spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Vakantie 1-5 mei, toch stiekum niet. 

maandag, 30 maart 2009

Afgelopen maand waren er geruchten dat de 1-mei vakantie dit jaar weer zou worden ingevoerd, nadat die vorig jaar was afgeschaft. Vorige week donderdag kwam de officiele mededeling van de overheid in Guangzhou: naast de officiele vrije dagen van 1-3 mei, zou het volgende weekend naar voren worden geschoven en zou aangemoedigd worden om twee betaalde vrije dagen op te nemen (door middel van kortingen voor musea etc). Beetje een sigaat uit eigen doos, maarja. Vrijdagkwam echter een nog grotere verrassing: de centrale overheid in Beijing had er een stokje voor gestoken. Gebeurt zelden dat het zo openlijk misgaat :)

Op het werk is het nog erg druk, we zitten tegen een nieuwe release aan van qun.qq.com en ik ben ook druk bezig met web.qq.com. De meeste collega’s lijken zelfs in het weekend te werken en erg laat ’s avonds door te gaan. Ik vind het wel mooi genoeg om 50 uur per week te werken (9:00 - 19:00, en soms 21:00). Vandaag heb ik aan drie verschillende dingen geprogrammeerd, dat is toch wel wat verwarrend, zeker als je meerdere keren tussen moet switchen. Hopelijk is het morgen wat rustiger, want ik heb nog een paar ideeen die ik wil implementeren alvorens mijn aandeel voor web.qq.com gepubliceerd kan worden.

Theorie-les rijbewijs Xiaoxiong 

zondag, 22 maart 2009

Vandaag moest Xiaoxiong naar het kantoor van de rijschool om daar theorie-les te krijgen. In Shenzhen (en wellicht ook in andere steden in China?) moet je namelijk ten minste zes uur theorieles hebben gehad alvorens je het theorie-examen mag doen. Er hing zelfs een camera om te kunnen bewijzen dat iedereen daadwerkelijk aanwezig was. Verder was het niet bepaald nuttig, er werd gewoon voorgelezen uit het studieboek. Daar gaat ze nu zelf mee door en dan over een week of drie examen doen.

Regentijd en rijbewijs in China 

zaterdag, 7 maart 2009

Afgelopen donderdag hebben we de eerste hevige regenbuien van het seizoen weer gehad. Het begon ’s middags donkerder te worden en rond een uur of twee regende het echt verschrikkelijk hard. In Nederland zou ik ervan opkijken, maar hier wekt het eerder vertrouwde gevoelens op. Eigenlijk heb ik die slagregens en onweersbuien wel een beetje gemist. De planten trouwens ook, want alles was erg droog in de stad. Na de regenbuien van donderdag is het droogweer alarm geannuleerd en vandaag zagen we al de eerste nieuwe blaadjes aan de bomen! Toevallig was het donderdag ook de ‘dag van het ontwaken van de insecten’ in China. Wij wonen in een laag huis (4e verdieping) en krijgen dus sneller last van muggen. Vorig weekend hebben we overal horren laten installeren dus nu kunnen die wakkere insecten ons huis lekker voorbij vliegen :)

Na aandringen van mij heeft Xiaoxiong zich afgelopen week ook ingeschreven voor rijlessen. Op het interne forum van Tencent had een collega al informatie geplaatst over een school hier vlakbij dus over enkele weken gaat Xiaoxiong daar beginnen met autorijden. Alles bijelkaar kost het 3500Y (inclusief examens en zoveel rijlessen als je nodig hebt en een boek). Rijlessen nemen gaat overigens volkomen anders dan in Nederland. Ze heeft nu eerst een boek gekregen met alle theorie. Voordat je de auto in mag, moet je namelijk eerst je theorie examen hebben gehaald. Pas daarna mag ze in een auto en dan nog alleen op een afgesloten oefenterrein. Pas daarna weer op de openbare weg. Als je sommige figuren hier in Shenzhen ziet autorijden zou je niet verwachten dat men het theorie-examen ooit gehaald heeft. Wellicht komt het door het niveau van sommige vragen:

wanneer kan je wel autorijden?
a) als je drugs hebt gebruikt
b) als je veel alcohol hebt gedronken
c) als je groene thee op hebt
d) als je erg moe bent

Waarschijnlijk zitten er wel moeilijkere vragen tussen, dus komende weken toch maar even leren. Na het behalen van je rijbewijs (wat vaak gepaard gaat met het toesteken van geld naar de examinator!) kan je alle regels weer vergeten want ik heb echt nog nooit een politieagent gezien die toeziet op de naleving van de regels. De regels zijn er dus wel, de handhaving ervan is echter volkomen afwezig.

Stroomuitval op het werk 

maandag, 2 maart 2009

Vandaag viel twee keer heel kort (1 seconde ofzo) de stroom uit hier op het kantoor (en bij een aantal andere gebouwen). Gelukkig ben ik geen code kwijtgeraakt, maar het is toch vervelend om weet te moeten wachten tot je PC is opgestart en je weer ingelogt bent overal. Normaal gesproken gebeurt het alleen in de zomer wanneer iedereen de airco vol heeft aanstaan, maar vandaag is het koel buiten dus het kwam erg onverwacht. Hopen dat het nu onder controle is!spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China