spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Zongzi eten: duanwujie-feestdag 

woensdag, 31 mei 2006

Vandaag is het in China een feestdag. In Hongkong en Taiwan hebben de mensen vrij, maar helaas geen vrije dag op het vasteland. De duanwujie-festiviteiten herdenken de zelfmoord door verdrinking van Quyuan. Hij was een dichter en ambtenaar die rond de 4e eeuw v.Chr. leefde. Quyuan was onterecht ontslagen als buitenlandse ambassadeur voor de staat Chu. In depressieve gemoedstoestand reisde hij door de provincie Hunan op zoek naar een priester of sjamaan om hem te helpen. De dichter is de eerste die Chinese gedichten schreef in de ik-vorm en hij ontwikkelde een stijl van triestheid waarop alle latere Chinese dichtkunst is gebaseerd. Eind mei of begin juli (duanwujie betekent ‘dubbel vijf’ en staat voor de 5e dag van de 5e maand in maankalender) worden er drakenboodraces gehouden die de zoektocht naar zijn lijk in het water naspelen. Bovendien wordt in bamboe- of bananenblad gewikkelde kleverige rijst (zongzi) gegeten die symbool staan voor het voeren van de vissen die mogelijkerwijs het verdronken lijf van Quyuan opeten.

zhongzi.jpg
Zongzi die door Xiaoxiongs moeder is gemaakt.
De twee bladeren worden samengehouden door touwtjes en deze zongzi bevatten een beetje vlees. Zie google-images voor meer zongzi-foto’s.

Eerste tyfoon van het seizoen onderweg - update 

maandag, 15 mei 2006

Chanchu, de eerste tyfoon van dit seizoen, is onderweg naar de Zuid-Chinese provincies Hainan, Guangdong en Fujian. Afgelopen week hoorde ik toevallig dat de metereologen dit seizoen meer tyfoons dan gemiddeld voorspellen en ze lijken gelijk te krijgen. Chanchu is volgens de berichten de sterkste die Zuid-China ooit heeft meegemaakt in mei met winden van 120 km/u. Op de Filippijnen heeft de storm reeds voor meer dan dertig doden gezorgd, maar ik ga ervan uit dat het hier in China wel mee zal vallen wanneer de storm aan land komt rond donderdag. Het vervelendste is de vele neerslag die voorspelt wordt en de lokale overheden hebben daarom de waterreservoirs al wat laten leeglopen.

asean.jpg
Sattelietfoto van maandagmiddag, klik voor actuele foto

- Update woensdagmiddag. Helaas blijkt de tyfoon wat verder naar het Oosten te zijn afgebogen dan eerst werd voorspeld. In Shenzhen regent het een beetje en de wind is wat sterker dan normaal, maar voor de rest valt er niet bijzonder veel van te merken. Nouja, er komt vast nog wel een andere tyfoon dit seizoen op Shenzhen of Hong Kong af Smile

tyfoon1small.png
Plaatje linkt naar het Hong Kong Observatory waar de actuele koers kan worden gevolgd.

Vakantie Yunnan (Dali, Zhongdian, Shangri-la, Lijiang, Kunming) 

maandag, 8 mei 2006

We zijn, zoals gepland, gisteren weer teruggevlogen van Kunming naar Shenzhen. We hebben echt een super leuke vakantie gehad in Yunnan. Van te voren hadden we een gedetailleerd reisschema gemaakt omdat we maar een week de tijd hadden en zo veel mogelijk wilden zien. Het reisschema zag er als volgt uit:

dag 1: vlucht van Shenzhen - Kunming
dag 2: Bus Kunming - Dali, bezoek aan ‘Three Pagodas’ en oude binnenstad
dag 3: Bus Dali - Shangri-la (Zhongdian)
dag 4: Tibetaans huis, natuurpark, Tempel Zhongdian, bus Dali - Lijiang
dag 5: Tiger Leaping Gorge, lashihai lake, oude binnenstad, Naxi-concert
dag 6: Jade dragon snow mountain, dongba valley, oude binnenstad
dag 7: Lion Hill, bus naar Kunming
dag 8: Kunming, vlucht terug naar Shenzhen

We hebben natuurlijk erg veel foto’s gemaakt en die zijn reeds in het fotoalbum geplaatst. Op een later tijdstip zal ik eens wat beschrijvingen bij de foto’s gaan zetten en misschien nog een aparte Yunnan-pagina maken met uitgebreide informatie over de route.

Dali Three Pagodas Zhongdian temple
YuLong Snow Mountain
Tiger Leaping Gorge Naxi-concert Lijiang
Dali Zhongdian temple Tibetaans huis


spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China