spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Gelukkig koe-jaar! 

woensdag, 31 december 2008

Nog een uurtje te gaan in 2008 en dan zit het rampen-jaar er op. Wat een voorspoedig jaar had moeten worden voor China is in veel opzichten anders uitgepakt. De sneeuwstormen met Chinees Nieuwjaar, de aardbeving in Sichuan, het melamine melk-schandaal, onrust in Tibet, financiele crisis etc. Alhoewel wij daar allemaal weinig persoonlijk last van hebben gehad, hopen we toch dat ik eind 2009 een positievere terugblik kan achterlaten op mijn blog. Wij gaan in ieder geval ons best weer doen. Voor nu vanuit Shenzhen een gelukkig nieuwjaar, of op zijn ‘Chinees’:

“Happy ? Year!”

(Happy Niu Year, Niu = koe, 2009 is het jaar van de koe en klinkt een beetje als “new”)

Zeldzaam: het regent! 

zondag, 28 december 2008

Tijdens het avondeten (wentelteefjes + sinaasappels; we zaten nog vol van het middageten) hoorden we plotseling regen. Er vallen slechts een paar druppels, maar het is de eerste regen in maanden! Wij kunnen ons niet herinneren dat het heeft geregend sinds onze vakantie in India! Ik vraag me af wat zeldzamer is: een witte Kerst in Nederland of regen in November in Shenzhen. Goed nieuws voor de planten overigens. Het gras zag er heel geel en stoffig uit de afgelopen weken. De gemeente rijdt dagelijks met speciale tankwagens rond om de groenvoorzieningen groen te houden. Er zit dan altijd iemand achterop de tank met een grote spuit en de wagen rijdt dan langzaam langs alle parken.

Fijne feestdagen ! 

woensdag, 24 december 2008

Kerstavond zit er hier alweer bijna op. Vandaag tot 21u gewerkt , maar daarna zijn we toch nog even uit eten geweest op aandringen van Xiaoxiong. Onze mega-kerstboom van 30cm is ook opgetuigd en staat naast de TV in de woonkamer. Op de terugweg zagen we dat het vrij druk was bij Window of the World. De Eiffeltoren in Shenzhen was nu ook versierd met lichtjes in de vorm van een super grote kerstboom. We gaan nu snel slapen, want morgen moeten we weer werken. We hebben alleen donderdag 1 tot zaterdag 3 januari vrij. Die zondag daarna ook weer werken, maar eind januari komt dan ons echte nieuwjaar en hebben we zeven dagen vrij :)

Tencent Christmas Party 2008 

dinsdag, 23 december 2008

Gisteren (maandag 22 december) was het jaarlijkse kerstfeest van Tencent en gelukkig had de uitvoering niet geleden onder de financiele crisis. Het leek weer een stuk professioneler dan vorig jaar. De costuums waren mooi, de meeste uitvoeringen goed en het geluid en licht waren ook super. Helaas geen prijs gewonnen, maar dat lijkt ook een traditie te worden :)

Enkele fotos van mijn foto album kerstfeest:


Opening singing

Modern dance

Inspired by history

Famous Chinese Singer

De maat is vol (2x) 

zaterdag, 20 december 2008

We werken de laatste tijd hard aan de release van enkele nieuwe producten. Dat betekent dat we soms moeten overwerken en daar heb ik nooit een probleem van gemaakt; ook niet ondanks dat het altijd onbetaald is. Ik werk regelmatig tot 9 uur ’s avonds door en in de middag neem ik ook geen middagdutje van 2 uur. Afgelopen week besloot mn nieuwe baas en de technische leider echter dat het hele team dit weekend en volgend weekend moeten doorwerken om de deadline te halen. Onbetaald natuurlijk. Dat gaat mij een stap te ver. Als het zo belangrijk is om die deadline te halen (belangrijk voor de bazen natuurlijk; als programmeur schiet je daar niets mee op), dan verwacht ik dat er ook iets tegenover kan staan : bijvoorbeeld overuren uitbetalen. Ik heb dus nee gezegd en daar ben ik blij mee. Ik ben overigens wel de enige, al mijn Chinese collegas (van wie ik weet dat verschillende ook een hekel hebben aan overwerken) komen wel. Nouja, we zien wel of het gevolgen heeft. Ik heb mijn werk altijd op tijd af en dat lijkt mij belangrijker dan overwerken in weekenden.

Nog iets anders: sinds een paar maanden is er een heel rare Chinese kerel te vinden een paar honderd meter van ons huis vandaan. Zo’n zwerver/bedelaar type dat altijd de lege plastic flessen verzamelt voor geld. In het begin vroeg hij altijd om geld (in het Engels!) en als je dat niet gaf, dan werd je uitgescholden (deels Engels). Nou, daar zat ik niet echt mee, dus dat negeerden XX en ik altijd. Blijkbaar was het na enkele weken tot hem doorgedrongen dat het geen zin meer had en begon hij dus gewoon maar heel grof te schelden (Chinees, volgens mn vriendin echt super grof/sexistisch). Ook dat hebben we een tijd genegeerd (wat voor mijn makkelijker was omdat ik het niet begreep, maar voor XX toch erg vervelend is): waarom zou je zo’n gek immers aandacht schenken. Ik weet niet of hij het alleen op buitenlanders heeft gemunt, of alleen op ons, maar het is overduidelijk: het is stil totdat hij ons opmerkt en dan begint het elke keer KEI-hard. Vorige keer had ik besloten dat de maat vol was.

Vandaag wandelden we terug van een bezoek aan de ouders van XX en we zagen hem opkijeken jawerl hij begon weer. Dit keer heb ik hem dus even uitgelegd dat ik daar niet van gedient ben. Mijn lengte (1.91m) komt daarbij goed ten pas, want toen ik op 1cm van hem vandaan stond en elke keer zijn pad blokkeerde en hem keihard in het Engels uitvloekte leek hij (1.60 ofzo) erg bang. Ik was eigenlijk wat verrast. Les geleerd dacht ik en ik liep weer van hem vandaan naar XX (ik had gezegd dat zij op een afstandje moest wachten) en toen begon hij gewoon WEER! Gelijk terug…. en wat doe je dan? Had graag z’n knie gebroken ofzo, maar wie weet wat voor problemen je dan weer krijgt ;) Snel gedacht waar die idioot aan gehecht is: die tassen op zijn rug met lege plastic flessen erin. Een tas van hem afgepakt en weggegooid, daarna nog eens duidelijk uitgelegd dat hij er beter mee kan stoppen. XX heeft ook nog eens boos uitgelegd in Chinees dat de maat vol is en dat we het zat zijn om elke keer (al zeker 15+ keer) uitgescholden te worden. Tas nog een stukje verder weggeschopt en toen vertrokken we. Wonder-boven-wonder bleef het dit keer totaal stil, dus ik denk dat we een fifty-fifty kans hebben dat de boodschap is overgekomen. Mocht dat niet zo zijn, dan bellen we de politie de volgende keer, terwijl ik zijn tassen met lege flessen “bewaak”. Helaas verwacht XX niet al te veel van de politie (er zit altijd een verveelde politie-agent in de buurt die alleen geinteresseerd is in zijn mobieltje), maar het helpt wellicht. Anders gaan we gewoon niet zo lang door tot hij geen tassen meer heeft en wel naar een andere buurt moet verhuizen. Wij voelden in ieder geval een stuk beter na afloop. Op een gegeven moment is de maat gewoon vol :)

Fijne Sinterklaas! 

donderdag, 4 december 2008

Wij genieten hier in Shenzhen ook al volop van de pepernoten die mn pa&ma hebben opgestuurd. Xiaoxiong kan ook nog steeds ‘Sinterklaas Kapoentje’ zingen en ze begint de pepernoten, kruidnoodjes, speculaas en stroopwafels ook steeds lekkerder te vinden. Alleen de honing drop vond ze niet zo lekker.

sinterklaas sweets china
Meeste is nu al op :)spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China