spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Vriendin van Xiaoxiong emigreert 

woensdag, 31 maart 2010

Vandaag is een vriendin van Xiaoxiong begonnen aan de tocht naar Canada. Gisteren was de laatste werkdag en hebben we met z’n allen gegeten. Vandaag ging ze naar Guangzhou, om daar een tijdje bij haar schoonmoeder te wonen; daarna gaat ze door naar Hunan om een tijdje bij haar ouders te wonen en dan vertrekt ze (met schoonmoeder en baby van 8 maanden) naar Canada om een nieuw leven te beginnen.

Haar man is een jaar geleden al vertrokken naar Canada. Hij had in Canada gestudeerd en kon daardoor makkelijker een GreenCard krijgen. In China werkte hij in een high-tech bedrijf; in Canada in een fabriek aan de lopende band. Ik betwijfel of de vriendin van Xiaoxiong zich thuis zal voelen in Canada en of ze een goede baan kunnen vinden. Ik ben er niet al te positief over en zelf was ze ook al bang dat ze in de supermarkt kwam te werken, maar met name de schoonmoeder lijkt het te willen.

Als ze in de jaren 50-80 uit China waren vertrokken, had ik ze groot gelijk gegeven, maar nu lijkt het leven in steden als Shenzhen zeker niet slechter dan wat ze in Canada staat te wachten. Natuurlijk is Canada is minder vervuild en heeft betere sociale voorzieningen (meerdere malen werd kinderbijslag genoemd gisteren), maar afgezien daarvan…. het is niet voor niets dat een collega op mijn werk uit Canada is teruggekomen en nu weer in China werkt. De kansen liggen volgens mij in China, maar ik wens ze het allerbeste toe en ik hoop dat het ze bevalt. Ik blijf voorlopig liever in China. De meeste Chinezen begrijpen dat nog steeds niet.

Google.com geblokkeert - toch niet 

dinsdag, 23 maart 2010

Het heeft niet lang geduurd, maar sinds vanochtend lijke www.google.com geblokkeerd in China. Gmail werkt (vooralsnog) nog wel en ik heb toegang tot verschillende proxies, maar het blijft SUPER irritant. Ik zag vandaag ook dat de website van een andere prominente Nederlander in China (Marc van der Chijs) (marc.cn) geblokkeerd is. Hij schrijft alleen over persoonlijke leven en games, dus het is onwaarschijnlijk dat de inhoud van zijn blog verkeerd is gevallen. Wellicht doordat hij nu gebruik maakt van een andere (gedeelde) server.

update : inmiddels werkt google.com weer. Geen idee of het een echt technisch probleem was, of dat men tijdelijk google.com had geblokkeerd. Gelukkig kan ik voorlopig weer vooruit. Ik zag net zelfs op het nieuws een item over Google. Daar werd ook over censuur gesproken, maar dan alleen van porno, terrorisme etc. De overheid probeert nooit te ontkennen dat men censuur pleegt, maar men focust altijd op de dingen waar de meeste Chinezen toch wel voor zijn. De verborgen agenda van politieke censuur kwam - uiteraard - niet aan bod en alle commentaren waren pro-overheid. Toch is het feit dat Google en censuur op TV kwamen wel een teken dat de overheid het niet heel fijn vindt.

Tencent banenmarkt 

maandag, 22 maart 2010

Afgelopen weekend organiseerde Tencent een banenmarkt in de lobby van ons nieuwe kantoor. Het was behoorlijk druk, en dan te bedenken dat dit slechts een van de vele sollicitatie rondes is die Tencent organiseert. Elk jaar gaan collega’s ook naar Chinese universiteiten door het hele land om studenten te interviewen. Ik heb gehoord dat het dan nog veel drukker is!


tencent recruitment march 2010

tencent recruitment march 2010

tencent recruitment march 2010

Protest in Shenzhen 

donderdag, 18 maart 2010

Xiaoxiong en ik hebben het de laatste tijd erg druk op ons werk. Ook vandaag gingen we dus weer laat naar huis. Op de terugweg, vlakbij het oude Tencent kantoor zagen we een protest. Dat is vrij ongewoon in Shenzhen. Elke keer dat er een protest dreigt uit te breken (ik heb het twee keer eerder gezien), is de Chinese ME binnen no-time aanwezig. En dan komen ze natuurlijk niet met twee politie-busjes ofzo, maar met gigantisch veel agenten. Het leek alweer aardig geharmoniseerd toen we langskwamen. Een paar foto’s vanuit de bus:


police at protest shenzhen

police at protest shenzhen

police at protest shenzhen

Politiebussen, busjes, autos en motoren. Ze vormden een lang kordon langs de weg om mensen tegen te houden. We weten niet wat er precies aan de hand was.spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China