spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Etentje ter ere van ons huwelijk 

zaterdag, 26 juni 2010

Vanmiddag hebben we de hele Chinese familie, en wat vrienden van de ouders, uitgenodigd om samen te eten. Ik had er vooraf niet zo heel veel zin in, maar het was toch wel leuk! We hadden vorige week al het eten besteld dus alles stond heel snel op tafel. Voor velen was dit de eerste keer dat we Cantonees speenvarken opaten. Was beter dan ik had verwacht, de huid is erg knapperig en het vlees heel mals en vrij zoet. Wat foto’s:


IMG_6211 (Custom).jpg

food1.jpg

suckling_pig_cantonese.jpg

food2.jpg

thijs_xx.jpg

toast.jpg

table.jpg

Elektrische taxi’s in Shenzhen 

donderdag, 24 juni 2010

Gisterenochtend, toen we op de shuttle-bus van Tencent aan het wachten waren, zagen we een elektrische taxi voorbij komen. Ik had ze nog niet eerder gezien, maar het blijkt dat sinds eind mei 30 van deze taxi’s rondrijden en tegen het eind van het jaar moeten dat er al 100 zijn. Het gaat om een BYD e6. Tegen het jaar 2012 wil de stad zelfs 12,750 oplaadstations hebben en 24 duizend elektrische auto’s. Volgens een website kost de BYD e6 taxi 300,000 yuan (ongeveer 35 duizend euro), drie keer zoveel als een normale BYD.


electrical taxi shenzhen

Elektrische BYD taxi in Shenzhen

Vanavond Nederland-Japan 

zaterdag, 19 juni 2010

Vanavond zit heel voetbal-minnend China voor de TV, want dan speelt Nederland tegen Japan. Het Nederlandse voetbal is altijd populair in China (met name Robben op dit moment) en men is altijd heel erg tegen Japan. Een beetje zoals wij tegen Duitsland zijn, maar dan nog wat sterker. Als “we” vanavond dus kunnen winnen van Japan, hebben we het helemaal gemaakt in China :) Japan speelde helemaal niet zo slecht de eerste wedstrijd, dus het zal nog spannend worden! Hopelijk stelt het Nederlands elftal China niet teleur! Dit keer kijk ik thuis met de schoonfamilie, die nu al bezig zijn met koken. Lekker!

helan vs riben
荷兰 - 日本

Nu ook in China getrouwd 

zaterdag, 19 juni 2010

Gisteren heeft Xiaoxiong ons huwelijk ook in China geregistreerd. Ze was al eerder bij het lokale PSB (politiebureau) langsgeweest, maar toen bleek men daar het internationale uitreksel van het huwelijksregister (dat reeds gelegaliseerd was door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Chinese ambassade in Nederland) niet kon accepteren. Reden? Men accepteert geen Engels, alleen Chinees. Ik vertrouw dit echt niet; ik denk dat men samenwerkt met de paar officiele vertaalbureaus in de stad.

Enfin, we moesten de pagina dus laten vertalen voor 120Y. Dat ging gelukkig erg makkelijk en ze stuurden de vertaling weer naar ons op. Met de vertaling erbij werd ons huwelijk geregistreerd. Dat stelde nog minder voor dan we ons verwacht hadden. In het Hukou van Xiaoxiong werd 1 regel erbij geschreven dat ze getrouwd was met een klein stempeltje van het PSB erop. Er staat niet eens bij met wie of wanneer ze getrouwd is! Ze hebben de huwelijkspapieren wel in een dossier van Xiaoxiong gestopt, maar het is me niet eens duidelijk of het ergens digitaal geregistreerd staat!

Volgende week zaterdag gaan we met Chinese familie uit eten om het huwelijk te vieren. We hadden er eigenlijk niet zo veel zin meer in, omdat voor ons het echte feest natuurlijk in Nederland is geweest, maar het is traditie dus we ontsnappen er niet aan. Eindelijk de kans om speenvarken te eten! :)

Nederland - Denemarken in Shenzhen 

dinsdag, 15 juni 2010

Gisteren zijn we naar Luna Bar in Shekou geweest om de wedstrijd Nederland - Denemarken te kijken. Een andere Nederlander in Shenzhen had een mailtje gestuurd naar iedereen, dus er waren heel veel mensen! Bijna iedereen was in het oranje gekleed en in de rust werd Hollandse voetbal muziek gespeeld. De bar had twee grote schermen, een buiten en een binnen, en een aantal kleinere schermen binnen. Het eerste doelpunt hebben we gemist, omdat toen net 1 minuut het grote scherm buiten uit was gevallen, ongelooflijk! Gelukkig zagen we het tweede doelpunt wel en daarna kwam de stemming er ook meer in. Eerste helft was natuurlijk niet om aan te zien! Hieronder nog wat iPhone fotos:


Groot scherm buiten bij Luna Bar

Groot scherm met terrasje. Het was lekkerder om buiten te zitten. Ook in Shenzhen weten we inmiddels wat de vuvuzela-terreur betekent!

Veel oranje aanwezig!

Veel oranje, de meeste mensen kende ik niet

Luna bar

Het was wel leuk om de wedstrijd met zoveel andere Nederlanders te zien, maar ik was in de veronderstelling dat er gratis bitterballen zouden zijn (die heb ik niet gezien) en dat het drinken wel iets goedkoper zou zijn. De barman vroeg 35Y voor een appelsap voor Xiaoxiong, die is helemaal gek (of begreep ons verkeerd)! We hebben dus maar een cola gedaan voor haar (12Y) en een Tsingdao voor mij (20Y). Nog niet goedkoop, maar tenminste betaalbaar. Een kerel naast mij bestelde een Jagermeister shot-glaasje en dat was gelijk 40Y! Aardig duur hoor, daar kan je normaal gesproken voor eten!

TU Delft bezoekt Shenzhen 

dinsdag, 1 juni 2010

Het was gisterenavond gezellig bij het diner met meneer Van den Berg, voorzitter College van Bestuur van de TU Delft. Hij was samen met enkele anderen uit Nederland in China op bezoek. Erg aardige man en indrukwekkende staat van dienst! Hij was natuurlijk ambassadeur in China geweest, maar daarvoor heeft hij ook allerlei belangrijke posten bekleed. Toen ik aan de TU studeerde was dat natuurlijk allemaal heel ver weg, maar om dan opeens de kans te krijgen om met de baas van de TU te praten, is wel erg leuk!

De groep was al in Shanghai geweest en verder gingen ze nog naar Shenzhen en Guangzhou. In Shenzhen zullen ze onder andere Tsinghua bezoeken. Deze Chinese topuniversiteit heeft een dependance in Shenzhen en ze hebben banden met de TU Delft. We hebben het verder gehad over de TU Delft, dat de TU in China erg hoog staat aangeschreven, over mogelijke bezuinigingen op de universiteiten enz. Verder lekker Australisch biefstuk op en mijn visite-kaartjes waren maandag net klaar, dus ik heb ook wat kaartjes kunnen uitdelen. Ook nog gesproken met een TU alumni die nu in HK werkt en deels in Shenzhen woont.spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China