spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Chinese panda’s voor Taiwan 

dinsdag, 28 februari 2006

Wellicht is het ook in Nederland in het nieuws geweest, maar China heeft twee panda’s cadeau gedaan aan Taiwan. De namen van de panda’s werden gekozen uit meer dan zeventigduizend suggesties na het bekendmaken van de identiteit van de panda’s. Uiteindelijk is gekozen voor de namen “Tuan Tuan” en “Yuan Yuan”. De grap is dat deze namen samen letterlijk “reunification” oftewel “eenwoording” betekenen. Slim verzonnen van die Chinezen, de Taiwanezen zullen mogelijk een andere naam verzinnen :)

Nieuwe fotos Ganzhou 

maandag, 27 februari 2006

Ik heb eens in de oude fotodoos gekeken, dat wil zeggen op de 1GB Sandisk ultra II op m’n USB2.0 reader aangesloten en alle fotos gekopieerd naar mijn computer, en kwam nog een heel stel fotos tegen die ik niet eerder heb gedeeld. Vanwege het aanhoudende gezeu… ik bedoel… de aanhoudende aanmoedigingen van mijn ouders om die toch zo snel mogelijk online te zetten, kan ik hierbij meedelen dat het grote moment dan is aangebroken dat de fotos ook in de online gallerijen te bezichtigen zijn ;)
Niet alle foto’s staan reeds online, want een deel moet ik eerst nog bewerken voordat ze online geplaatst kunnen worden. Die foto’s komen morgen.

Vakantiedagen in China 

maandag, 20 februari 2006

Ik schreef eerder al dat in China iedereen dezelfde dagen op vakantie gaat vanwege de vaste vakantiedagen. Dat systeem vind ik maar niets, want het betekent dat je in China nooit ‘normaal’ op vakantie kunt gaan. De drie ‘grote’ vakanties in China zijn:

  • eind januari/begin februari: 9 dagen Chinees Nieuwjaar
  • 1 - 7 mei: Dag van de Arbeid + Dag van de Jeugd (herdenking van de eerste massabetoging van Chinese studenten in 1919)
  • 1 - 7 oktober: Middenherfst festival + Nationale dag (Viering stichting Volksrepubliek China in 1949)

Dan heb je 1-3 januari nog vrij in verband met Nieuwjaar. Zoals je kunt zien, is er geen enkele periode dat je bijvoorbeeld drie weken vrij kan zijn. Volgens mij is dit een maatregel van de overheid om te voorkomen dat Chinezen naar andere landen reizen ofzo. In negen dagen kun je weliswaar bijvoorbeeld naar Nederland gaan, maar dan heb je nog maximaal zeven dagen over om Nederland te zien. De vliegreis wordt relatief erg duur in verhouding met de tijd dat je op vakantie bent. Ook in China kom je met zeven dagen niet bijzonder ver. Nu schijn je als je een jaar of drie jaar bij dezelfde baas werkt wat extra vakantiedagen te kunnen krijgen, maar dat is ook eenmalig. Voor trouwen bestaat ook een dergelijke regeling, net als bij het overlijden van familieleden. Ook dat wil je niet elk jaar opnieuw meemaken ;) Kortom: zelfs als je voldoende verdient in China, kom je nog nergens. Enige oplossing is je eigen bedrijf te starten?

Diverse werkzaamheden 

vrijdag, 17 februari 2006

We zijn vorige week teruggeweest naar SEG om de videokaart te ruilen, maar die hadden ze toen niet op voorraad (kan gebeuren). Ik ging echter flink twijfelen aan de betrouwbaarheid van de winkel toen men zei dat ze de koeler eraf wilden halen omdat die te vies zou zijn. Nou heb ik een Leadtek A6600GT AGP videokaart die drie weken zn werk heeft gedaan. In drie weken komt er niet zoveel stof op, dus het is echt een ***-verhaal. Ze gaven als reden op dat ze door de ‘vieze’ koeler de videokaart niet meer zouden kunnen doorverkopen. Lijkt me logisch, want dat ding is hardstikke verrot (dat hadden ze al getest zelf). Beetje dubieuze praktijken, maar het werd nog gekker toen ik de mevrouw aangaf dat we een nieuwe videokaart zouden krijgen de volgende keer. Ik vind dat natuurlijk prima, maar herhaalde vragen of ze dat even wilde opschrijven werden genegeerd. Volgens mij is mondeling ook in China afspraak, maar ik heb het liever op papier natuurlijk. Dat werd dus geweigerd. Morgen gaan we weer proberen een nieuwe videokaart te bemachtigen en als ze nu geen fonkelnieuw exemplaar geven ga ik flink moeilijk doen :)

“In ander nieuws”; Ik ga zeer waarschijnlijk een website ontwikkelen waarvoor ik betaald krijg. Het is flink wat werk, maar wel een uitdaging en ook leuk werk. Bovendien betaalt het beter dan artikeltjes schrijven voor Tweakers. Daarnaast ben ik gevraagd door een Nederlandse inkoper om eens langs wat verkopers van elektronica te gaan om te controleren of inderdaad geleverd wordt wat hij wil aankopen. Ook een onregelmatig baantje, maar het is weer wat anders en het lijkt me leuk om te doen.

Valentijnsdag hebben we gevierd met een westers maal: zelfgemaakte lasagne! De lasagnebladen hadden we weliswaar niet zelf gemaakt, maar de saus voor het grootste gedeelte wel. Het was erg lekker :) Ook de rozen vielen in goede aarde, dus de volgende dag op haar werk deed ik niet onder voor de Chinese vrienden van haar vrouwelijke collega’s. Sommigen waren uit eten geweest en blijkbaar is het romantischer om naar een westers restaurant te gaan. De restaurants spelen daar handig op in, want een ‘Lovers menu’ kwam al snel op 400 yuan. Dat is echt een gigantisch bedrag hier en al snel 1/10e van het maandloon. Nou was onze lasagne ook niet goedkoop. We hebben heel in Shenzhen moeten zoeken voordat we een supermarkt vonden die het verkocht. Uiteindelijk vonden we een grote Japanse supermarkt die veel geimporteerde producten verkocht. Onze lasagne smaakte zeker wel beter dan de gerechten in de supermarkt!

Hierbij het bewijs dat het er in ieder geval goed uitzag:
Lasagne


Tafeltjedekje


Moe, maar voldaan van het koken en eten

Ovenheerlijke recepten 

vrijdag, 10 februari 2006

Ik ben weer helemaal beter en heb dan ook kunnen genieten van de overheerlijke recepten uit onze nieuwe combi-magnetron met hetelucht (convection)-functie. Zo’n model was absoluut niet makkelijk te vinden, want Chinezen bakken eigenlijk nooit zelf en als ze het doen is de grill genoeg. Er waren wel een paar “lightwave” ovens te vinden, maar dat is ook niet wat ik zocht. Uiteindelijk in het centrum van Shenzhen in een heel grote zaak een paar modellen gevonden. Onze Panasonic was het 1-na-laatste model en ging er dan ook met fikse korting uit. Na wat onderhandelen door xiaoxiong kregen we nog een paar ovenschalen mee. Ik heb gelijk wat dingen uitgeprobeerd op xiaoxiong :)

Mijn eerste ovencreatie, de welbekende gepofte appels uit de oven:En de tweede ovencreatie, gevulde paprika en tomaatBeide gerechten vielen goed in de smaak, hoewel de appels wat minder zoet mogen de volgende keer (xiaoxiong houdt minder van zoet dan ik) en de gevulde tomaat laat ik volgende keer weg omdat de paprika lekkerder is :)

p.s. Ik heb weer een fotogallerij toegevoegd met wat fotos vanuit Ganzhou. Dit weekend zal ik nog meer foto’s uploaden, maar dat kan pas nadat ik een nieuwe videokaart heb.

Terug & ziek 

dinsdag, 7 februari 2006

Hallo allemaal, ik ben weer terug uit Ganzhou. Eigenlijk kwamen we afgelopen zaterdagochtend heel vroeg al terug, maar op de terugreis heb ik een verkoudheid ofzo opgelopen waardoor ik me steeds beroerder voelde de afgelopen dagen. Afgelopen nacht zo’n 13 uur geslapen en nu voel ik me iets beter. Hoofdpijn is in ieder geval wat minder enz.

De treinreis van en naar Ganzhou viel erg mee. De rampverhalen waren zwaar overdreven. Xiaoxiong en ik hadden een hardsleep-plek gereserveerd, wat betekent dat je in totaal met zes personen een coupe deelt. Elk bed is zo’n twee meter lang en daar kun je prima in slapen. Er liggen ook schone dekens en een kussen en in het rijtuig worden alleen mensen toegelaten met een geldig plaatsbewijs. Geen sprake dus van overvolle toestanden of luiers dus. Wellicht is dat op populairdere trajecten in de ‘zit-klasse’ wel het geval, maar dit was goed te doen.

In Ganzhou rond half zes ’s ochtends aangekomen en de taxi gepakt naar het huis van Xiaoxiongs ouders. Die wonen op een groot woongedeelte van een fabrieksterrein. Haar vader was vroeger na zijn universitaire studie toegewezen door de overheid aan deze fabriek en hij was daar opgeklommen tot onderdirecteur. Door zijn positie genieten ze nu van een ruime woning op de vierde (van in totaal vijf) verdieping op het terrein. Haar vader heeft enkele woorden Engels geleerd voordat ik kwam, maar voor de rest moest de meeste communicatie via Xiaoxiong lopen.

In Ganzhou veel dingen gezien en vrij veel foto’s genomen. De foto’s plaats ik op een later tijdstip online, want op de dag dat we vertrokken naar Ganzhou ging de videokaart in mijn computer kapot. Die wilden we eergisteren ruilen bij SEG, maar toen waren ze helaas nog gesloten in verband met Chinees Nieuwjaar. Foto’s zullen dus even moeten wachten tot dit weekend. Over Chinees Nieuwjaar gesproken; je kan in China een week lang vuurwerk afsteken :) Vanaf ‘oudjaarsdag’ tot een bepaalde dag een week later. Ze hebben hier bovendien veel vuurwerk wat in Nederland illegaal is. Ik zag zelfs knalvuurwerk met een Nederlandse handleiding!

Het raarste wat ik in Ganzhou heb meegemaakt was een begrafenis bij de buren. Naast het ‘flatgebouw’ van Xiaoxiongs ouders, woonde een ouder echtpaar met enkele dochters en de families in een 1-verdieping gebouw en diverse bijgebouwen. De binnenplaats was afgesloten met een poort en vanaf het zijraam konden wij zo naar de binnenplaats kijken. De dag nadat ik aankwam overleed de oude man en toen zijn de rituelen begonnen voor een traditionele Chinese begrafenis. Xiaoxiong had zoiets ook nog nooit gezien, aangezien het officieel verboden was om te begraven en in de stad zoiets gewoon niet kan. Op het platteland kan dat wel zonder problemen en de ceremonie ging met speciale muziek, gewaden, grote ronde staande emblemen en veel andere rituelen gepaard. Bij terugkomst van de begrafenis (de man werd begraven in een stenen tombe enkele honderden meters verderop) moesten alle mensen bijvoorbeeld over een stuk brandend stro lopen (door de rook) en vervolgens moest hun haar symbolisch worden gekamt en moesten ze in een spiegel kijken. Dit alles om boze geesten te verjagen. Bij de begrafenis hadden ze een lange witte lap stof op hun hoofd die over hun rug tot de voeten rijkte. Erg bijzonder allemaal, maar natuurlijk heb ik daar geen foto’s van gemaakt. De andere uitstapjes naar oud-klasgenoten, naar een groot park, de binnenstad enz laat ik over enkele dagen zien.spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China