spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Shenzhen eerste stad met digitale TV! 

woensdag, 28 juni 2006

Dat is de titel die de lokale overheid graag in het nieuws ziet, dus ik ben ze graag terwille. Wat ze liever niet vertellen is dat de omschakeling van analoog (zoals wij in Nederland nog voor het overgrote deel doen) naar digitaal (met zo’n extra kastje bij de tv) niet volkomen soepel is verlopen. Allereerst is het duurder om digitale tv te ontvangen, veel armere mensen kunnen dat gewoon niet betalen. Tot nu toe was het echter altijd mogelijk om analoog te blijven ontvangen. Tot nu toe. Eergisteren is het analoge signaal volkomen uitgeschakeld. Zonder kastje dus geen tv meer! Wat levert het precies op? De overheid van Shenzhen kan nu trots vertellen dat Shenzhen de eerste stad is die volkomen met digitale tv is uitgerust.

Nieuw busbeleid in Shenzhen: chaos in verkeer 

woensdag, 28 juni 2006

Gisteren is een nieuw beleid ingegaan voor het busvervoer in Shenzhen. Dit beleid betekent dat bussen niet meer op de weg mogen stoppen om passagiers in en uit te laten stappen. Voorheen stopten bussen namelijk naast andere bussen bij de bushalte, omdat er simpelweg niet genoeg plek is voor alle bussen. Er ontstonden dan soms gevaarlijke situaties doordat uitstappende passagiers van de ene bus voorbij andere bussen moesten lopen. Aangezien iedereen hieraan gewend is, gaf het echter nooit problemen. Het nieuwe beleid bepaalt dat bussen in een lange rij moeten wachten tot ze bij de bushalte zijn. Het effect? Oordeel zelf:

shenzhen bus traffic dachong

trafficjam shenzhen new regulations

En busstop van Window of the World naar Baishizhou duurde een uur en achttien minuten. Tienduizend mensen waren te laat op hun werk. Met zoveel bussen en mensen en zulke kleine busstations kan dit nieuwe beleid gewoon niet werken. Fijn als je een uur in temperaturen van 35+C moet wachten…

Treinverbinding Beijing - Lhasa 

dinsdag, 27 juni 2006

Vandaag zijn details bekend geworden van de nieuwe spoorverbinding tussen Beijing en Lhasa die op 1 juli 2006 zal starten:

De trein van Beijing naar Lhasa, T27, vertrekt van Beijing’s Western Railway Station om 9:30 pm en komt in Lhasa aan om 8:58 pm op de derde dag, in totaal 47 uur 28 minuten. De trein van Lhasa naar Beijing, T28, vertrekt om 8am en komt de derde dag om 8am aan, totaal 48 uur.

Tickets kosten 389 yuan (hard seat), 813 yuan (hard sleeper) and 1,262 yuan (soft sleeper).

Treinen zullen vanaf Lhasa richting Beijing, Chengdu/Chongqing en Xining/Lanzhou gaan.

De treinen stoppen bij Shijiazhuang in Hebei Province, Xi’an in Shaanxi Province, Lanzhou in Gansu Province, Xining en Golmud in Qinghai Province en Nagqu in Tibet. Passagiers kunnen op deze zes stations op- en afstappen.

Gezien de korte vakanties in China lijkt het mij geen pretje om twee keer 48 uur in de trein te moeten zitten voor toeristen. Wellicht dat het voor de budget-reizigers een optie is, maar als je een ticket met 50% korting krijgt, dan ben je ongeveer evenveel kwijt als een softsleeper.

Edit; een overzicht van prijzen van verschillende stations naar Lhasa:
Beijing (4,000+ km): hard seat 389 yuan; hard sleeper 813 yuan; soft sleeper 1,262 yuan
Chengdu (3,360 km): hard seat 331 yuan; hard sleeper 712 yuan; soft sleeper 1,104 yuan
Chongqing (3,654 km): hard seat 355 yuan; hard sleeper 754 yuan; soft sleeper 1,168 yuan
Lanzhou (2,188 km): hard seat 242 yuan ; hard sleeper 552 yuan; soft sleeper 854 yuan
Xi’ning (1,972 km): hard seat 226 yuan ; hard sleeper 523 yuan; soft sleeper 810 yuan

Terlouw nu voor 3/4 in China 

zaterdag, 17 juni 2006

Een unicum, 3/4 van de Terlouw-clan is nu in China, alleen Freek blijft in Nederland. Mijn ouders zijn vanochtend 11:14 (5:14 Nederlandse tijd) geland in Beijing. Ze zijn met vlucht CZ346 van Amsterdam naar Beijing gevlogen en zijn 26 minuten voor schema geland. Ze gaan eerst twee weken met een reisgroep mee van Shoestring . Het schema ziet er als volgt uit:

GRSSCC_10.jpg

1 Vliegtuig;

2 Beijing;

3 Beijing;

4 Beijing;

5 Trein naar Pingyao;

6 Pingyao;

7 Trein naar Xi’an;

8 Xi’an;

9 Trein naar Guilin;

10 Yangshuo;

11 Yangshuo;

12 Yangshuo;

13 Nachttrein naar Guangzhou (Canton);

14 Canton;

Daarna komen ze nog twee weken naar Shenzhen en misschien in die twee weken nog wat rondreizen hier in het zuiden. Hopelijk hebben ze het naar hun zin in China en leren ze met stokjes eten. Pa was al van plan om een mes en vork mee te nemen. Als 1,3 miljard Chinezen met stokjes kunnen eten, dan moeten zij het toch ook kunnen leren? Embarassed Ze zien meer van China dan ik tot nu toe heb gezien, dus ik ben benieuwd naar de foto’s.

Mogelijk vogelgriep in Shenzhen 

woensdag, 14 juni 2006

Vanochtend meldden media dat een 31-jarige man in het Donghu ziekenhuis van Shenzhen is opgenomen met verschijnselen van vogelgriep. De man is al op 3 juni ziek geworden na een bezoek aan een kippenmarkt in Shenzhen en wordt nu behandeld in het ziekenhuis, waar artsen zijn toestand als ‘kritiek’ omschrijven. Hij is afgelopen vrijdag naar het ziekenhuis gegaan, maar pas vandaag is het nieuws bekendgemaakt. Dit heeft tot onrust in Hong Kong geleid. Ik maak me geen zorgen voorlopig; 1 zieke op miljoenen mensen en bovendien was het in Long Gang district, een eind hiervandaan.

Enkele relevante links:

HK Centre For Health Protection

China Daily - Man may get infected with bird flu

The Standard - Bird-flu scare in Shenzhen

Het is overigens niet verwonderlijk dat vogelgriep opduikt. Hoewel op het niveau van de overheid er veel aan wordt gedaan om de ziekte tegen te gaan, is door corruptie, desinteresse en andere belangen op lokaal niveau de situatie volledig tegengesteld. Boeren en lokale overheden zijn bang dat ze hun kippen niet meer kunnen verkopen als nieuws over een vogelgriepgeval bekend wordt. Oplossing: niet bekendmaken en daar werken ook de lokale ziekenhuizen maar al te graag aan mee helaas. Lees het volledige verhaal, inclusief het trieste verhaal van een jongetje dat herstelde van vogelgriep en uitgebreid werd gerapporteerd in de Chinese media. Dat zijn moeder net daarvoor aan vogelgriep was overleden werd door niemand gemeld, ook niet dat het lokale ziekenhuis een verkeerde diagnose had gesteld waarschijnlijk. Het jongetje was volgens de media ‘erg blij’Frown

Asia Times Online - China plagued by bird-flu coverups

WK voetbal in China 

donderdag, 8 juni 2006

Jaja, ondanks dat China niet meedoet op het WK in Duitsland, wordt het WK hier wel uitgebreid belicht. Alle wedstrijden worden live uitgezonden door CCTV5. Helaas is het tijdsverschil met Duitsland op dit moment 6 uur, dus de wedstrijden zijn hier om 21:00, 00:00 en 03:00 te zien.

Ik heb in ieder geval alvast de volgende data genoteerd:
1 06.11 21:00 ??VS?? Servie Montenegro - Nederland
2 06.17 00:00 ??VS???? Nederland - Ivoorkust
3 06.22 03:00 ??VS??? Nederland - Argentinie

Vooral in de nacht van woensdag op donderdag tegen Argentinie wordt even doorbijten! Starten om 3 uur, einde officiele speeltijd tegen 5 uur ’s ochtends. De finale is om 20:00 Duitse tijd, dus dat wordt ook weer een lange nacht. Kan iemand me alvast een Nederlandse vlag bezorgen, een paar klompen en een oranje overal? Dan kan ik de eer van Nederland hooghouden hier in Shenzhen Laughing

nederlands_elftal.jpg

Enkele links:

CCTV 5

Onzejongens op Sohu

NOS WK-pagina met speelschema / uitslagen

Judose: hink, stap… verloren! 

dinsdag, 6 juni 2006

Onder het motto ‘Dit verzin je niet’ zag ik net echt iets raars op het nationale sportkanaal CCTV5. Jonge mannen die elkaar proberen omver te duwen waarbij ze op een been hinken. Wanneer de andere voet de grond raakt, heb je verloren. Het been waar niet op gesteund wordt, wordt stevig vastgehouden en gebruikt als aanvalswapen om de opponent omver te duwen. Nou gelooft natuurlijk niemand me als ik zeg dat deze sport op tv was, daarom heb ik een paar foto’s genomen. Zie hieronder het bewijs dat ‘Judose’ echt bestaat:

judose1.jpg

Uitleg van de regels (gok ik)

Judose Judose Judose

De twee grootkampioenen in actie ;)

Hevige regenval 

zondag, 4 juni 2006
Afgelopen week heeft het flink geregend. Eerlijk gezegd heeft het bij tijden echt gegoten, zoals je soms in de Franse Alpen ziet. De Chinezen lijken daar wel op voorbereid: vrouwen dragen over het algemeen jurken tot de knieen en mannen stropen de broekspijpen op. Bovendien worden veel slippers gedragen of andere schoenen die wel tegen de regen kunnen. Zoals op mijn pagina over het klimaat in Shenzhen gelezen kan worden, is ‘een beetje’ regenval hier heel normaal. Op Yahoo lees ik dat vlakbij Shenzhen meerdere mensen ten gevolge van de regenval zijn omgekomen. In Meizhou kwamen 9 mensen om en in Fujian (provincie ten oosten van Guangdong) kwamen al 22 mensen om. In totaal zijn 100.000 mensen geevacueerd. Het dorp Chayang in Guangdong staat onder vier meter water nadat officials water uit twee reservoirs hadden laten stromen die overvol waren… lekkere planning. Andere delen van China hebben overigens met droogte te maken. In Noord-China hebben 9,5 miljoen mensen tekort aan water. Klimaatveranderingen misschien? Overigens is het nu gelukkig droog, want Xiaoxiong zit vandaag met collega’s in een hotel ten oosten van Shenzhen vlakbij de zee.


spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China