spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Hi-tech fair Shenzhen 2006 

zondag, 15 oktober 2006

Gisteren zijn we met vrijkaartjes van Tencent naar de hi-tech fair in Shenzhen geweest. Op deze beurs tonen diverse bedrijven welke producten ze maken en proberen landen ook handelscontacten te leggen. Zo was er ook een Holland-paviljoen, dat twee dagen daarvoor door staatssecretaris Karien van Gennip was geopend. Ik had er best zin in, zeker nadat ik gelezen had dat deze beurs de grootste ter wereld in zijn soort zou zijn. Het viel me echter vies tegen. Nergens interessante producten of voorstellingen. Bovendien grotendeels op de Chinese markt georiënteerd en ondanks dat er wel wat Engelse tekst beschikbaar was, was het grotendeels niet te volgen. Wat ik me echter afvraag: wat doen al die bezoekers (vorig jaar meer dan vijfhonderduizend!) daar in hemelsnaam? Je kan er geen hardware kopen, en als ik wil weten welke producten een bedrijf maakt, kan ik dat makkelijk online opzoeken.

Het Hollandse paviljoen bevindt zich in Hal 1 met een vrij grote stand, maar ik geloof nou niet dat het erg succesvol zal zijn: er waren een paar Nederlanders maar die waren niet actief bezig met Nederland te verkopen ofzo. De vraag is natuurlijk, aan wie zouden ze het moeten verkopen als innovatief land, maar toch… Er waren een paar ballonnen met de namen en beschrijvingen van wat Nederlandse bedrijven, maar dat was lastig leesbaar, niet interactief en je moet wel een Nederlandse nerd zijn om die te gaan lezen… er was dus welgeteld een persoon die de moeite nam om die ballonnen te lezen: ik. Voor Chinezen lijkt het een sport om zoveel mogelijk folders van de meest vage bedrijven te verzamelen. De Engelstalige folders over Nederland vonden dus ook gretig aftrek. “Het is gratis en dus nemen we het mee”. Wat dat betreft krijgt Nederland nog concurrentie van China… Na een uur of twee, inclusief lunchpauze, hielden we het dus voor gezien. Zie de fotopaginavoor een korte impressie.

Mid Autumn dag 

zaterdag, 7 oktober 2006

Gisteren was het Mid Autumn dag, of in beter Nederlands middenherfst dag. Traditioneel worden op deze dag dikke ronde koeken gegeten die de vorm van de maan symboliseren. Het middenherfst festival valt namelijk op de 15e dag van de 8e maand volgens de traditionele Chinese maankalender en op deze dag is het volle maan. Twee jaar geleden heb ik in Nederland mooncakes in Den Haag gekocht. Die dingen stonken en smaakten echt afschuwelijk - dat bleek te komen omdat ze gevuld waren met ei - en ik keek dus niet bepaald uit naar een grote lading mooncakes ;) Van Tencent heeft iedere werknemer een grote pentagonale doos gehad met mooncakes, maar die is meer bedoeld om weg te geven aan vrienden. Aangezien wij er twee hebben, staat er één nog altijd onaangebroken in de woonkamer. Waarschijnlijk zal deze zijn weg vinden naar de zus van Xiaoxiong. Over familie gesproken: het is ook traditie om op middenherfst dag met de hele familie gezamelijk te eten. We zijn dus gisteren naar de tante van Xiaoxiong gegaan om onze plicht te vervullen :) Nu hebben we nog één dag vakantie over, want blijkbaar moeten we zondag weer aan het werk. Onze grote vakantie heeft dus in totaal wel drie dagen geduurd! Zaterdag voor de vakantie moesten we werken en de zondag na de vakantie ook, zodat iedereen maar drie vrije dagen hoeft te krijgen naast de twee verplichte vrije dagen voor 1 oktober (stichting China) en 6 oktober (middenherfst dag). Net genoeg tijd om nog even de mooncakes weg te geven en dan weer aan het werk tot ergens in februari volgend jaar.spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China