spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Sinterklaas ook in Shenzhen! 

zondag, 26 november 2006

Afgelopen week is, geheel onverwachts, Sinterklaas in Shenzhen aangekomen. Het zal de meesten ontgaan zijn, want hij kwam niet per boot maar in een pakketje uit Nederland. Voor de gelegenheid was hij vergezeld van een Zwarte Piet van chocolade, pepernoten, speculaas. kruidnoten en chocolade letters. Erg lekker en met dank aan pa & ma :)

Xiaoxiong kan nu zelfs ook Sinterklaas kapoentje in het Nederlands zingen. Ten eerste is ze muzikaal en ten tweede heeft ze een talenknobbel. Ohja, het woord talenknobbel heeft ze van m’n moeder geleerd. Ik hoor haar vaak triomfantelijk en met een brede glimlach zeggen “ik heb een talenknobbel” :D Xiaoxiong’s studie loopt wat moeilijker, politiek is echt geen leuk vak om te leren. Ten eerste is het gigantisch veel informatie en de samenstellers van het boek hebben gepoogd om het zo saai mogelijk weer te geven. Je moet er toch niet aan denken dat politiek leuk zou kunnen worden gevonden….

Gisteren hebben we een elektrische kookpit gekocht. Ik weet niet precies hoe je het moet omschrijven, maar zo’n ding dat je in het stopcontact steekt en dan op tafel zet en waar je vervolgens op tafel soep kan koken, kan bakken enz. Ik geloof niet dat we het in Nederland hebben, maar hier in China wordt het vooral voor ‘hotpot’ gebruikt. Hotpot is een soort fondue bestaande uit één helft spicy soep en de andere helft milde soep. Vervolgens kun je in die soep groenten en vlees kort koken en dan weer opvissen met je eetstokjes. Erg lekker, maar vrij prijzig in het restaurant. Onze kookpit koste ongeveer 30 euro en daarvoor hebben we een middenklasse-model. Duurder en uitgebreider kon ook, maar door de weeks eten wij toch vooral in een klein restaurantje vlakbij ons werk. Ik moet namelijk vaak overwerken en om dan toch samen te kunnen eten, gaan we rond 6 uur ’s avonds naar die toko. Daar loop je langs een lange toonbank en kun je heel eenvoudig aanwijzen wat je wilt hebben. Je krijgt dan kleine schaaltjes met bijvoorbeeld groenten of vlees. In totaal geven we daar zo’n 25 yuan per keer uit (2.50 voor 2 personen dus). Morgen niet, want dan gaan we weer lekker thuis eten. Woensdag kun je ons daar weer treffen mocht je in de buurt zijn. Ohja, zou je dan ook nog wat kruidnoten kunnen meenemen? Die zijn namelijk al op ;)

Snoepgoed

Snoepgoed 2

Letter J - van Juan

Alles gaat z’n gangetje 

dinsdag, 14 november 2006

Alles gaat z’n gangetje hier in China en daarom heb ik al een tijdje m’n weblog niet bijgewerkt. Omdat er inmiddels zelfs schriftelijke verzoeken van het thuisfront kwamen om toch maar eens wat te schrijven, geef ik een overzicht wat ik de afgelopen maand zoal heb gedaan. Xiaoxiong is de laatste tijd erg druk aan de studie, omdat ze wil proberen het toelatingsexamen te halen voor de Master ‘International Trade’ (gerelateerd aan de studie Economie). Het toelatings-examen is eind januari en bestaat uit Wiskunde, Engels, Politiek en in Xiaoxiongs geval Economie, maar dat hangt natuurlijk van de gekozen Master af. Voor verschillende studies bestaan verschillende moeilijkheidsgraden en gelukkig valt Economie, in tegenstelling tot de Master Electrotechniek, in de categorie ‘eenvoudigst’. Dat wil echter niet zeggen dat het makkelijk is, want je moet met heel veel studenten strijden om een paar plaatsen en een goede score is dus zeer belangrijk. Politiek is in een land als China een verhaal apart. Je moet vragen kunnen beantwoorden als in welke vergadering Mao een bepaald besluit heeft genomen. Volkomen belachelijk en nutteloos natuurlijk, maar het is voor alle Master-studenten verplichte kost. Engels bestaat uit het kunnen lezen en schrijven, spreekvaardigheid wordt niet getest. Dat is dan ook meteen de reden waarom de meeste Chinese studenten (die leren nog Engels op de universiteit) wel prima kunnen lezen en schrijven, maar slecht Engels kunnen spreken en luisteren. Kort samengevat: Xiaoxiong is druk bezig met studeren en ik help haar zo goed mogelijk bij.

Verder is het onverminderd druk op het werk. Een van de producten waar ik aan heb meegewerkt is http://video.qq.com. Het is een soort YouTube, maar dan van Tencent. Toen ik bij Tencent kwam waren ze daar al ver gevorderd in de ontwikkeling daarvan, dus mijn bijdrage daaraan is beperkt. Ik ben daarom daarna begonnen met de backend van http://labs.qq.com. Deze pagina zal in de toekomst door Tencent verder worden uitgebouwd en dient om de buitenwereld te informeren over de innovatie-plannen van Tencent. De bijdragen zijn nu nog allemaal in het Chinees, maar ik ga er ook een keertje een verhaal plaatsen en dat wordt dan natuurlijk in het Engels met een enkel woordje Neerlandsch ;)

Voor de geïnteresseerden, Labs is door anderen vormgegeven en de html was ook grotendeels door een ander geschreven. Ik heb er echter valide xhtml van gemaakt en de backend geprogrammeerd in CGI’s en ClearSilver. ClearSilver is een template engine die in C++ gebruikt kan worden en wij gebruiken het om een statisch weblog te genereren op basis van gegevens in een database. Als editor gebruiken we de OpenSource FCKeditor. Momenteel ben ik weer met een ander project bezig, waar ik samen met een ander een prototype voor ontwikkel. Komt veel bij kijken, want ik moet de gehele backend doen en hij doet de vormgeving. Het werk blijft dus erg leuk!spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China