spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

China’s economische vooruitgang 

zaterdag, 23 juni 2007

Vorige week kwam een Nederlands rapport uit China momenteel de grootste energieverbruiker ter wereld noemt. China was daar niet blij mee en wees direct op het feit dat een Nederlander gemiddeld drie keer zoveel energie verbruikt als China. Niet verwonderlijk natuurlijk, aangezien China nog zoveel arme mensen heeft die geen computer, airco, wasmachine, auto enz hebben. Dat neemt echter niet weg dat China weldegelijk iets doet aan het milieu. Vanaf het moment dat ik hier ben gekomen, lijkt het steeds vaker in het nieuws te komen. Dat is natuurlijk deels in het zelfbelang van China. Elk jaar komen de zandstormen dichterbij Beijing. Laatst hoorde ik dat men een groene buffer van bomen wil aanleggen om de woestijnvorming tegen te houden. Verder zijn er, te vaak, industriele schandalen waardoor hele rivieren besmet raken en mensen drinkwater uit andere steden moeten krijgen. Of wat te denken van de droogtes en overstromingen die verschillende delen van China steeds heviger lijken te treffen.

Dat China nog steeds centraal wordt aangestuurd, heeft echter wel voordelen. Bijvoorbeeld in Shenzhen is er een nieuwe maatregel genomen om het energiegebruik terug te dringen. Tencent’s hoofdgebouw is daarvan uitgezonderd, omdat het blijkbaar veel belastig betaalt, maar het gebouw waar ik zit is daar niet van uitgezonderd. Dat betekent dat op vrijdag de airco op de laagste stand moet werken. Niet echt een probleem hoor, maar ze kwamen vorige week vrijdag gigantische blokken ijs in ons kantoor plaatsen en iedereen kreeg een gratis flesje Cola. Vraag me af wat nou meer energie kost: de airco of dat invriezen van het ijs + de productie en distributie van die Cola…. Men wil er echter wel wat aan doen.

China wil van de Olympische Spelen volgend jaar ook de meest ‘groene’ Spelen ooit maken. Dat is natuurlijk goed voor China’s imago dat toch vaak nog bekend staat om de vervuiling. Een andere reden voor het terugdringen van de energieconsumptie is dat er gewoon te weinig van is. Het gebeurt met enige regelmaat dat de stroom tot een bepaald deel van de stad gewoon wordt afgesneden. Ik weet niet of dat met opzet gebeurt, of dat er sprake is van ‘technische problemen’, maar het geeft wel aan dat China tegen de limiet aan zit. En wat doen wij eraan hier thuis? We proberen de airco zoveel mogelijk uit te laten, maar nu staat die bijvoorbeeld aan. Het is buiten dik boven de 30 graden en de zon staat op ons appartement en anders is het hier echt stikheet. Gisteren geen ijsblokken en de airco op het werk bleef op volle kracht werken. Beetje vaag allemaal dus.

Een ander hot ;) item in China is momenteel ’slaven-arbeid’ in China. Dit naar aanleiding van een reporter die een kind uit een baksteen-fabriek bevreidde. Het bleek dat daar veel mensen werken onder erbarmelijke omstandigheden. Veel minderjarigen en een aantal geestelijk gehandicapten en anderen die onder valse voorwendselen daarheen waren gelokt. Er was zelfs een dode gevallen en de baas vond het normaal om de werknemers te slaan. Ze sliepen in hokken met hangsloten op de deuren zodat niemand kon ontsnappen. Toen het nieuws bekend werd, dacht ik het al, maar nu blijkt dat de lokale politie ervan afwist. Erger nog: de politie had de eigenaar om ‘beschermingsgeld’ gevraagd. Zo corrupt als de pest dus! De directeur van de fabriek (die dus zijn werknemers sloeg) was partijlid en vertegenwoordiger van het dorp voor de communistische partij. Neem dus maar aan dat meer mensen daarvan af wisten. Na een klopjacht hebben ze hem eindelijk te pakken, maar het is al bekend dat hij in ieder geval niet de doodstraf krijgt. Dat is al opmerkelijk in China, maar heeft wellicht ook te maken met de Spelen. China heeft namelijk recent de regels voor doodstraffen aangescherpt en plots ging het aantal executies met 10% omlaag. China wil een goed imago opbouwen en daar passen vele executies niet bij. Het schandaal is wel een opdoffer voor de communistische partij die juist afgelopen jaar een nieuwe campagne is gestart onder de noemer ‘harmonieuze maatschappij’ waarbij iedereen moet profiteren van de vooruitgang. Gisteren heeft de gouverneur van de provincie Shanxi al zijn excuses aangeboden en samen met een flinke hoeveelheid arrestaties hoopt men dit zoveelste schandaal in te dammen. Positief is wel dat er nu eindelijk iets aan gedaan lijkt te worden. Vooruitgang dus.

Een goede site met actueel nieuws over China, is de site van de NY Times of natuurlijk voor ons Nederlanders: geledraak.nl

Nederlands bezoek aan Tencent 

zaterdag, 9 juni 2007

Gisteren kwam een Nederlandse delegatie van ongeveer twintig personen kort op bezoek bij Tencent en ik was door de juridische afdeling gevraagd of ik mee kon lopen en eventueel wat vragen kon beantwoorden. Geen probleem en het was erg leuk om met hen te praten. Allerlei vragen over werken in Tencent, wonen in Shenzhen enz kunnen beantwoorden. Helaas moest de groep al na een uurtje weer weg, om het vliegtuig naar Beijing te halen. Misschien wordt het tijd dat ik ook eens die visitekaartjes aanvraag. Ik dacht dat ik ze nooit nodig zou hebben, dus ik had ze nooit aangevraagd, maar als we nog een keer bezoekers krijgen, dan is het wellicht heel handig. Over m’n werk dan nog even: shuqian.qq.com heeft een facelift ondergaan en we gaan nog altijd hard door met verbeteringen aan de site. De groei lijkt ook aardig door te zetten, dus dat stemt positief :)spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China