spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Thijs @ Tencent 

zondag, 20 augustus 2006

Ik heb inmiddels de eerste vijf dagen bij Tencent erop zitten en het was leerzaam en leuk. We zijn een aantal keer uit eten geweest, maandag met het gehele innovatie-team en nog een aantal keer met aantal anderen. In totaal werken zo’n 3000 mensen bij Tencent, maar het team waar ik bij werk bestaat uit zo’n 15 mensen. Allemaal informatici en een elektrotechnicus, twee vrouwen de rest mannen. Ik heb de eerste week m’n computer gekregen, werkplek, wat zaken moeten regelen zoals inschrijven enz, bekend raken met de bestaande software-infrastructuur enz. Volgende week ga ik echt aan de slag met C++ CGI-programmeren. Ik ben overigens HET nieuwtje binnen Tencent. De secretaresse waar ik me bij moest inschrijven had het aan de andere secretaresses gemeld dat er een Nederlander was en binnen no-time wist de hele organisatie het :) Ook xiaoxiong kwam het zo te weten dat ik bij Tencent werk. Over aandacht valt dus niet te klagen!

Tyfoon Bopha 

donderdag, 10 augustus 2006

Het weer in China is best interessant. In Nederland gaat het over regen of zon en af en toe een stormpje. Hier in China gaat het er wat harder aan toe. Ik ben eigenlijk best benieuwd hoe het nou voelt om midden in een tyfoon te zitten. Natuurlijk wel vanuit ons veilige appartementje, want echt gevaarlijk hoeft het van mij ook niet te worden. Ondanks evacuaties, vallen elke keer doden in China, meestal door de vele regenval en de daaropvolgende aardverschuivingen. De huidige tyfoon Bopha lijkt ook weer aan ons voorbij te gaan. Eigenlijk triest. De mensen die het niet kunnen hebben krijgen elke keer een tyfoon voor hun kiezen en steden als Hong Kong en Shenzhen waar eigenlijk weinig kan gebeuren, worden elke keer gespaard. Ook Saomai, een zware tyfoon komt niet bij ons in de buurt. Die wordt verwacht in de stad Wenzhou.

Bopha Typhoon / Cyclone

Gezondheidsverklaring 

woensdag, 9 augustus 2006

Als je een nieuwe baan in China krijgt, moet je een gezondheidsverklaring laten zien. Deze wordt in mijn geval door Tencent betaald, maar gaat veel verder dan wat we in Nederland gewend zijn. Je moet naar een ziekenhuis waar het bedrijf een contract mee heeft en vervolgens moet je een aantal formulieren met basisgegevens invullen en aangeven of je ooit bepaalde ziekten hebt gehad. Daarna krijg je een soort boodschappenlijstje mee en moet je verschillende artsen afgaan om stempeltjes te halen.

Eerste halte was een soort loket waar je ook kaartjes koopt. Achter het plexiglas zaten enkele verpleegsters en je kon je arm door een gat steken zodat ze een naald in je arm konden steken waarmee wat bloed werd afgetapt. Zoals bekend kan ik er erg slecht tegen, en daar valt helaas weinig aan te doen. De truukjes rustig ademen, aan iets anders denken, niet kijken enz enz ken ik allemaal wel, maar het werkt dit keer niet, zeker niet als je de hele ochtend niet hebt mogen eten. Enfin.. daarna even bijkomen en door naar de X-ray test waar je hart en longen live te zien waren en dan de oogtest. Daar moest ik 2 kleurentests afronden en een ogentest. Ik kon gewoon m’n bril ophouden en de gedraaide varianten van E kon ik allemaal goed herkennen.

Daarna door naar physical examination, dat houdt eenvoudig gezegd in dat je moet hurken en buigen enz, kijken of je een beetje normaal kan bewegen. De doktoren leken allemaal erg blij met de afwisseling die ik ze bood. De man die m’n bewegingen moest controleren was met z’n dochter in Amsterdam geweest en had zelfs kaas gedragen (ik neem aan in Edam ofzo). Het is gewoon een soort lopendeband werk voor ze, dus ik kan me wel voorstellen dat een buitenlander dan wat afwisseling geeft. Daarna intern onderzoek, gewoon plat liggen op een ziekenhuisbed en er werd geluisterd naar je hart en longen en op je ribben geklopt en je buik een beetje ingedrukt. Aan het einde volgde dan nog een bloeddruk-test (volledig geautomatiseerd; arm in een buis stoppen die zich opblaast en dan langzaam leegloopt. Daarna nog gewicht meten en lengte. De schaal moest even worden bijgesteld, want zo vaak hebben ze niet mensen van 1.91m ;) Papieren inleveren en weer naar huis vervolgens. De uitslag van het bloedonderzoek krijg je meestal zelf niet te horen, die gaat rechtstreeks naar het bedrijf toe. Over een dag of vier krijg ik te horen of ik de papiermolen verder kan aanzwengelen. Dan moet er nog een Z-visum worden geregeld en m’n diploma’s worden gecontroleerd.

(Bijna) aangenomen! 

vrijdag, 4 augustus 2006

Ik heb een interessante baan in Shenzhen gevonden en ben inmiddels bijna aangenomen. Dat ging overigens nog niet makkelijk, want ik heb in totaal vijf gesprekken gehad met verschillende mensen en het grootste obstakel was dat ik geen Chinees spreek; tenminste niet op een niveau dat nuttig is. Volgende week moet ik nog naar een medische keuring en als dat allemaal goed uitpakt, dan kan ik ergens in de week van 14 augustus aan de slag bij het bedrijf Tencent. Dit is één van de vooraanstaande Internetbedrijven in China en is vooral bekend om zijn QQ-messenger (een soort MSN of ICQ, maar dan uitermate populair op de Chinese markt). Ik ga daar werken als backend engineer. Het betekent dus programmeren aan de ’server-kant’. Ik kom te werken in een innovatie-team, lijkt me erg leuk. Wel lange werkdagen, dus dat is even afwachten.

Van de tyfoon Prapiroon heb ik overigens vrijwel niets gemerkt. Het waaide een beetje, het heeft een paar keer hard geregend, maar verder… nee, niets bijzonders. Ik lees net op Shenzhen Daily dat in Shenzhen tienduizenden mensen waren geëvacueerd. Ik vraag me echt af, of dat nou wel nodig was. Ook waren de ferry-verbindingen vanaf Shekou gestopt en zijn er een aantal vluchten vanaf het vliegveld vertraagd of geannuleerd.spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China