spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Terug van Guangxi 

zondag, 31 mei 2009

We zijn afgelopen nacht weer teruggekomen uit Guangxi. Vandaag (zondag) moesten we weer werken, dus we hebben nog geen tijd gehad om de fotos op de website te zetten. De eerste paar dagen bewolkt weer gehad, maar dat heeft ook z’n charme. De laatste dagen zonniger en we zijn ook beiden verbrand tijdens een boot&fiets-tochtje op de rivier nabij Yangshuo. Alvast een foto van een eerdere boottocht met sfeervolle bewolking:

Thijs and XX in Guangxi
klik voor een grotere versie

Paar dagen Guilin/Yangshuo 

maandag, 25 mei 2009

We vliegen vanavond voor een korte vakantie naar Guilin. Donderdag en vrijdag hebben we namelijk vrij in verband met Dragon Boat festival en wij hebben dinsdag en woensdag extra vrijgenomen. Mei is de natste maand in de provincie Guangxi en de weersvooruitzichten zijn niet al te best, maar hopelijk regent het niet zo hard als afgelopen weekend in Shenzhen!

iPod nano cadeau van Tencent! 

donderdag, 21 mei 2009

Iedereen in de Research-lijn kreeg vandaag een 8GB iPod nano (voor mn ouders: die kleine mp3 speler van Apple) cadeau! Ik geloof vanwege het feit dat we een mijlpaal zijn gepasseerd in het aantal online gebruikers van QQ. Erg luxe cadeau en wij zijn er erg blij mee, nu volgooien met muziek en podcasts Chinees en Nederlands :)

Woensdag ochtend 

woensdag, 20 mei 2009

Een paar foto’s van vanochtend:

Baozi kopen
Op weg naar de bushalte even een paar baozi kopen


Tencent busses
Tencent bussen komen aan bij het huidige hoofdkantoor . Twee nieuwe gebouwen in aanbouw stonden er een jaar geleden nog niet. Links en rechts achter (beide niet zichtbaar) zijn bovendien nog twee gebouwen onder constructie

Snacks
Snack automaat

Wat prijzen van de snack automaat:

  1. Instant noodles, 3.5Y
  2. Worst 1.5-3.0Y
  3. Sigaretten 5.5-11Y
  4. Koekjes 1-4Y
  5. Ei 2.5Y

Nu ga ik weer aan het werk :)

Sichuan aardbeving en 15 dagen cel voor ‘fuck’ 

woensdag, 13 mei 2009

Gisteren was de aardbeving in Sichuan alweer 1 jaar geleden. Ik herinner me nog goed hoe wij in Shenzhen een raar gevoel voelden en dat daarna al snel de eerste berichten doorkwamen over de aardbeving. Zelfs de monitor software die alle servers door heel China in de gaten moet houden merkte op dat er iets aan de hand was. Een jaar verder en op tv werd uitgebreid aandacht geschonken aan de positieve verhalen. Hoe mensen het leven weer oppakken, geadopteerde kinderen, herbouwde huizen enz. In Chinese traditie geen enkele kritische noot over de bouwkwaliteit van de scholen of ouders die nog steeds erg boos zijn. Over het algemeen is het toch wel goed afgehandeld en de relative openheid is een goed teken. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers waren web.qq.com en qun.qq.com ook in rouwstemming.

sichuan 5-12

Shenzhen University studenten vertrekken in het teken van “5-12″

Vandaag was in het lokale nieuws te zien dat een inwoner van Shenzhen meer dan driehonderd maal geprobeerd had een telefonie bedrijf aan te klagen. Aangezien dat enorm machtige bedrijven zijn, is dat bij voorbaat gedoemt te mislukken. Je kan in China niet zomaar een rechtzaak winnen, puur omdat je gelijk hebt. De klager was natuurlijk behoorlijk geirriteerd dat de aanklacht meer dan 300 keer ongegrond was verklaard en stuurde een nieuwe aanklacht met het karakter voor ‘fuck’ op. Gevolg? Dezelfde rechtbank veroordeelde hem prompt tot 15 dagen gevangenisstraf. Uit de reacties op tv bleek dat 90% vond dat deze straf veel te zwaar was. Bovendien was het ongegrond volgens een expert omdat het karakter officieel niet ‘fuck’ betekent en niet werd aangegeven over wie het ging. Ik vind het ook behoorlijk absurd, maar het past wel in het beeld dat ik van Chinese rechtbanken heb: ten koste van alles vermijden want het is russische roulette.

Mexicaanse griep en kruidenthee 

zaterdag, 2 mei 2009

Ik las net op het nieuws dat een eerste geval van de mexicaanse griep in Hong Kong is geconstateerd. Ook in China wordt er de nodige aandacht aan besteed; afgelopen week was al op het journaal te zien dat de gezondheidscontroles verscherpt zijn bij de grensovergangen. Tencent heeft ook verschillende mails rondgestuurd aan alle werknemers met adviezen om af te zien van grote bijeenkomsten, geen buitenlandse reizen te organiseren en vooral ook chinese kruidenthee te drinken. Kruidenthee wordt voor elk kwaaltje gebruikt in China. Heb je keelpijn, koorts of wat-dan-ook, kruidenthee is goed. Dat het zou helpen tegen de griep lijkt mij toch wat naief. Ook het afgelasten van buitenlandse reizen begrijp ik niet helemaal. Enfin, het zal wel komen doordat SARS nog vers in het geheugen ligt.

Over Tencent gesproken, ben nog steeds druk bezig met qun.qq.com, nu de groep feeds aan het versnellen. Maandag heb ik nog een leuke taak erbij: ik mag iemand interviewen voor Tencent. Iedere kandidaat voor Tencent wordt altijd voor een hele reeks mensen geinterviewd. Personeelszaken natuurlijk, maar ook wat technische mensen waar de persoon wellicht komt te werken. Ik heb slechts een keer eerder iemand geinterviewd, maar ik lees veel IT blogs en websites en sommige van die websites (bijvoorbeeld Joel on software: The Guerrilla Guide to Interviewing) hebben ook goede tips voor interviewers. Ik geloof dat ik inmiddels wel een aardige vragenlijst heb voorbereid. Nu hoop ik alleen maar dat zijn Engels goed genoeg is :)spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China