spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Cool, panorama fotos van onze straat in Shenzhen 

zaterdag, 30 januari 2010

Ik was al langere tijd van plan om panaroma fotos van bekende plekken in Shenzhen te gaan maken, maar een andere website is me voorgeweest. Ze hebben grote delen van Shenzhen online beschikbaar gemaakt, inclusief kaarten zodat je kan zien waar je bent. Een beetje als Google Street View, maar dan in China. We konden zelfs on huis vinden. Het gebouw naast ons complex is nog in aanbouw, dus de panorama’s moeten ongeveer 2-3 jaar geleden gemaakt zijn:Wij wonen in dat roze/oranje-achtige gebouw. Ziet er van buiten vrij oud uit, maar valt eigenlijk wel mee.

En hier nog eentje uit de straat, iets naar het zuiden:
Je kan rondkijken op de panoramas door met je muis te klikken. Je kan het zelfs fullscreen bekijken. Als je de websiteopent kan je grote delen van Shenzhen virtueel ontdekken!

Valentijns-boodschap op tv 

dinsdag, 26 januari 2010

Ik zag gisteren een advertentie op het HK-kanaal: voor 2888 HK$ kan je een spotje van 10-seconden kopen om je geliefde te verrassen. Mij toch iets te prijzig hoor. Je krijgt denk ik van te voren te horen wanneer het precies wordt uitgezonden, want anders moet je samen 24/uur per dag tv gaan kijken :)

Rijbewijs op z’n Chinees 

dinsdag, 26 januari 2010

Allereerst het goede nieuws: vandaag heeft Xiaoxiong haar rijbewijs gehaald! Lange tijd was ze te druk met werk en ik had lang aangedrongen op meer rijlessen, maar uiteindelijk toch vandaag het laatste examen gedaan. Eerder had ze al het theorie-examen gehaald en een rijvaardigheids test met speciale vaardigheden en een lange auto-rit buiten Shenzhen. Vandaag de laatste rijtest en zoals de speciale-vaardigheden-test ging dit ook weer volledig geautomatiseerd.

Om ongeveer half twee kwam Xiaoxiong met de rij-instructeur en een andere leerling aan bij het (afgesloten) examen-terrein. Haal het natuurlijk niet in je hoofd om de laatste test op de openbare weg te doen ;) Er waren meer dan 40 wachtenden voor haar, dus het duurde nog tot drie uur voordat ze aan de beurt was. Vervolgens krijg je een auto-nummer toegewezen en kan je instappen in die auto. Allereerst moet je dan je vingerafdruk laten scannen in de auto en dan hoor je een stem uit de luidsprekers met aanwijzingen te horen. Je zit namelijk alleen in de auto. De beoordeling wordt helemaal gedaan met camera’s en sensoren. Eerst een stukje vooruit rijden (1e versnelling) en dan rechtsaf. Daarna krijg je te horen dat je moet parkeren naast de weg. Er zitten sensoren naast de weg, dus als je ietwat verkeerd parkeert, dan verlies je punten. Na het parkeren een U-bocht maken en rijden tot je op de stem zegt “er steken voetgangers over op het zebrapad in de verte” en dan moet je dus stoppen voor het zebrapad. Wanneer je iets te ver doorrijdt, pikken de sensoren je weer op. Vervolgens linksaf slaan en dan moet je gaan “versnellen”; tot de respectabele snelheid van tenminste 35 km/u! Vervolgens kom je bij een snelheidsdrempel waar je weer moet afremmen en dan weer de auto omkeren en parkeren.

Je begint met 100 punten en aan het einde van de rit moet je tenminste 80 punten over hebben, als je te veel punten hebt verloren mag je het gelijk nog een keer proberen. Aangezien het zo druk is laten ze ongeveer 7 auto’s tegelijk op het parcours. En tsja, dat geeft natuurlijk problemen zoals je je kunt voorstellen. Velen verloren bijvoorbeeld punten omdat er geen vrije parkeerplaatsen meer waren op het eerste deel van het parcours. Xiaoxiong verloor ook 10 punten: op het stukje waar je moet versnellen reed haar voorganger met een slakkengangetje. Je hebt dan de keus : inhalen (verlies je punten, want je moet rechtdoor rijden), afremmen (verlies je punten, want je moet 35km/u halen) of (mijn advies) gewoon keihard erop in rijden. Ik denk namelijk dat ze geen sensoren in de bumpers hebben ;) Xiaoxiong koos (wijselijk) voor de tweede optie: afremmen en toeteren. Ook achter Xiaoxiong onstond er natuurlijk een file daardoor en iedereen verloor gelijk punten. Enfin, in China gaat het dus iets anders.

Alles in orde: nu in ondertrouw 

zaterdag, 23 januari 2010

Alle voorbereidingen zijn het waard geweest: geen problemen met onze papieren en de gemeente Ameide heeft inmiddels onze papieren ontvangen van Den Haag. We zijn nu dus officieel in ondertrouw, mooi op tijd :) De vader van Xiaoxiong is ook weer terug uit Ganzhou. Hij moest terug om pensioensbewijzen op te halen. Dat hebben zij namelijk nodig voor de visumaanvraag. Hij heeft voor de zekerheid gelijk alle officiele documenten meegenomen die ze hebben, inclusief bijvoorbeeld het bewijs van afstuderen: uit 1962! Echt super leuk die oude papieren. Vol met echte communistische slogans. Dit was natuurlijk ten tijde van Mao en ik heb het natuurlijk gelijk ingescant en online gezet. Verder hebben we al de vliegtickets gekocht. Eigenlijk moet je daarmee wachten tot je zeker bent dat je een visum krijgt, maar dan zijn de aanbiedingen van KLM wellicht verstreken en wij hopen dat we de visums toch wel krijgen. Kosten voor de vliegtickets vielen mee, 5520 yuan per persoon inclusief alle belastingen van Hong Kong direct naar Amsterdam met KLM.

Huwelijkspapieren aangekomen in Nederland 

zaterdag, 16 januari 2010

We hebben afgelopen zondag 10 januari alle papieren voor de ondertrouw op de post gedaan naar Nederland. Aangezien we niet al te beste ervaringen hebben met de Chinese Posterijen hadden we voor EMS gekozen en dan wel verzekerd en met tracking nummer. Tracking leek ons handig, maar helaas was de tracking van EMS nogal beperkt: de status werd dezelfde dag 4 keer bijgewerkt tot “Despatch from Sorting Center” (spelfout niet van mij ;) ) en verder geen informatie de afgelopen dagen. Vandaag dus maar even naar EMS gebeld en toen bleek dat onze papieren al woensdag 13 januari waren aangekomen in Nederland bij de gemeente Den Haag! Dat is dus wonderbaarlijk snel gegaan en vandaag heb ik even een mailtje verstuurd om te informeren of alles in orde is. Hopelijk krijgen we volgende week het groene licht en dan zijn we officieel in ondertrouw! :)

Verder hebben we vandaag nog met een andere verzekeringsmaatschappij gesproken. Ik nijg er sterk naar om de “Chartis Expatriate Medical Insurance” te kopen. Een aantal van mijn vragen kon hij niet direct beantwoorden, dus we wachten nog even op zijn reactie. Het wordt dan waarschijnlijk de GHSH150 of GHSH300, eventueel met out-patient of tandarts verzekering. Tegen die tijd zal ik alle informatie online zetten zodat anderen wat tijd kunnen besparen bij het uitzoeken van een verzekering.

Google en China 

zaterdag, 16 januari 2010

Ondanks alle censuur in China, was de aankondiging van Google afgelopen dinsdag hot news. In de bus naar huis en op het werk had iedereen het erover. De meesten zeggen niet openlijk dat ze tegen censuur zijn, maar iedereen weet hoe het in elkaar steekt natuurlijk. Het zal in ieder geval wel schrikken zijn geweest voor de werknemers van Google China. Google en Microsoft worden door veel studenten gezien als de beste werkgevers in China. Daarna komen bedrijven als Tencent, Baidu en een paar andere groten. De rest is veel minder gewild. Bij Tencent werken ook ex-Google mensen en als Google echt zijn kantoren in China gaat sluiten, kunnen we wellicht meer talent bij Tencent begroeten :) Voorlopig loopt het nog zo’n vaart niet, hoewel ik op m’n werk de laatste weken steeds meer problemen ondervind met het openen van google.com (de zoekmachine). Thuis werkt het wel weer zonder problemen. Over Tencent gesproken; Xiaoxiong gaat begin februari 4 dagen naar Bali met haar team, grotendeels betaald door Tencent. Helemaal niet verkeerd!spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China