spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Google geblokkeerd en weer beschikbaar 

vrijdag, 26 juni 2009

Het gaat de laatste tijd lekker met de internet censuur. Zelfs Google moest er gisteren aan geloven, maar gelukkig werkte het vandaag weer. Dat betekent eindelijk weer wat minder beperkt kunnen zoeken naar informatie. Helaas gebeurt het dagelijks dat ik interessante technische artikelen tegenkom die geblokkeerd zijn. Blogspot.com bijvoorbeeld: veel prima blogs, maar niet te bezoeken zonder proxy. Nadat ik nu Erlang redelijk onder de knie heb, ben ik nu recentelijk begonnen Python te leren. Lijkt me een goed voornemen om elk jaar een nieuwe programmeertaal te leren. Chinees mag dan weliswaar niet zo snel gaan, maar computertalen liggen me een stuk beter. Ik ben ook meer naar Haskell en Scala aan het kijken. Waarschijnlijk moet ik ook nog meer C++ gaan gebruiken om door de “kwaliteits-controle” van Tencent te komen. Een beetje een achterhaald systeem dat je alleen op Java of C++ wordt beoordeeld voor backend programmeur. Dat ik dezelfde taak in PHP + Erlang sneller doe, maakt blijkbaar niet uit. Enfin, Python en C++ dan dit jaar :)

Burgemeester Shenzhen onder ‘huisarrest’ 

maandag, 8 juni 2009

Dit weekend groot nieuws: de burgemeester van Shenzhen, Xu Zongheng, wordt onderzocht vanwege ‘ernstige disciplinaire overtredingen’. Dat bekent normaal gesproken extreme corruptie. Ik zeg met nadruk geen ‘gewone’ corruptie, want dat is heel normaal in China. Corruptie aantijgingen worden bovendien vaak gebruikt als er politieke machtsspelletjes worden gespeeld. De geruchten gaan dat familie-leden van de burgemeester slechte kwaliteit huizen hebben gebouwd in opdracht van de stad, of misschien dat er een connectie is met de oud-voorzitter van het mega-concern Gome.

Tiananmen, Google en internet censuur 

woensdag, 3 juni 2009

Morgen is het 20 jaar geleden dat het studentenprotest in Beijing werd neergeslagen. Helaas gaat deze historische gebeurtenis vrijwel geruisloos voorbij. Met het schrijven van deze blogpost loop ik ook het risico dat mijn website geblokkeerd wordt. Ik zal de eerste niet zijn: de afgelopen periode zijn talloze websites geblokkeerd. Sinds gisteren is het aantal geblokkeerde sites nog verder uitgebreid: youtube, twitter, bing (Microsoft’s nieuwe zoekmachine), live.com, blogger, blogspot enz enz. Raar genoeg, en een duidelijk voorbeeld hoe de censuur in China de technologische vooruitgang hindert, is dat waveprotocol.org over Google Wave ook is geblokkeerd. Ik heb dus een proxy moeten gebruiken om de details na te lezen over Google Wave. Iets dat in China wel alle aandacht krijgt.

We hebben ook eens gekeken in hoeverre Google zijn motto “don’t do evil” in China volgt. Jammer genoeg is er *niets* in Google te vinden over Tiananmen wanneer je in de Chinese versie zoekt. Je krijgt wel een waarschuwing dat de keywords volgens de lokale wetten verboden zijn en dat mogelijk sommige links verwijderd zijn.

Veel Chinese sites zijn deze dagen niet beschikbaar in verband met ‘onderhoud’. Jaja, wie gelooft dat nou? Probeer bijvoorbeeld maar eens verycd.com en je krijgt een melding “om een betere service te bieden, wordt onderhoud gepleegd aan de servers van 3 t/m 7 juni”. Wat een onzin natuurlijk! Er circuleert een lijst op Google docs van alle geblokkeerde sites. Google zelf is dus niet geblokkeerd, waarschijnlijk omdat ze zo prettig meewerken met de censuur.

Morgen staat inmiddels al bekend als “Chinese Internet Maintenance Day“.spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China