spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Chinees Nieuwjaar! 

vrijdag, 27 januari 2006

Ik ga vanavond met de trein weg om zo’n acht uur later in Ganzhou te arriveren, de woonplaats van Xiaoxiong’s ouders. Ik zal in de avond van zaterdag 4 februari weer terugkomen. In de tussentijd zal ik naar verwachting mijn website niet updaten, maar dan weten jullie waar ik uithang. Ik kijk niet bepaald uit naar de treinreis na het lezen van de Nederlandse berichten (volwassenen met luiers in de trein) en het zien van de beelden op CCTV (echt MEGA-druk). Rond Chinees Nieuwjaar heeft namelijk HEEL China 7 dagen vrij. De ene helft gaat dus naar de andere helft op bezoek en dat moet allemaal in een paar dagen tijd gebeuren. Je kan je wel voorstellen wat voor totale verkeerschaos dat geeft!

Dus allemaal,

Gelukkig Nieuwjaar

xin1 nian2 kuai4 le4

Sweet&sour smaakvol 

woensdag, 25 januari 2006

Ik heb maandag eens geprobeerd of mijn beroemde versie van ‘koe-lu-yuk’ (oftewel gefrituurde stukjes varkensvlees in zoet-zure saus met ananas) ook in China goed zou worden ontvangen. Tijdens het bereiden van het recept dacht Xiaoxiong dat het echt vreselijk vies zou zijn. Ik geef haar geen ongelijk, want als je een half kopje azijn, een half kopje bruine suiker en flink wat tomatenketchup bij elkaar gooit, verwacht je niet direct dat het lekker zal worden. Van wat bloem, water, olie, snufje zout een kleverig beslag gemaakt en dat om de kleine blokjes varkensvlees gedaan en toen in de wok gefrituurd. Dat was nog best lastig, want je kan natuurlijk niet de temperatuur aflezen. Nog wat blokjes ananas, reepjes ui en paprika bakken en dan alles bij elkaar in de pan doen en samen met de gebakken rijst (nasi dus) opeten. En wat bleek, xiaoxiong vond het ook super lekker :)

Zoet-zuur varkensvlees
Lekker eten

Spierpijn en etende machines 

maandag, 23 januari 2006

Gisteren hebben Xiaoxiong en ik tegen een voormalig studiegenoot en zijn vriendin gebadmintond. Een paar honderd meter hiervandaan is een grote hal waar zo’n 20 badmintonvelden zijn uitgezet. Voor 40 yuan (4 euro, dus vrij prijzig) kun je daar een uur badmintonnen. Het was echt heel lang geleden dat ik voor het laatst had gebadmintond, maar het ging nog best goed. Wij waren gelijkwaardig aan het andere team en die studiegenoot en ik hadden een paar leuke rallies met flink veel smashen :) Aan het eind kon ik echter met moeite mijn arm nog in de lucht houden en dat voel ik vandaag dus ook wel.
Na het badmintonnen heeft Xiaoxiong thuis gekookt: wortel+rundvlees+groene paprika, komkommer+ham+champignon, heel fijn vlees+rode peper+bonen, tomaat+ei, lotuswortel-soep en natuurlijk witte rijst. Erg lekker! Ik heb meegeholpen met het schillen, wassen enz. Nu staat de afwas van gisteren er nog, dus daar begin ik straks aan.
Na het eten zijn xiaoxiong en ik nog even gaan wandelen en toen wilde ik gelijk wat geld pinnen. Dat zou geen probleem moeten zijn, aangezien de machine ook Maestro aangaf. Helaas werd m’n pinpas na een paar keer opgegeten! :( Via een bewaker kwamen we erachter dat meer mensen dat vandaag al hadden gehad bij die machine. Vanochtend dus even naar de bank gewandeld met een briefje waarop in het Chinees stond aangegeven dat ik m’n pinpas kwijt was. Gelukkig kreeg ik die weer vrij eenvoudig mee na het tonen van mijn paspoort. Ik weet nog niet zeker of ik straks weer bij die machine ga pinnen!Tenslotte nog twee foto’s die ik afgelopen zaterdag bij Xiaoxiong’s zus (in feite dus ook Xiaoxiong, maar haar volledige naam is Xiong ShengLi) thuis.

De zusters Xiong

Xiaoxiong en Thijs

Ik ben er nog! 

zondag, 22 januari 2006

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets in m’n weblog heb geschreven, dus hierbij een overzichtje van de afgelopen week. Ik ben vrij druk bezig geweest met het schrijven voor de website tweakers.net. Meestal zie je mijn artikeltjes ’s ochtends vroeg online verschijnen. Het is allemaal computernieuws, dus het zal de meesten niet interesseren verwacht ik :) Het is echter ook een goede schrijfvaardigheidstraining. Ik zal proberen het niveau van Tweakers naar m’n blog door te trekken, maar je zal vast wel hebben gezien dat het niet altijd even foutloos gaat ;)

Dinsdag 17 januari heb ik aardappelpuree, doperwtjes en gehaktballetjes gemaakt. Xiaoxiong kan ook erg goed koken hoor, daar niet van, maar ik had gewoon erg trek in iets anders. Aardappels zijn hier gewoon te koop (één soort, dat wel) en doperwten had ik in de diepvries zien liggen. Verder nog wat varkensgehakt gekocht. Eigenlijk heb je half-om-gehakt nodig, maar dat hebben ze niet en om nou twee pakken gehakt te kopen (runder en varkens)…. Wat wittebrood, een ei en wat zout en peper gebruikt en een tijdje later stond daar een overheerlijke maaltijd. De aardappelpuree zonder noodmuskaat (dat kennen zie hier ook niet) en zonder boter (super duur), maar wel met melk. Smaakte alles bij elkaar erg goed!

Hollandsche pot!

Donderdag ben ik even naar een park gelopen, wat ten oosten van ons appartement. (Je kunt het park zien op deze foto in het album. Trek een lijn van “Thijs(China)” naar rechts door totdat je een groot park ziet. Bovenin het park zie je een rond pleintje. Dat plein staat op de derde foto hieronder) Vrij veel hardlopers gezien en dat ga ik zeker daar ook doen. Lekker grasveld, palmbomen, bloemen, mooie paden en alles goed schoon. Voordeel van China is dat niet zo veel mensen honden hebben en dus is het gras gewoon betreedbaar. In plaats van honden hebben ze hier echter wel kleine kinderen die “shit-pants” aanhebben. Als die hun behoefte willen doen, dan kan het door een spleet bij hun achterste zo naar buiten lopen! Of het gras dus echt zo schoon is weet ik ook niet, maar misschien zag het daarom wel zo groeg ;)

Palmbomen in het parkVeel mensen waren aan het vliegerenIngang van het park met schoonmaker

Dat was het voor nu, morgen weer een update. Het is hier al erg laat (02:19 inmiddels!)

Luchtvervuiling 

vrijdag, 13 januari 2006

Vandaag was het erg mooi weer. Maximum van 27 graden en een lekker zonnetje. Ondanks dat wij op de 24e verdieping zitten, kunnen we niet heel ver kijken. Dat komt door de smog die boven de stad hangt en soms wat erger is dan normaal. Tegen de avond is het volgens mij het gekste, wanneer al die auto’s tegelijk proberen je te vergassen. Het kan ook wel mist zijn of aangebrand eten van de buren, daar ben ik eigenlijk nog niet helemaal uit. In Nederland hebben we natuurlijk ook geen schone lucht, maar hier is het in ieder geval niet beter. Hieronder wat fotos van vandaag:

Smog Shenzhen. Dichtbij zie je niets, maar in de verte wel.Smog in de verte (1).
Zoekplaatje waar je deze en onderstaande foto in de eerste foto terugvindt ;)Smog in de verte (2)

Als ik binnenkort ga hardlopen, dan heb ik een beter idee hoe het met de luchtkwaliteit is gesteld. Elke keer is de dag echt super snel om. Misschien morgen eens proberen, maar eerlijk gezegd denk ik dat al een week :)

Het kleine huis op de prairie 

vrijdag, 13 januari 2006

Het wordt eens tijd dat ik wat foto’s laat zien van waar ik woon. Daarom ben ik er met Xiaoxiong’s camera even opuit gegaan en wat foto’s hier in de buurt gemaakt. Ik kwam al wandelend ook in een achterbuurt terecht, maar ik geloof niet dat ik me bang hoef te voelen hier.

Klik op onderstaande foto om naar het album te gaan met foto’s uit de buurt. Ik zal het wellicht later aanvullen met wat foto’s van het huis enz.

Ik ben rijk! 

dinsdag, 10 januari 2006

Gisteren waren we op zoek naar wat geld om boodschappen te doen. Ik had nog wat zien liggen, dus ik kwam triomfantelijk aangelopen met het gevonden geld:
Chinees geld

Xiaoxiong gelijk lachen :( Dit waren namelijk briefjes van 0.2 yuan. Omgerekend komt dat op zo’n 2 eurocent. Volgens mij worden deze briefjes tegenwoordig niet veel meer gebruikt als gevolg van de inflatie, maar het is op zich wel grappig om briefgeld te hebben dat zo weinig waard is.

Over rijk zijn gesproken… Ik ben inmiddels als parttime nieuwsposter bij tweakers.net begonnen. Het verdient niet super veel ofzo, maar het is wel leuk om te doen. Bovendien kan ik voor dat geld hier weer een dag eten :) Aangezien ik in China zit, kan ik zo ’s nachts en ’s ochtends vroeg nieuws plaatsen wanneer de anderen nog slapen of uit hun bed komen rollen.

Slippers aan! 

zondag, 8 januari 2006

Als je bij een Chinees op bezoek komt, dan zie je gelijk naast de deur een hele verzameling slippers staan. Het is namelijk de bedoeling dat je je schoenen uittrekt wanneer je op bezoek komt. Om dan geen koude voeten te krijgen, krijg je slippers aangeboden. Klein probleem met mijn maat 45 is natuurlijk dat geen enkele slipper groot genoeg is voor mij. De foto hieronder is bij ons thuis, en gelukkig hebben xiaoxiong en haar moeder een keer grote slippers voor mij kunnen vinden die ik hier thuis draag (niet op de foto, die draag ik nu). Bij de tantes (zie eerdere weblogs) kreeg ik steeds te kleine slippers wat tot veel hilariteit leidde. Zeker toen Xiaoxiongs moeder in mijn schoenen ging staan ging er een gebulder door de kamer.
Slippers bij de ingang

Dansende Chineesjes 

vrijdag, 6 januari 2006

Ik zit hier, net als de afgelopen dagen, aan mijn website te werken. Sinds een uur hoorde ik echter keiharde muziek van beneden komen. Normaal wordt de volumeknop alleen opengedraaid om dingen te verkopen. Ik ben echter toch wel een beetje nieuwsgierig, dus ik doe het gordijn open en zie allemaal dansende Chineesjes! Ik schat ze maximaal een jaar of 6 en ze hebben allemaal een kostuum aan.
Snel dus even mijn telelens gepakt en paar foto’s van gemaakt :)
Chineesjes (1)
Chineesjes (2)

Een andere tante 

dinsdag, 3 januari 2006

Vandaag zijn we door dezelfde oom als gisteren opgehaald en zijn we naar een andere tante buiten Shenzhen gereden. In China hebben ze verschillende woorden voor verschillende tantes en ooms. Er is bijvoorbeeld een speciaal woord voor de jongeste broer van je vader. Volgens mijn Lonely Planet Taalgids worden deze speciale aanspreekvormen echter met uitsterven bedreigd door de één-kind-politiek. Veel mensen hebben immers geen broers of zussen meer en dus hebben de kinderen geen ooms of tantes meer. In haar familie (en generatie neem ik aan) is dat nog wel gewoon het geval.

Ook deze tante woont in een speciale community, maar aangezien het buiten Shenzhen is met veel meer planten en bomen tussen de huizen. Allemaal soorten palmbomen enz.spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China