spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Dagtripje naar Tempel 

zaterdag, 31 januari 2009

Vandaag zijn we naar park in het oosten van Shenzhen geweest met de schoonfamilie. Het was echt schitterend lente weer: strak blauwe lucht en ongeveer 21C. Het was erg druk in de boedhistische tempel bovenop de berg; veel mensen proberen blijkbaar wat extra geluk af te dwingen voor 2009 door naar de tempel te gaan. Ik twijfel of de meesten echt gelovig zijn, of zoiets hebben van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. De wierook stokjes brandden er in ieder geval lekker op los en sommigen gaven zelfs fruit als offer. Daarna een tijdje op het gras gezeten bij een meertje en toen naar tante van Xiaoxiong. Joe, een collega bij Tencent, kwam met zijn ouders bij de tante van XX langs. Zij kenden elkaar nog uit Hunan. Het is opvallend hoeveel mensen uit Hunan in Shenzhen werken. Ik geloof dat de helft van mijn team uit Hunan komt! Meer foto’s in dit artikel: Xianhu botanical park

family photo januari 2009

Om nog even terug te komen op de vorige blogpost: blijkbaar geloven veel Chinezen wel een geesten. Iets minder wetenschappelijk :)

China en geloof 

vrijdag, 30 januari 2009

Net een documentaire gekeken genaamd Religulous, kort samengevat gaat het over de (on)zin van religie (Joden, Christenen en Moslims komen allemaal aan bod). Iedereen die mij kent weet dat ik overtuigd atheist ben. In die hoedanigheid voel ik me thuis in China. Men mag dan wel een raar taaltje spreken en er is een ietwat rare bestuursvorm enz, maar ondanks al die rare dingen hebben de Chinezen, veel meer dan in andere landen, over het algemeen toch wel door dat religie onzin is (en ja, ik ben op de hoogte van eventuele conflicten tussen staat en religie en redenen waarom religie daarom minder belangrijk is in China). Natuurlijk zijn er Chinezen die af-en-toe naar een Boedhistische tempel gaan, of Taoisme aanhangen etc. Maar uiteindelijk zijn de Chinezen toch praktisch en wetenschappelijk. En dat bevalt me prima eigenlijk. Nu nog dat rare taaltje leren :)

Meer fotos Chinees Nieuwjaar 

maandag, 26 januari 2009

Nog een paar foto’s die ik gisteren heb genomen:

Xiaoxiong with flowers 2009
Xiaoxiong met bloemen 2009
Food newyear 2009
Veel eten, onder andere varkenspoten en vijflagen vlees. Gelukkig ook gongbaojiding :)
toast to 2009
Toast op het nieuwe jaar
watching new year gala 2009
Nieuwjaars gala kijken - zonder verwarming is het vrij koud!

Nieuwjaar in Zuid-China: bloemenmarkt, veel eten en weinig vuurwerk 

maandag, 26 januari 2009

Zondag zijn we naar een bloemenmarkt in Futian district geweest, naast Central Walk. In Beijing zijn ‘tempel fairs’ rond deze periode traditie en hier in Guangdong is de lokale tegenhanger daarvan de bloemenmarkt. Het was behoorlijk druk, veel mensen die nog net voor het nieuwe jaar wat bloemen wilden kopen. Het was trouwens vrij koud vandaag, slechts rond de 13C.

Toegang bloemenmarkt Futian district

Toegang bloemenmarkt Futian district
Kleine mandarijn boompjes

Kleine boompjes met tientallen mandarijntjes. Ongeveer 100Y/stuk
Picking flowers

Bloemen kopen
Weird looking Chinese flowers
Weet niet precies wat het is, maar ziet er kleurig uit. Lijkt een soort gele groente
Buying Flowers
Genoeg keuze
Traditional Chinese decorations
Stalletje met traditionele Chinese versieringen voor Nieuwjaar

Chinese snacks
Deze Chinese snack had ik nog nooit bereid zien worden.

Na het bezoek aan de bloemenmarkt zijn we naar de ouders van Xiaoxiong gegaan en hebben we samen gegeten en het traditionele Nieuwjaars gala op TV bekeken (samen met nog een paar honderd miljoen Chinezen). Zoals gewoonlijk in Shenzhen werd er amper vuurwerk afgestoken. Vuurwerk is namelijk in de meeste grote Chinese steden verboden in verband met brandgevaar. Enerzijds wel begrijpelijk, maar ook erg jammer. Je ziet af en toe een pijl en hoort een verdwaalde knal, maar verder is het een duffe bedoeling buiten.

Lentefestival (vakantie Chinees Nieuwjaar) begonnen 

vrijdag, 23 januari 2009

Vandaag was de laatste werkdag. De meeste collega’s waren al eerder deze week naar huis vertrokken, Chinees nieuwjaar is namelijk traditioneel een feest om met je familie te vieren. Bovendien is deze vakantie voor velen de enige mogelijkheid in het jaar om de ouders te bezoeken. Elke dag wordt er dan ook uitgebreid verslag gedaan van de volksverhuizing: treinen, bussen en vliegtuigen zitten overvol nu. De komende dagen gaan we ook zeker een keer naar de ouders van Xiaoxiong. Verder hebben we nog geen plannen, ik moet in ieder geval een aantal dagen werken aan wat websites. De afgelopen tijd had ik daar te weinig tijd voor. Ondanks de financiele crisis werd de jaarlijkse bonus nog wel uitgekeerd. Een deel van dat geld verdwijnt direct weer in de rode enveloppes (hong bao) om weg te geven aan jongere familieleden, wat we met de rest doen zien we nog wel.

red bag

Traditionele rode enveloppe voor Chinees Nieuwjaar met Tencent thema

Folder Chinese supermarkt 

zondag, 11 januari 2009

Gisteren heb ik een folder meegenomen uit een supermarkt vlakbij SEG. Leek me leuk om eens wat prijzen online te zetten. In mijn album kun je de gehele folder bekijken. Op dit moment is de wisselkoers ongeveer 1 euro = 9.5 yuan oftewel 1 yuan = 0.106 euro. Veel snacks en nootjes in de folder, omdat Chinees nieuwjaar voor de deur staat :)

Chinese supermarket folder

meer fotos in het album

Geen ijs in China, maar wel waterpijp! 

zondag, 11 januari 2009

Met pijn in het hart heb ik de foto’s vanuit Nederland bekeken. Had graag meegedaan met een molentochtje! Enfin, met een temperatuur tegen de 20C zit dat er hier niet in. Gisteren eerst naar het nieuwe huis van een collega geweest. Mooi groot huis op de 1e verdieping en zelfs een tuintje erbij. Prijs ook niet verkeerd, iets meer dan 1M yuan voor een vloeroppervlak van iets meer dan 100m2, maar exclusief de tuin dus goede prijs.

Daarna zijn we naar de winkeltjes rond SEG gegaan om een mobiele telefoon te kopen voor Xiaoxiong, want haar oude telefoon was gestolen afgelopen week tijdens een bezoek met haar team aan een pretpark. We hadden bijna een telefoon gekocht, maar die had kleine beschadiging aan het scherm. Vervolgens gekeken voor een telefoon voor mijzelf. Ik ben voor een 2e hands oud model gegaan, want ik gebruik de telefoon toch nooit en ik heb echt niet het gevoel dat ik ‘gezichtsverlies’ lijdt met zo’n ouder model (in tegenstelling tot alle Chinezen lijkt het wel). De Sony Ericsson T610 kostte 100Y na onderhandelen, niet verkeerd! Het ding bleek zelfs zo goed te werken, dat XX de telefoon nu wil blijven gebruiken. Ze vond het eerst raar om te vragen wat het goedkoopste model was, maar uiteindelijk dus erg blij dat we zo’n goedkope telefoon hebben gevonden.

’s Avonds in een Turks restaurant gegeten. Vrij prijzig (meer dan mn telefoon) maar smaakte prima en lekker om eens wat nieuws te proberen. Ik geloof dat xx liever Chinees eten heeft, maar ik vond het allemaal erg lekker. Er waren alleen buitenlanders in dat restaurant, allemaal Indiers of Turken. Een aantal ging zelfs aan de waterpijp, grappig gezicht! Geen molentocht dus in Shenzhen, maar wel waterpijp (35Y/persoon) :)

1 januari 2009: winkelen 

vrijdag, 2 januari 2009

Gisteren wezen winkelen en een nieuwe spijkerbroek, trui en sjaal gekocht voor XX (alles 50% korting). Het was aardig druk in de warenhuizen. Ook een nieuwe jade armband en ketting gekocht voor haar. We hebben daarnaast ook naar goede hifi speakers gekeken (en geluisterd). Voor minder dan 1000 euro (wat sowieso een aardig bedrag is natuurlijk) kunnen we een erg mooie suround set kopen. We gaan nog een paar keer bij andere winkels luisteren voordat we besluiten.

New Year shopping 2009 Shenzhen

Foto van winkelend Shenzhen op nieuwjaarsdag 2009.spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China