spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Olympisch voorgerecht: tomaten en ei 

zondag, 27 juli 2008

Na een jaar-lange ontwerp wedstrijd, zijn de kleren voor de Chinese atleten en officials van de Olympische spelen gepresenteerd. Er is ook gelijk een spotnaam bedacht in China. In China hebben we een heel gemakkelijk gerecht: ‘tomato egg’. Je bakt wat tomaten in een wok, gooit er na een tijdje een ei bij, laat het nog even doorbakken en klaar. Aanschouw en huiver:

Olympic Tomato Egg

Mijn werkzaamheden bij Tencent 

zaterdag, 26 juli 2008

Zoals ik eerder zei, ben ik een paar weken geleden verhuist van het innovatie centrum naar de afdeling die nauwer betrokken is bij de ontwikkeling van websites voor QQ client chatprogramma. Ik werk nu aan het verbeteren van de QQ Groups website. QQ Groups is een van de oudere producten binnen Tencent en ik krijg de indruk dat er al een tijd weinig aan gedaan is. Het is bijna digitale archeologie (beetje overdrijven ;) ). Enfin, men maakt gebruik van C++ servers (niets mis mee), C++ cgi’s (daar ben ik al minder over te spreken) en een hele lading IFrame’s en niet-cross-browser compatble JS code met veel XML. Resultaat: het is nodeloos lastig om bugs op te lossen en de site werkt alleen in IE.

Er is nu dus een nieuw team opgericht om dit product weer nieuw leven in te blazen. Een deel van het werk bestaat uit het fixen van bugs (boooring), maar daarnaast ook het implementeren van nieuwe ideeen. Ik heb al een stapel ideeen naar de productmanager gestuurd en we overleggen regelmatig met z’n allen. Mijn bijdrage aan het bug-fixen is nog beperkt zover: ik heb een van de C++ servers vervangen door een Erlang server. Deze server gebruikt een eigen pakket-formaat via TCP met JSON encoding voor de body. Goede combinatie van gebruikersgemak en snelheid denk ik. Ik moet in mijn server gebruik maken van UDP en heb vrijdag dus wat extra error-handling moeten toevoegen. UDP is namelijk een onbetrouwbaar protocol, in tegenstelling tot TCP. Enfin, volgende week ga ik werken aan het verbeteren van de chatlog. Dat gaat wel een tijdje duren, want het gaat om gigantische hoeveelheden data en het moet deels door ons opgeslagen en geindexeerd worden.

Weekje verder, kanaaltje (of 2) minder 

zaterdag, 26 juli 2008

Het is weer zover, net zoals vorige week hebben we vandaag (zaterdag) geen Engelstalige kanalen uit HK meer. Ik heb een topic geopend op shenzhenstuff, lijkt ook bij anderen te gebeuren. Op kanaal 24 hebben we non-stop reclame voor een gouden horloge en op 25 non-stop reclame voor een of andere Chinese mobiele telefoon. Ik heb toch het idee dat het samenhangt met de Olympische Spelen. Ik heb het controleerd van 14:50 tot 16:20 alleen reclame. En als je nieuwsgierig bent wat er dan werd uitgezonden… een of andere natuur documentaire. Schokkend ;)

Luchtkwaliteit lijkt beter dit jaar 

vrijdag, 25 juli 2008

De luchtvervuiling in Shenzhen lijkt minder te worden. Het is weinig wetenschappelijk, maar het aantal dagen met mooie blauwe luchten is naar mijn gevoel sterk toegenomen sinds 2006. Zeker de laatste tijd is het schitterend weer. Xiaoxiong heeft geluk, want ze is vandaag en morgen met haar departement naar het strand. Het programma vandaag bestaat uit toespraken, uit eten en barbecue. Morgen vissen, zwemmen, volleybal en meer ontspanning.

In ander nieuws: het is maar goed dat Shenzhen niet aan de Olympische Spelen meedoet. In de Olympische steden worden nu helemaal geen visa meer afgegeven. Je kan dus niet een F-visum meer krijgen voor Beijing, Shanghai etc. De overheid heeft het goed geplant: eerst waren de regels veranderd, zodat alleen de overheid uitnodigingsbrieven mocht afgeven voor de visa. En dan hebben ze nu besloten om geen uitnodigingsbrieven meer af te geven. Je vraagt je echt af wat die bureaucraten bezielt… Het maakt ze blijkbaar niets uit dat miljoenen verlies worden geleden of dat het niet goed is voor het imago van China. Enfin, ik hoop volgende week meer te horen over mijn eigen visum.

Aanslagen in Kunming? 

maandag, 21 juli 2008

Vanmorgen zijn een aantal bussen ontploft in Kunming, Yunnan provincie. Er zijn al twee doden en 14 gewonden. Lijkt sterk op een gecoordineerde aanslag, maar er is nog geen officiele mededeling gedaan.

Two dead, 14 injured in Kunming bus explosions

Today at approximately 7:05 am a bus running the number 54 route exploded at the Panjiawan bus stop on Renmin Xi Lu, killing one and injuring ten, according to initial Kunming media reports.

Approximately one hour later at 8:05, another bus exploded at the intersection of Renmin Xi Lu and Changyuan Lu, reportedly killing one passenger and injuring four.

As of 11:30 am, no official announcements regarding the explosions have been made by the Kunming police or municipal government… A BBS on local internet portal clzg.cn has posted some photos of scenes from after the Panjiawan explosion.

lees meer

Kunminf explosions

Filmpje kijken in China? 

maandag, 21 juli 2008

Deze zomer zijn een aantal leuke films te zien:

1. Batman : The dark knight.
2. WALL-E
3. Hellboy II

Deze films hebben een IMDB score tussen 8.0 (Hellboy II) en 9.7 (Batman). Hiermee is Batman een van de beste films ooit. Lijkt me erg leuk om te zien, zeker omdat het deels in HK is gefilmd. Helaas niet te zien in China. China staat maar een beperkt aantal ( ik meen 8 ) buitenlandse films toe. Andere films mogen gewoonweg niet gedraaid worden in bioscopen. In al haar wijsheid heeft SARFT besloten om een aantal middelmatige films zoals Hancock en Speed Racer toe te laten, maar niet deze…. :(

Geen Engelstalige tv meer :( 

zondag, 20 juli 2008

We hebben sinds gisteren, zonder enige vorm van aankondiging, geen Engelstalige HK tv zenders meer! Normaal gesproken is op kanaal 24 de zender Pearl (Engels) te vinden en op kanaal 25 ATV (Engels). In het menu is nog steeds de programmering van beide kanalen te zien, maar nu is constant (24 uur per dag) reclame te zien. Laatste keer dat we een normale uitzending hebben gezien, was vrijdagavond. We hebben net naar Topway gebeld en ze zouden het gaan navragen. Ben benieuwd…

Topway ATV Topway Pearl

edit: vanaf ongeveer 18:30 zondagavond werkt het weer. Hopelijk onderbreken ze het nu niet meer. Dat er stukjes uit het nieuws worden geknipt ben ik wel gewend, maar dat het hele ochtend- en middag-programma verdwijnt, is helemaal absurd. Het is natuurlijk de schuld van die tekenfilms ;)

China New Media book (Chinareis 2008) 

zaterdag, 19 juli 2008

Via de weblog van Marc van der Chijs kwam ik erachter dat er nu een digitale variant beschikbaar is gekomen van een Chinareis eerder dit jaar. Ik heb er wat doorheen zitten bladeren en het is een leuk verslag geworden. Goede informatie voor iedereen die wat meer over China wil weten. Het boek kan hier online gelezen worden.

Een persoonlijke noot; visum-aanvraag wordt volgende week gestart. Het zou maximaal 2 weken gaan duren (mijn foreign experts certificate moet verlengd worden en daarna kan een nieuw visum aangevraagd worden). Volgens HR bij Tencent is het geen probleem voor Europeanen, maar voor bijvoorbeeld Amerikanen is het al een stuk lastiger nu!

Pushups, creditcards en de Olympische spelen 

vrijdag, 4 juli 2008

Ik weet niet of het in Nederland ook in het nieuws is geweest, maar in de provincie Guizhou zijn afgelopen week rellen uitgebroken. Een 15-jarige scholiere was volgens de berichten verkracht en vermoord door de zoon van een lokale hoge partijbaas. De bevolking heeft toen het politiebureau aangevallen en hebben alles in de fik gestoken. Eastsouthwest blog heeft er een goed verslag van met veel foto’s. Het gebeurt niet vaak dat rellen op deze schaal plaatsvinden en dat er zoveel beeldmateriaal voorhanden is. Het Chinese internet gonsde met de geruchten - en de chinese censors hadden hun handen vol om berichten weer te verwijderen van de bekende sites. Volgens de officiele verklaring van de overheid had de zoon van de partijbaas echter niets misdaan en had het meisje, na het doen van enkele pushups, zelfmoord gepleegd. Geen Chinees die dat natuurlijk geloofde. Wat wel werd overgenomen waren de pushups die je nu constant voorbij ziet komen in de dagelijkse taal.

Heel andere observatie uit China nu; China liep altijd nog achter bij het Westen wat betreft het aantal creditcards. Wat mij betreft een prima gegeven, maar de banken willen natuurlijk meer geld verdienen, zeker nu de andelen op de beurs zo hard dalen (ja, wij zijn blij dat we niet gekocht hebben). Er zijn dan ook diverse promoties om mensen over te halen een CC te nemen. Op dit moment krijg je bij een CC bijvoorbeeld fikse korting op bioscoop kaartjes. Normaal gesproken kosten die zeker 50Y/stuk, maar als je die CC neemt kosten ze slechts 10Y. Een collega raadde me daarom ook aan zeker een CC te nemen. Aangezien de bioscopen te ver bij ons vandaan zijn, hebben we er toch maar vanaf gezien. Ik zit sowieso niet zo te wachten op een CC. Dezelfde collega vertelde me ook een interessant gegeven; Chinese banken delen momenteel niet de krediet gegevens van hun klanten. Je kan dus gerust 10 credit cards tegelijk aanvragen. Lijkt me weer een mooie kostenpost worden. Eerst die mega afschrijvingen voor ‘bad loans’ (oftewel corruptie) en dan straks mensen die de schulden van hun credit cards niet kunnen terug betalen….

Nog een maandje en dan is het zover. De Olympische spelen kunnen eindelijk beginnen. Ik vroeg aan mn vriendin of niemand in China al dat gedoe voor de OS inmiddels zat is. Niets is minder waar, iedereen kijkt ernaar uit. Dat kan ook bijna niet anders volgens Xiaoxiong, want ze worden al 10 jaar warmgemaakt voor de Olympische spelen (eerdere mislukte pogingen meegerekend). Het MOET gewoon een feest worden. Ik geloof dat spontaniteit minder belangrijk is dan een mooie uitvoering. Ik ben benieuwd, ik wil graag de spelen zien, maar zal ook blij zijn wanneer het allemaal over is. Vandaag begonnen ze op het weerbericht ook al met het weer in de Olympische steden… komop zeg, het is nog steeds een maand!spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China