spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Gelukkig nieuwjaar! 

donderdag, 31 december 2009

Jaja, toch nog - net op tijd - een nieuwjaars-bericht. Heb keurig Kerst weten te vermijden, maar kan het toch niet nalaten om nog even een berichtje achter te laten in 2009.

Het jaar is echt super snel voorbij gegaan, ongelooflijk! Misschien ben ik oud aan het worden, maar het lijkt erop dat de tijd steeds sneller gaat. Kan ook komen omdat we het zo druk hebben op het werk. Bedacht me vandaag dat we eigenlijk vaak van 09:00 tot tenminste 19:00 werken, dus dat is 10 uur per dag gemiddeld. Dan nog naar huis, eten en slapen en de week vliegt voorbij! Dat is ook de reden waarom ik van het freelancen ben afgestapt. Voorheen wilde ik graag wat bijverdienen met PHP programmeerwerk, maar ik heb gewoon geen tijd over. Ik probeer de laatste tijd meer Chinees te leren. Met behulp van de software “Anki” lijkt het waarempel echt beter te gaan.

Oh, en vandaag nog goed nieuws: Tencent heeft officieel de nieuwe huwelijksregels aangekondigd. Vanaf vanmiddag mogen stelletjes in Tencent trouwen (maar er zijn nog wel flink wat uitzonderingen op die regel). Voor ons echter geen probleem. Twee voornemens voor 2010 daarom: Chinees leren en trouwen. Tot ziens in 2010!

Kerst, shoppen in HK en grensproblemen 

dinsdag, 22 december 2009

We hebben nogal wat beleefd de afgelopen dagen. Vrijdag was het jaarlijkse Tencent kerst-diner en feest.


Kerstboom

Kerstboom op het pleintje voor het nieuwe Tencent kantoor

Het stadium in Bao’an was weer volledig gevuld en de voorstellingen van de verschillende departementen waren leuk. Het feest was weer laat afgelopen en we waren pas weer thuis rond een uur of 1 ’s nachts.


MJ

Aandacht voor Michael Jackson in verschillende programma’s

Chinese singer

Bekende Chinese zanger, ik herkende alleen het lied

QQ

Presentatrice met QQ

sketch

Sketch op basis van populaire Chinees-Japanse film

Zaterochtend konden we ook niet uitslapen, want we hadden een weekendje in HongKong gepland. Xiaoxiong had nog wat geld over in een Ctrip-kaart van vorig jaar en dat moest even opgemaakt worden :) ’s Ochtends stonden we dus weer vroeg op en namen we een taxi naar de grensovergang bij HuangGang. Het was daar echt super druk met Chinese toeristen (zowel individueel als groepen) die allemaal naar Hong Kong gingen. Nadat we een tijd in de rij hadden gestaan, eindelijk door de douane . Vervolgens was het wat lastig om uit te vinden waar we onze bus-reserveringen konden omwisselen voor bus-tickets, maar toen dat eenmaal gelukt was reden we met een prima bus in een paar minuten naar de douane van Hong Kong. Daar natuurlijk weer in de rij wachten, maar ging nog redelijk vlotjes en weer de bus in, ditmaal naar HongKong Central en toen via ondergrondse en taxi naar ons hotel.

In Hong Kong hebben we voornamelijk geshopt - iets dat eigenlijk ook de enige reden is om naar HongKong te gaan geloof ik. En dan natuurlijk cosmetica, want iedere Chinese vrouw weet dat in Hong Kong de cosmetica goedkoper is dan op het vasteland. In elke kleine drogisterij-winkel / supermarkt zie je dan ook drommen Chinezen met tassen vol spullen. Behalve cosmetica worden ook bepaalde Chinese medicijnen ingeslagen en de echt rijke Chinezen gaan natuurlijk inslaan bij Gucci, Louis Vuitton, Chanel, Prada, Coach etc. Je zult het bijna niet geloven, maar er staan dus gewoon rijen bij deze winkels! Natuurlijk deels “kijken-kijken-niet-kopen”, maar velen lopen met tassen vol naar buiten! Wanneer je dit ziet en je hoort het Mandarijnse accent, dan snap je waar de corrupte ambtenaren hun geld komen uitgeven :)


gucci queue

lange rij bij Gucci

louis vuitton queue

…en bij Louis Vuitton

Prada queue

…en bij Prada

Enfin, verder in Hong Kong nog naar de bioscoop geweest. “Avatar” was echt super mooi. Verhaal was (natuurlijk) niet heel orineel, maar het 3D beeld was echt fantastisch en de stoelen waren lekker ruim. Ik hoop dat er nog een vervolg komt! Sinds zaterdag-ochtend had ik echter langzaam een beetje last van m’n keel gekregen en voelde me minder goed zondagmiddag, dus we gingen niet te laat weer terug naar Shenzhen. MTR genomen naar Luohu en daar de grens met HK weer gepasseerd. Vervolgens naar de Chinese grens lopen en ohjee, daar gebeurde het! Ik had netjes mijn entry&exit-papieren ingevuld en de rij voor de paspoort controle was lekker kort, dus er leek niets mis te kunnen gaan. Er stond alleen iemand temperatuur te controleren. Ik dacht nog, ik zal toch geen koorts hebben… En jawel… eerst aan de rechterkant gemeten. Hij keek wat verwonderd. Toen aan de linkerkant, meting aan collega laten zien, toen in midden voorhoofd. Foute boel! Ik moest mee met zijn collega naar een klein kantoortje en snel een mondkapje opzetten. Daar werd wederom mijn temperatuur gemeten en ik bleek werkelijk koorts te hebben, niet zo weinig ook: 38.9C!

Oops dacht ik toen, het zal me toch niet overkomen dat ik in quarantaine moet? De Chinese official stelde me wat vragen (gelukkig in het Engels) over mijn symptomen zoals waar ik last van had. “Droge keel” was volgens mij iets anders dan “sore throat” dus ik dacht daar moet ik mee weg kunnen komen. Ik had namelijk op de gezondheidsverklaring niets aangevinkt van de symptomen. Als ik plots iets ging veranderen, dan zag dat er wellicht verdacht uit. Wanneer waren mijn symptomen begonnen? Nou weet ik niet precies wat de incubatie-tijd voor H1N1 is, maar ik gaf natuurlijk vrijdag-avond aan (toen ik nog in Shenzhen was). Verder waar ik was geweest en wat ik voor werk deed. Gelukkig kon ik zeggen dat ik slechts twee dagen in HongKong was geweest en in Shenzhen werkte. Of ik alleen reisde (nee, samen met Chinese vriendin) en of ze die konden bereiken. Dat voelde fout aan, maar ik had werkelijk haar telefoonnummer niet en de accu in mijn telefoon was leeg, dus ik zei dat ze aan de andere kant stond de wachten op me en dat ze geen symptomen had. Ze namen nog met een wattenstokje wat bacterien en uiteindelijk bleek de man helemaal niet de verkeerdste niet want de diagnose was dat ik waarschijnlijk een verkoudheid had opgelopen. Daar was ik het natuurlijk helemaal mee eens. Ik kon kiezen om direct naar een ziekenhuis te gaan of zelf iets te regelen volgende week. Laatste optie natuurlijk gedaan, en kreeg een speciale stempel en dit keer mocht ik de grens over (met mondkapje). Xiaoxiong natuurlijk hardstikke ongerust, maar ik vond het wel een belevenis. Eenmaal thuis hebben we ook de temperatuur gemeten en we kwamen ook tot 39.0C dus ik heb wat medicijnen genomen en snel naar bed gegaan. Maandagochtend was de koorts verdwenen en voelde ik me alweer een stuk beter.

Mijn voornemen voor het nieuwe jaar is daarom ook om vroeger naar bed te gaan en minder lang te werken in het nieuwe jaar. Ohja, en om niet meer naar HongKong te gaan :)

Erg leuk nieuwjaars concert! 

zaterdag, 12 december 2009

We zijn net terug van het nieuwjaars-concert van Shenzhen Daily. Het was erg leuk! We waren best een beetje nerveus, want dit was ons eerste concert. Omdat het kledingvoorschrift ‘formeel’ was, ging ik in pak en Xiaoxiong in haar nieuw jurkje. Bij aankomst bleek dat we VIP-tickets hadden en dat we daarmee ook naar een cocktail-party voorafgaand aan het concert konden gaan. Helaas waren niet alle gasten op komen dagen, maar toch was het behoorlijk vol. De uitvoeringen waren ook prima in orde, met knap piano-spel van een blinde Chinese muzikant, twee goede violisten en twee zangers. Erg leuke avond gehad, en dat helemaal gratis! Een concert speciaal voor de buitenlanders, dat zie ik in Nederland toch niet zo snel gebeuren!


shenzhen orchestra preparing
Het orkest is aan het inspelen

shenzhen concert hall seats
Het publiek stroomt langzaam binnen. Wij hadden prima zitplaatsen gekregen!

Thijs Concert Hall
Thijs in het pak :)

Xiaoxiong ook formeel
Xiaoxiong ook netjes gekleed met parelketting en net jurkje

Nieuwjaarsconcert, maar MET ons :) 

donderdag, 10 december 2009

Zondag kreeg ik een telefoontje of we de tickets wilden bevestigen en hoe we de tickets wilden krijgen. Natuurlijk bevestigd en afgesproken dat ik ze zou ophalen bij het concertgebouw. Dat was geen enkel probleem. Maandag kreeg ik weer een telefoontje, ditmaal van een vrouw, of ik de tickets wilde bevestigen. Natuurlijk weer gedaan en uitgelegd dat ik een dag eerder al een telefoontje had gekregen. Was geen probleem om de tickets op te halen. Vandaag stuurde ik even een mailtje om te vragen hoe laat ik de tickets zou ophalen. Krijg ik een korte reactie terug dat ze geen tickets voor ons bewaard hebben!?! Eerst nodigen ze ons uit, bevestigen we twee keer per email en twee keer per telefoon en dan dit…. Ik moet toch echt bij de eerste lading inschrijvingen hebben gezeten, aangezien wij uitgenodigd werden voordat de uitnodiging aan anderen werd verstuurd.

update: vanochtend even teruggebeld naar het telefoonnummer van zondagmiddag en gelukkig bevestigde de man aan de telefoon dat hij mij had gebeld en dat de twee tickets waren bevestigd. We kunnen de tickets morgenavond vanaf 18:30 ophalen. Er zal dan iemand van Shenzhen Daily (Maggie Wu) aanwezig zijn.

30 duizend expats in Shenzhen! 

donderdag, 3 december 2009

We zien de laatste tijd opvallend veel buitenlanders in Shenzhen en vandaag werd deze observatie bevestigd door een bericht in Shenzhen Daily: “City has 30,000 registered expats”. In 2008 hebben bijna 500.000 buitenlanders voor korte of langere tijd in de stad gewoond. Ik las ook dat het nieuwjaars-concert op 12 december door 1500 buitelanders bezocht zal worden. Shenzhen is zo langzamerhand een echte wereldstad aan het worden!spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China