spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Mijn website op AllTop.com! 

donderdag, 25 februari 2010

Hieperdepiep, mijn website is opgenomen in op de website china.alltop.com :) Die website verzamelt de beste website en blogs over verschillende onderwerpen. Ik sta tussen een aantal andere goede blogs over China - helemaal onderaan. Ik gebruik alltop.com vaak om snel een overzicht te krijgen van de nieuwtjes over China, zonder naar al die websites te gaan.

Alltop, all the top stories

Hopelijk kunnen nu nog meer mensen mijn website vinden. Ik krijg regelmatig leuke emailtjes van bezoekers aan mijn site, dus ik ga rustig op deze weg door. Binnenkort wil ik wat foto’s maken bij een ander groot universiade stadium in Nanshan district. Ik wil ook nog meer informatie toevoegen over praktische zaken zoals een huis kopen in China.

Einde vakantie: stormloop op rode enveloppes 

zondag, 21 februari 2010

Vandaag was de eerste dag dat we weer naar het werk moesten, maar zoals gewoonlijk kwam er van werken niets die eerste dag. Eerst natuurlijk iedereen een gelukkig nieuwjaar wensen en dan met name de getrouwden. Die moeten dan namelijk een rode enveloppe geven met geld erin (meestal 10Y). Xiaoxiong heeft weer een aardige slag geslagen met 34 enveloppes, ik een stuk of 10 maar dan wel de belangrijkste: van het bedrijf en van de grote bazen. Bij elkaar hadden we bijna 1000 Yuan verzameld, niet verkeerd! Om half twaalf gingen we vervolgens uit eten met het hele departement en daarna zijn we met de metro naar huis gegaan.

hongbao tencent
Lange rijen voor de kantoors van de hoogste bazen, die iedereen afzonderlijk een rode enveloppe geven

Ik ben blij dat de vakantie weer voorbij is, want het was aardig saai. Vreselijk koud (voor Shenzhen) en regen en niets te doen (nu de vakantie weer over is, is het weer -natuurlijk- ook gelijk weer een stuk beter; afgelopen week daalde het kwik tot 5C maar volgende week loopt het weer op tot maximaal 25C!). Ik heb vorige week dus wat nieuwe artikelen op mn website gezet. Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat er toch wel zo’n acht internationale scholen zijn in Shenzhen. De grootste twee scholen hebben 800 en 650 studenten. Zeer rijke Chinezen en rijke expats sturen hun kinderen naar deze scholen. Goedkoop is het namelijk niet: voor middelbare school betaal je bij sommige scholen meer dan 15.000 euro per jaar!

Ik heb ook een artikeltje online gezet over belasting betalen in China. China heeft een systeem waarbij je meer belasting betaalt naarmate je meer verdient. Voor expats zijn er een aantal voordelen zodat die minder belasting hoeven te betalen. Zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Door bovendien gebruik te maken van een systeem waarbij je bonnetjes uit restaurants, huur van je huis enz inlevert, kan je nog minder belasting betalen. En dat allemaal legaal! Ik geef niet genoeg uit maandelijks om aan alle bonnetjes te komen, maar mijn belastingen zijn toch behoorlijk laag. Fijn dat buitenlanders in China nog zo welkom zijn :)

Gelukkig (Chinees) Nieuwjaar 

zondag, 14 februari 2010

Het jaar van de tijger is zonder veel fanfare begonnen. CCTV gala op tv was vrij saai en er was ook niet zoveel vuurwerk te horen (nog steeds verboden in Shenzhen). Nieuwjaar in Nederland is leuker, misschien volgend jaar (2011) ;)

Making Dumplings 2010
Gisteren naar zus van Xiaoxiong geweest en Dumplings gemaakt.

Nat en koud Chinees Nieuwjaar 

donderdag, 11 februari 2010

Helaas, het mooie weer houdt niet aan. Vandaag en gisteren ben ik in een t-shirtje naar het werk geweest, maar vanaf morgen wordt het een stuk kouder en geven ze bovendien regen op. Jammer dat het weken prima weer is, en dan precies met de vakantie minder wordt. Xiaoxiong is nu (als het goed is) op weg naar huis. Vandaag is ze de visa wezen ophalen in Guangzhou. Iedereen vertrok al na de lunch, dus ze heeft er geen vrij voor hoeven te nemen. Aangezien ik niets te doen had thuis, ben ik maar op het werk gebleven. Beetje spelen met Lex&Yacc :)

update: xiaoxiong is weer thuis en de visas zijn helemaal in orde. Dat is echt super vlotjes gegaan! Minder dan een week dit keer, dat is een stuk vlotter dan een paar jaar geleden. Misschien omdat dit het tweede visa was voor Xiaoxiong, maar de visa voor haar ouders waren gelijktijdig klaar. Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor nu!

Rustig op het kantoor 

woensdag, 10 februari 2010

Met nog een paar dagen te gaan voor het Chinees nieuwjaar (zondag 14 februari), is het aardig rustig op het kantoor. Ik schat dat inmiddels de helft al naar huis is. Chinees nieuwjaar, of beter gezegd “lente festival” is voor veel collega’s de kans om de familie in andere delen van China te bezoeken. We hebben vrijdag t/m volgende week zaterdag vrij. Volgende zondag moeten we weer werken en dan beginnen we met de jaarlijkse run op rode enveloppes en daarna een nieuwjaars lunch. Dit jaar voor het laatst, want ik geloof dat de enveloppes alleen voor ongetrouwden zijn. Nog even goed inslaan dus! :)


Tencent Office Spring Festival 2010
Versiering bij de ingang tot het Tencent gebouw. De sinaasappelstruiken aan weerskanten zijn ook een traditioneel verschijnsel in Zuid China.

Visum, trouwjurk en Chinees nieuwjaar 

zaterdag, 6 februari 2010

Gisteren, vrijdag 5 februari, zijn we met z’n vieren (Xiaoxiong, haar ouders en ik) naar Guangzhou geweest voor de visumaanvraag voor later dit jaar. Haar ouders waren donderdagavond al naar ons huis gekomen en zijn blijven slapen, omdat we vrijdag heel vroeg weg moesten. De wekker ging om 06:10 en om 07:25 zaten we in de bus naar Guangzhou. We hadden een kort oponthoud bij de stadsgrens van Shenzhen. Onze buschauffeur had namelijk geen gordel om; de bus had die namelijk niet! Hij kreeg dus een boete, eerste keer dat ik dat zie gebeuren! Zal wel samenhangen met Chinees Nieuwjaar, want door de hele stad zie ik plotseling echte politie-agenten het verkeer regelen. Dat zie je normaal gesproken nooit. Men trekt zich er alleen nog steeds niets van aan bij zebrapaden enz, want ze blazen alleen maar op een fluitje. Bij de grens was het dus iets strikter. Enfin, we waren we nog goed op tijd in Guangzhou. We werden geholpen door dezelfde Chinese die mij de vorige keer ook hielp met wat huwelijkspapieren, dus die herkende mij nog. Ging allemaal heel vlotjes; we hadden de papieren ook goed voorbereid. Nadat alle papieren gecontroleerd waren, kregen we te horen dat de visums (als alles natuurlijk in orde is) al volgende week donderdag opgehaald kunnen worden!

Daarna zijn we naar een restaraunt gegaan en dimsum gegeten; we waren nog net op tijd, want als je voor 12:00 betaalde was het halve prijs: 71 yuan voor vier personen valt alles mee. Restaurant was dan ook super druk, vooral met gepensioneerden. Dat lijkt mij ook wel een goed tijdsverdrijf tegen die tijd :) Vervolgens zijn we naar een straat gegaan met meer dan honderd winkels voor trouwjurken. Ik schat dat het werkelijke aantal meer dan 250 is! Nouwelijks voor te stellen, maar het is een lange straat met aan beide zijden kleine winkeltjes en achter deze straat nog meer kleine winkeltjes en dan nog een soort winkelcentrum met nog meer trouwzaken. Echt ongeloooooflijk veel trouwjurken gezien, niet voor te stellen! Ondanks al het aanbod vonden we geen jurken die mooier waren dan de jurken in Shenzhen. De meeste winketjes verkopen de goedkopere trouwjurken: een paar honderd yuan, de duurste trouwjurken rond de 2000 yuan (dus 200 euro). We zagen ook een aantal Afrikaanse handelaren trouwjurken en aanverwante artikelen inkopen. Met grote plastic tassen kwamen ze naar buiten gewandeld. Ik geloof gerust dat deze kleding voor het driedubbele verkocht wordt in het Westen. Wij hebben alleen wat schoenen voor Xiaoxiong gekocht en die waren ook goedkoop: 48 yuan!

Na deze uitputtingsslag hebben we de metro van Guangzhou weer genomen naar het trein- en busstation. Daar weer tickets gekocht naar Shenzhen (65 yuan per persoon) en 15 minuten later zaten we alweer in de bus naar huis. We kwamen rond kwart over negen weer in Shenzhen, toen nog wat gegeten en naar huis gegaan. Omdat het zo laat was, zijn de ouders nog een nachtje blijven slapen. Vanochtend dus eerst uitgeslapen en vanmiddag zijn we terug gegaan naar de trouwjurk die we eerder al heel mooi vonden. Xiaoxiong heeft de jurk nog een keertje geprobeerd en we vonden allemaal dat deze erg mooi staat. Gelijk maar gekocht dus! Voor Chinese begrippen vrij prijzig, maar het is dan ook een mooie jurk. Ik heb foto’s, maar die ga ik natuurlijk niet online zetten. Afwachten maar :)

Red lanterns in Mixc Shenzhen 2010

Daarna zijn Xiaoxiongs ouders naar huis gegaan met de bus en zijn wij teruggelopen naar MixC. Daar zagen we deze gigantische rode lantaarns. We zijn ook nog even naar de Ole supermarkt geweest, maar elke keer dat we daar komen voelen we ons erg arm. Gelukkig zijn we niet de enigen, want in elk mogelijk Chinees dialect hoor je “hao gui” oftewel “duuuur”. Nog wel een lekkere sandwitch gekocht en nadat die op was hebben we de metro genomen naar Carrefour. De supermarkt was ook al helemaal versierd voor Chinees nieuwjaar: overal rode versieringen en veel aanbiedingen voor noodjes en andere versnaperingen. Wij hebben ook wat noodjes gekocht en natuurlijk wat versieringen: rode lantaarns en Chinese karakters die we moeten ophangen rondom de deur. De hele stad voelt al vrolijk aan, want langs de grote wegen hangen de lantaarns ook alweer op.


Nuts Carrefour Chinese NewYear 2010

Aanbiedingen voor alle noodjes

Jaar van de tijger

Volgend jaar is… jaar van de tijger!

Chinese New Year decorations

En veel versieringen voor Chinees Nieuwjaar. Rode lantaarns, rode karakters, geluksspreuken, rode enveloppes enz.

Nog een weekje, en het is weer zover. Heel China een weekje vrij!spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China