spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Rellen Xinjiang, digitale gevolgen, griep en een nieuw visum 

donderdag, 23 juli 2009

Ik heb eigenlijk geen idee wat er precies in Xinjiang is gebeurd, dus daar ga ik niet al te veel aandacht aan besteden. Berichtgeving erover was uiteraard zeer sumier en eenzijdig hier. Vandaag kwam ik er echter achter dat het project waar ik aan werk, qun.qq.com, er ook door beinvloed wordt. Qun is de website voor QQ Groups - een manier voor een groep om te communiceren, fotos te delen enz. Probeer op dit moment echter maar eens een nieuwe groep te maken. Dan krijg je een melding te zien dat er onderhoud gepleegd wordt sinds 10 juli. Tsja…. meer hoef ik daar geloof ik niet over te zeggen….

Het team is sinds een week flink uitgebreid met een lading nieuwe studenten. Een van de studenten is aan mij toegewezen en hij helpt me gelukkig goed, want mijn todo-lijst is echt te lang. Ik ben nu bezig om de nieuwsfeed van een groep te optimaliseren (alles in JSON formaat klaarzetten in Memcached zodat lees-operaties snel afgehandeld kunnen worden), daarna voor Webqq werken aan het verzenden van plaatjes. Verzenden van bestanden werkt trouwens nu in WebQQ. Het gaat nogal eens fout, maar daar kan ik weinig aan doen. Bestanden verzenden tussen QQ en Web is een complexe aangelegenheid, neem dat maar van me aan. Ik geloof dat er niet veel online IM sites zijn waar je bestanden kunt verzenden en ontvangen, dus dat is best een leuke feature.

Doordat het team nu is uitgebreid, moeten de product managers tijdelijk vanuit een vergader-ruimte werken. Daar komt echter spoedig een einde aan, want het nieuwe gebouw lijkt nu echt bijna klaar. Er gaan stemmen op om het gebouw gelijk maar te verkopen aan Philips. Wanneer je het gebouw ziet, dan begrijp je wel dat het zo in een scheer-reclame past :)

Gisteren heb ik dan ook nog een nieuw visum aangevraagd. Doordat ik alle medewerking krijg van Tencent loopt dat vrij vlotjes. Bij het PSB in Luohu werd onze temperatuur gemeten bij binnenkomst! Het was verder erg rustig in het PSB. We waren binnen een minuut aan de beurt en ik zag slechts een paar andere laowai. Toen ik voor het visum moest betalen bleek je geen pinpas te kunnen gebruiken. We moesten dus buiten even geld pinnen (800 Yuan) en toen we weer terug kwamen bij het PSB was de temperatuur-man verdwenen. Onze kans om het hele justitiele apparaat van Shenzhen te infecteren ;) Bij Tencent was ook het eerste H1N1 griepgeval opgedoken. Een collega in een ander gebouw had het opgelopen tijdens vakantie. Ik ben inmiddels ook in het bezig van een nieuw Foreign Expert’s Certificate, dit maal voor maarliefst twee jaar. Het visum is weer voor gewoon 1 jaar, maar als het altijd zo eenvoudig gaat als dit jaar, dan is dat niet echt een probleem.spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China