spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Huisprijzen in Shenzhen 

zaterdag, 24 maart 2007

Wij zijn de afgelopen weken op zoek geweest naar een koophuis, omdat het contract voor het appartement dat we nu huren binnenkort afloopt en de huur omhoog gaat. Deze zoektocht heeft duidelijk gemaakt dat de prijzen voor nieuwe en tweedehands huizen hier in Shenzhen extreem hoog liggen, praktisch op het niveau van Nederlandse huizen. Wij zoeken in Nanshan, het district waar we nu wonen. Nanshan ligt niet in het centrum van Shenzhen, dus de prijzen zijn wat lager dan daar, maar nog wel binnen de stadsgrenzen van Shenzhen. De prijzen per vierkante meter liggen rond de 10.000 tot 12.000 yuan per m2. Dat komt dus op ongeveer 1000 tot 1200 euro neer. Qua grootte hebben we gekeken naar appartementen van 70 - 120 m2, momenteel hebben we geloof ik 45 m2. 70m2 komt neer op een kleine woonkamer, twee slaapkamers, een badkamer en een kleine keuken. Voor 120m2 is alles groter, krijg je vaak een extra balkon en een extra slaapkamer. Een simpel rekensommetje leert echter dat je al snel over 1 miljoen yuan gaat voor dergelijke huizen. Minimaal 100.000 euro voor 100m2 en dan moet het nog ingericht worden natuurlijk. Via m’n moeder hoorde ik dat je in Rotterdam appartementen kan kopen met twee verdiepingen voor 175.000 euro. Zo’n appartement kost hier ongeveer hetzelfde, terwijl de lonen in China zo’n 3 keer lager liggen! Voorlopig geen koophuis voor ons dus….

Visum aanvraag in Guangzhou! 

zaterdag, 17 maart 2007

Gisteren hebben Xiaoxiong en ik een dag vrij genomen om naar het Nederlandse consulaat in Guangzhou te gaan. We namen de eerste bus ’s ochtends om 06:50 die hier vlakbij vandaan vertrekt. Dezelfde busstop die mijn ouders namen op de terugweg naar Guangzhou. Gelukkig geen last van files en we arriveerden in Guangzhou al na slechts 1 uur en 20 minuten. Toen een taxi genomen naar het consulaat, dat gevestigd is op de negende verdieping van een groot hotel. Taxi kostte 21 yuan, goedkoper dan de taxi’s in Shenzhen! In Guangzhou beginnen taxi’s bij 7 yuan en in Shenzhen bij 12.5 yuan, het hoogste in heel China geloof ik. Aangezien we veel te vroeg waren, konden we nog even rondkijken in het gebouw en er blijken meerdere ambassades te zitten. Wat ons ook opviel in Guangzhou was hoeveel Afrikanen er rondlopen. In Shenzhen is het echt een uitzondering om iemand met een heel donkere huidskleur te zien, maar in Guangzhou hebben we er tientallen gezien. Enfin, om 10:30 hadden we onze afspraak en we hadden beiden een hele stapel documenten bij ons. Op de website van de Nederlandse overheid in China staat gelukkig een uitgebreid document met de benodigdheden voor de aanvraag van het visum.

We hadden, voor zover wij het kunnen beoordelen, alle documenten bij ons. Ze willen echt alles van je weten zoals bankafschriften, drie recente salaris-afschriften, garantverklaring, Hukou van m’n vriendin, reservering van een vlucht, een verzekering voor alle Schengen landen met bepaalde minimum dekking, twee werkgevers-verklaringen voor Xiaoxiong enz enz. Die vlucht-reservering begrijp ik overigens niet helemaal. Bij KLM bijvoorbeeld is de reservering slechts voor 1 week geldig. Wij hadden maandag gereserveerd en dus is onze reservering tot aanstaande maandag geldig. De uitslag van de visum-aanvraag wordt echter na minimaal 3 dagen en maximaal 12 weken bekendgemaakt. Tegen ons werd gezegd dat het twee tot vier weken zou kunnen duren, maar wij hopen dat het korter duurt, aangezien ik al extra documentatie heb overlegd. Ik heb het consulaat daarover gemaild en hoop snel uitslag daarover te krijgen. Als alles goed gaat, dan komen we van 26 april tot 12 mei naar Nederland. Koninginnedag, dodenherdenking en bevrijdingsdag in Nederland :)

Na de visumaanvraag zijn we naar Beijing Lu in het centrum van Guangzhou gegaan. Dit is een bekende winkelstraat en tot onze verbazing hadden ze zelfs veel grote schoenen en shirts. Na zoektochten in Beijing, Shanghai, Hong Kong en Shenzhen vonden we dus eindelijk goede schoenen voor mij in Guangzhou. Bovendien leken de kleren ook goedkoper dan in Shenzhen, ik kan het dus iedereen aanbevelen om daar te gaan winkelen. Nadeel is wel dat de bekende ‘copy watch’ aanbieders vanuit Hong Kong ook hier actief blijken te zijn. Hier wordt het werk echter gedaan door Chinezen en niet door Indiers en zijn er minder aanwezig. We zijn goed geslaagd met een XXL t-shirt voor mij, een XL overhemd, grote leren schoenen, een t-shirt voor Xiaoxiong en schoenen voor Xiaoxiong.

Na ons bezoek aan Beijing Lu zijn we naar het gerestaureerde huis van de familie Chen gegaan in het westen van het centrum van Guangzhou. Leuk om te zien dat de daken een geheel andere stijl hadden dan elders en ook enkele knappe voorbeelden van ivoor-bewerking gezien. Om 19:10 namen we weer de expresbus naar Shenzhen terug (60 yuan per persoon) en om negen uur zaten we alweer in klein Hunan restaurantje vlakbij huis. Drukke dag al met al, maar hopelijk is het nuttig geweest dat ik meekwam naar Guangzhou. Zodra we de uitslag van het visum hebben, laten we het jullie natuurlijk weten ;)

Chinees Nieuwjaar in Beijing 

zaterdag, 10 maart 2007

Hallo allemaal, ik merk dat het alweer veel te lang geleden is dat mijn blog is bijgewerkt. Zelfs de hele maand februari overgeslagen! Nouja, wat heb ik hier zoal uitgespookt de laatste tijd? Ten eerste ben ik druk bezig geweest met http://shuqian.qq.com, een website waarop mensen hun internet favorieten / bookmarks kunnen bewaren en delen met anderen. Daar gaat elke dag veel tijd in zitten, maar we naderen eindelijk publieke release. Op dit moment is het nog een gesloten beta, wat betekent dat alleen mensen die zich hebben ingeschreven, toegang hebben. In de toekomst nog veel te doen en het is zeker een grote uitdaging :)
Inmiddels is ook ‘Spring Festival’ oftewel het lentefeest/Chinees nieuwjaar alweer geruimte tijd achter ons. Xiaoxiong en ik hebben in die week Beijing bezocht. Erg leuk om al die bekende historische gebouwen met eigen ogen te zien. We zijn natuurlijk ook naar de Chinese Muur geweest en we hebben zelfs nog een dagje geskiet! Foto’s daarvan zullen een dezer dagen op mijn website verschijnen. We zijn ook druk bezig met de voorbereidingen voor het aanvragen van een visum voor Nederland voor Xiaoxiong, zodat we eind april - begin maart korte tijd in Nederland kunnen langskomen. Aanstaande vrijdag hebben we een afspraak bij het consulaat hier in Guangzhou, dus ik hoop dat iedereen duimt voor ons. Het schijnt namelijk niet altijd even makkelijk te zijn om een visum te krijgen, ook al is het voor een korte vakantie. Verwacht dus volgend weekend nieuw bericht op de site, en hopelijk goed nieuws :)spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China