meeste tests niet maken. Vanmiddag gaan we nog voor een speciale ultrasound test naar een ander (prive) ziekenhuis. Afgelopen drie maanden heeft ze ook al een paar keer bloedonderzoek gehad voor HcG waarden en hormonen, ziekten enz. Alles lijkt goed tot nu toe, dus we hopen dat het zo blijft!

Het zal nogal wat praktische problemen geven, maar we kijken beiden uit naar midden februari 2011 :) Ik zal op mijn website, in het Engelse deel, ook mijn ervaringen documenteren. We hebben zo vroeg in de zwangerschap al de nodige typisch Chinese dingen meegemaakt. Zo hebben we bijvoorbeeld toestemming voor de geboorte moeten vragen van het “residence comittee”, een lokale branche van de overheid die alles regelt in deze wijk. Xiaoxiong moest dan het profiel van het ziekenhuis laten zien (dat je kan aanmaken na 3 maanden), verder moest ze aantonen dat ze getrouwd was en dat we geen kinderen hadden. We moesten natuurlijk ook een verklaring tekenen dat we na de geboorte van dit kind vrijwillige geboortecontrole toepassen tot Xiaoxiong 45 jaar is. Daar hebben we onze handtekening onder gezet en verder hartelijk om gelachen, daar gaan ze niet over :) Wij zullen ook tot de geboorte waarschijnlijk het geslacht niet weten, aangezien het illegaal is om dat vast te stellen in China. Door een arts wat geld toe te schuiven, of door naar Hong Kong te gaan kan je daar wel achter komen, maar voor mij hoeft het niet zo. We zien wel, zo rond 16 februari 2011!xiaoxiong blood tests

Xiaoxiong bij de balie voor bloedprikken. Er staat altijd een flinke rij voor het bloedprikken, dus terwijl Xiaoxiong voor wat tests betaalde die niet in het basispakket zitten, stond ik in de rij. Dat scheelt weer wat tijd :)

update: het eerste artikel staat inmiddels op de website in de nieuwe “baby” categorie :)

Nieuw visum tot eind September 2011 

dinsdag, 3 augustus 2010

Ik heb weer een nieuw werk-visum gekregen. Net als vorig jaar waren de kosten 800RMB, maar dit jaar heb ik voor het eerst een visum gekregen dat (iets) meer dan 1 jaar geldig is. Het nieuwe visum loopt tot dezelfde datum als mijn Foreign Expert’s Certificate, tot eind September 2011.

Nanshan ziekenhuis rommelt aan 

dinsdag, 3 augustus 2010

Tencent regelt elk jaar een medische controle voor alle werknemers. Velen gaan naar het ziekenhuis in Nanshan district en na een aantal weken/maanden krijg je dan de uitslag te horen van het ziekenhuis. Een collega van Xiaoxiong (die hardstikke dun is) kreeg twee weken geleden te horen dat ze teveel vet in het bloed had. Dat was al raar, maar kan natuurlijk altijd gebeuren. Gisteren kreeg een andere collega ook haar resultaten. Ook ditmaal inclusief bloed-tests en er was niets mis mee, op een klein probleempje na: ze had helemaal geen bloed-tests gedaan! Kortom: Nanshan Hospital rommelt flink wat aan. Ongelooflijk dat dit (zeer waarschijnlijk) zonder consequenties blijft. Wij gaan dus in ieder geval niet naar dat ziekenhuis!spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China