spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Splendid China theater 

zondag, 19 april 2009

We zijn zaterdag voor het eerst naar het theater geweest in Shenzhen. Ik had in Shenzhen Daily een artikel gezien over de theater voorstelling ‘Splendid China’. Het programma bestond uit twaalf verschillende acrobatiek acts en taal was dus geen enkel probleem. De voorstelling was echt heel goed; een beetje vormgegeven zoals de openingsceremonie van de Olympische Spelen; een goed samenspel van muziek en geluid. We zagen draaiende borden, 20 mensen op 2 fietsen, paal klimmen, hoepel springen enz. De tickets varieerden tussen 880 en 80 yuan. Wij hadden tickets van 180y gekocht, maar we hadden goede plaatsen want we waren naar het boekingskantoor gegaan vorige week om onze plaatsen uit te zoeken. Een stoeltje naar voren was gelijk 380 yuan!

Weekend in fotos 

zondag, 12 april 2009

Aangezien ik het meeste freelance werk nu heb afgerond, zijn we eindelijk weer eens op stap gegaan dit weekend. We waren pas laat wakker en daarom zijn we gelijk begonnen met lunch:


lunch

Noodles met vleessaus voor mij en rijst met gongbaojiding voor Xiaoxiong. In de witte beker zit (koude) sojabonen melk. Lekker verfrissend want het was vandaag aardig warm in de zon!
Vervolgens hebben we de ondergrondse genomen vanaf Coco Park naar King Glory en daar wat Disney Sport kleding in de uitverkoop gekocht voor Xiaoxiong. Daarna hebben we in Rainbow een jade armband gekocht voor Xiaoxiong, ook met korting :) Mooi groen, alleen erg lastig af te krijgen.
Via deze voetbrug liepen we, nadat we een sandwitch bij Subway hadden gegeten, naar Dong Men


Dongmen druk

Het was behoorlijk druk in Dong Men, eigenlijk zoals altijd.


Daarna hebben we nog gezocht naar wat goedkope comfortabele kleding om thuis te dragen. Een goedkope sportbroek van 20Y gevonden, maar thuisgekomen bleek die toch te klein. Die gaat dus naar iemand anders. Volgende keer toch maar een normaal Chinees merk kopen voor ongeveer 160Y.


ingang restaurant

We vonden bij toeval een nieuw Italiaans restaurant in Dong Men dat pas 3 dagen eerder open was gegaan. Erg goedkoop en smaakte erg goed. In totaal 66Y voor twee salades, twee hoofdgerechten, een voorafje en desserts. Daar gaan ze zeker vaker heen!

$leeftijd+=1; 

maandag, 6 april 2009

Voor iedereen die niet programmeert: ik ben jarig vandaag :) Xiaoxiong heeft al verklapt dat ze taart heeft besteld (die wordt hopelijk zo thuis bezorgd). De ouders en zus van XX komen vandaag ook langs en als we genoeg tijd over hebben, gaan we na het eten met z’n allen bowlen. Ik heb geluk dat het QingMing festival dit jaar op zaterdag viel en de vrije dag dus is doorgeschoven naar vandaag :)

Pa&Ma en Tante Annie&Ome Frits, bedankt voor de e-cards!


Thijs birthday cake 29

Chinese birthday cake with Dutch wishes

Politie in Shenzhen 

zondag, 5 april 2009

Afgelopen weken zijn meerdere mensen omgekomen bij ongelukken met grote vrachtwagens die gebruikt worden om zand en stenen te vervoeren. Het probleem speelt al maanden, maar het lijkt nu iedere week raak te zijn. Deze vrachtwagens worden door aannemersbedrijven ingezet voor de aanleg van de nieuwe metro-lijnen in Shenzhen. De meeste van deze vrachtwagens hebben geen toestemming en ze worden vaak overladen. De politie weet dit natuurlijk al lang, maar er gebeurt gewoon niets. Twee weken geleden kwam een klein meisje onder de wielen, volgende dag vonden er een paar controles plaats en de dag daarop was het weer business-as-usual. Het lokale journaal besteedt er veel aandacht aan, maar het rare is dat niemand de vraag stelt die toch echt voor de hand ligt: “waarom doet de politie niets?”.

Fout geparkeerde auto’s zijn een ander probleem waar niets aan gebeurt. Met de snelle toename van het aantal auto’s is het lastiger om (gratis) te parkeren. De juiste aanpak zou dan zijn om parkeerplaatsen te maken. Wanneer wij ’s avonds laat terug wandelen naar huis, kunnen we honderden meters voetpad niet gebruiken omdat daar auto’s geparkeerd staan. Gele lijn heeft ook totaal geen betekenis hier. Toen ik een tijd geleden een stempel nodig had van de lokale politie agent, bleek die zijn auto te hebben geparkeerd midden op de weg (langs een gele niet-parkeren-lijn).

Nog een voorbeeld: elke ochtend nemen we de bus naar het werk. Op twee punten langs de route staat dan altijd een politie-agent. Wat die precies voor functie heeft is mij nooit duidelijk geworden, want je kan gerust rechts inhalen waar hij staat.

Dan heb je natuurlijk nog al die niet-officiele-politieagenten die op hun vaste stekkie tegen hun fiets leunen en spelletjes spelen op de mobiele telefoon. Dat moet bijna wel een werkverschaffingsprogramma zijn, want volgens Xiaoxiong hebben zij niet het recht om parkeerboetes uit te delen, en verder zie ik ze ook nooit iets doen. Misschien dat ze een soort afschrikkende werking moeten hebben, maar je kan wel 100 meter verderop illegale dvd’s kopen.

En dan is er natuurlijk het probleem van de gestolen kleine kinderen (jongens) die vervolgens doorverkocht worden. Afgelopen week waren verschillende ouders in het centrum van Shenzhen met fotos van hun kinderen in de hoop dat iemand de kinderen herkent (bron). Dat is toch ook wel een teken aan de wand.

Het lijkt er gewoon op dat naleving van de bepaalde regels absoluut geen prioriteit heeft. De enige taak van de politie lijkt de ‘orde’ te bewaken: elke keer wanneer er een protest is (zoals een tijdje geleden een betoging bij een ander IT bedrijf in Shenzhen), dan is de politie er snel bij met tientallen agenten. Ik heb wel een idee waar dat door komt. Overheidsbanen zijn in China erg gewild, omdat je niet hard hoeft te werken, goed betaalt krijgt en het bijna onmogelijk is om je baan te verliezen. Met zo’n werksfeer - een overblijfsel van vroegere tijden - is het logisch dat je niet de regels gaat naleven tenzij je directe baas daar belang bij heeft. Waarom zou je? De enige baas van de politie de politieke tak van de overheid en die heeft er alleen maar belang bij dat er ‘orde’ is. Geen tegenspraak graag of uitingen van ongenoegen. China is harmonisch en zal dat blijven!

Ik ben benieuwd of dit gaat veranderen als de groei in China afneemt en de overheid meer nadruk moet leggen op efficientie. Ze kunnen dan in ieder geval een voorbeeld nemen aan het Chinese bedrijfsleven. Daar wordt een stuk harder gewerkt!

Deng blijf populair en varkens op de brommer 

zondag, 5 april 2009

Vandaag was het Qingming festival in China. Het is een dag om de voorouders te herdenken en vandaag was het dan ook druk bij begraafplaatsen. Op het journaal zagen we echter dat het ook erg druk was bij het standbeeld van Deng Xiaopeng! Veel mensen hadden er bloemen gelegd. “Zonder Deng was er geen Shenzhen geweest” aldus een van de aanwezigen. Deng is dus nog steeds erg populair, hij heeft het voor veel mensen mogelijk gemaakt om rijk te worden. Dit jaar werd volgens het journaal minder (nep) papiergeld verbrand en werden meer bloemen gelegd. Waarom dat is werd me niet duidelijk, wellicht Westerse invloed?

Ik ben er inmiddels ook achter waarom Xiaoxiong altijd het vlees eerst afspoelt met wat water. In hetzelfde programma was deze week een item te zien over illegaal varkensvlees. Met een verborgen camera was te zien hoe de officiele papieren (die de herkomst van het vlees moeten garanderen) voor een paar yuan verkocht werden. Wat ik echter opvallender vond was dat zelfs het vervoer van ‘legaal’ vlees niet bepaald hygienisch gebeurt: gooi gewoon twee of drie varkens karkassen achterop je brommer en ga door het drukke verkeer naar de keurmeester om een stempel te krijgen. Die vond dat blijkbaar ook normaal, want de varkens kregen gelijk een stempel. Verklaart wel weer waarom restaurants zo goedkoop zijn hier :)spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China