spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Twee nieuwe foto’s van Wouter 

donderdag, 28 juli 2011

Twee foto’s van de baby-bijeenkomst afgelopen weekend. Wouter is nu vijf en een halve maand oud:


wouter_five_half_months1
Wat lijkt hij al groot hier

wouter_five_half_months2
En nog een closeup

Paspoort Woutertje opgehaald 

donderdag, 21 april 2011

Xiaoxiong heeft maandag middag het paspoort van Woutertje opgehaald in Guangzhou. Het is maar goed dat ze niet ’s ochtends was vertrokken, want de beveiliging van het gebouw laat Chinezen slechts na 4 uur ’s middags naar het Nederlandse consulaat! Beetje raar lijkt me, maar goed… Paspoort is inderdaad afgegeven op mijn verjaardag en er staat een grappige babyfoto van Woutertje in. Waar normaal gesproken een handtekening staat, staat nu een melding dat de aanvrager hier niet toe in staat was. Een vingerafdruk was ook niet nodig voor babies. Als ik de lengte zie in zijn paspoort moet ik elke keer lachen omdat het er zo raar uit ziet : 59 cm :) Nu moeten we nog een keertje naar een of ander overheidsbureau voor een “nationaliteits controle”. Het doel daarvan is me echter niet helemaal duidelijk. Verder moeten we nog een beslissing nemen over het afstand doen van de Chinese nationaliteit of gewoon elke keer een uitreis-toestemming aanvragen. Waarschijnlijk doen we dan het laatste. Ik heb ook nog even nagekeken tot welke leeftijd babies gratis kunnen vliegen en dan is tot de dag dat ze twee jaar oud worden (dus jaar 0 + jaar 1).

Trotse opa en oma zijn er! 

maandag, 28 maart 2011

Pa en ma zijn vandaag na een lange reis van Amsterdam via Londen en Hong Kong in Shenzhen aangekomen. Ze vlogen met Qantas en landden rond 17u in Hong Kong. Vervolgens hebben ze bustickets gekocht (75RMB per persoon) voor de bus rond 18u. Ik had inmiddels een bus vanuit m’n werk naar de grensovergang HuangGang genomen. Ik kwam daar rond 18:50 aan en hoefde slechts 20 minuten te wachten en toen kwamen ze al naar buiten gelopen! Ze hadden een goede vlucht gehad en geluk want het vliegtuig zat niet helemaal vol. Naast m’n moeder zat dus niemand en dat is natuurlijk heel prettig. We hebben met z’n drieen een taxi naar huis genomen, alwaar Xiaoxiong ons opwachtte. Ze had zelfs gekookt voor ons, en dat was fijn want ze hadden toch best honger! Maar eerst natuurlijk Woutertje Kaboutertje (aldus m’n moeder) vasthouden en bekijken! Pa zei verschillende keren dat Woutertje er heel goed uit zag :) Na het eten hebben ze de cadeaus en melkpoeder uit de koffer gehaald en het is echt ongelooflijk veel. Iedereen echt super bedankt, Xiaoxiong en ik zijn hartstikke blij met alle cadeaus en we gaan morgen gelijk wat nieuwe kleertjes gebruiken voor Woutertje. Echt heel erg bedankt, super!


oma1
Oma is heel blij

oma2
Wie is dat nou?

oma3
Heeeel blij :)

opa pakt uit
Opa is druk bezig met uitpakken, de halve koffer vol cadeaus en melkpoeder!

veel cadeaus!
De hele bank vol cadeaus!

melkpoeder
6x melkpoeder uit Nederland, daar kunnen we dus even mee vooruit

dropjes voor pa
Kijk Wouter, dropjes!

Nijntje boekjes en dvds
Nijntje boekjes en DVDs

Flaporen en yoghurt 

zaterdag, 5 maart 2011

Kreeg vandaag een grappig mailtje van een andere Nederlandse vader in China. Hij vroeg of mijn schoonfamilie ook de oren van de baby probeerde dubbel te vouwen, om flaporen te krijgen. Hij vond dat begrijpelijkerwijze maar niets en vroeg ze dus vriendelijk om daarmee te stoppen. Ik moest het even navragen bij Xiaoxiong, maar mijn schoonmoeder blijkt het ook te doen! Gelukkig niet zo extreem dat de oren worden dubbel gevouwen, maar wel dat er wat aan gefrunnikt wordt met een vinger. Heb gelijk gezegd dat het natuurlijk niet de bedoeling is :) Veel Chinese modellen hebben ook een beetje flaporen, heel typisch. Gelukkig zei Xiaoxiong dat haar ouders het belangrijker vinden dat het hoofd rond wordt. We leggen het hoofdje van de baby in Nederland ook regelmatig om, dus daar lijkt me niets mis mee. Verder aub geen aanpassingen!

Ik heb de ouders dit weekend ook (verplicht) vrijaf gegeven. Het is erg aardig dat ze de hele week komen zorgen voor Xiaoxiong en voor ons allemaal koken, maar ik heb wel behoefte aan wat privacy. Als je ze vraagt wat ze willen doen, komen ze gegarandeerd. Ze zitten hier echter de hele week van ongeveer 9 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds en ik merk ook wel dat ze vrij moe zijn. Dus voor iedereen beter als ze een weekendje ‘vrij’ nemen. De yuesao is overigens nog steeds hier, dus echt privacy hebben we nog niet.

Vanavond ga ik voor Xiaoxiong koken. Eindelijk iets lekkers voor haar! Die varkenspoten en vissesoep komen zo langzamerhand haar ook wel de keel uit. Ik heb net Hollandse groentensoep gemaakt en vanavond wilde ze pasta. Ik las dat tomaten de smaak van de melk sterk kunnen beinvloeden, dus ik ga dit keer voor een champignon-room saus met kip. Ik had ook wat yoghurt gekocht in de supermarkt en wilde Xiaoxiong daar ook wat van geven. Xiaoxiong waarschuwde al, maar helaas: de yuesao had het al door. “Is dat koud?” ze stond gelijk op, om het te komen controleren. En jawel, het was natuurlijk te koud. Dat kon natuurlijk absoluut niet. Stel je voor dat je iets binnenkrijgt dat kouder is dan jezelf! Ja precies… belachelijk. En dan zeg ik natuurlijk dat het best kan. Het eindigt altijd met hetzelfde argument “Chinezen hebben andere lichamen dan Westerlingen”. Dan zucht ik maar en ben blij dat ze over een paar dagen vertrekt. Ik heb het wel voor elkaar gekregen om een koekje en een yakult voor Xiaoxiong de slaapkamer binnen te smokkelen :)


Thijs en Wouter
Thijs en Woutertje

Wouter en pyjama
Yuesao (in pyjama de hele dag) en Woutertje

Groeit als een kool 

donderdag, 3 maart 2011

Vandaag hebben we Woutertje weer eens gemeten en hij zit nu al rond de 55 cm. Dat betekent dat hij al 4 cm gegroeid is. Vandaag kon ik wat vroeger naar huis (18u) en dat had ik geluk mee. Toen ik thuis kwam hebben we hem kort op zijn buik gelegd en hij kreeg het voor elkaar om z’n hoofdje omhoog te houden. Eerst met wat knikkebollen, maar daarna echt omhoog en voor zich uitkijkend. Zeker 10 seconden denk ik, toen was hij weer te moe :)

Nederlandse eis notarieel geboorte-certificaat vervalt! 

dinsdag, 1 maart 2011

Belangrijk nieuws voor alle ouders van Nederlands-Chinese babies geboren in China: ik kreeg net een mailtje van het consulaat in Guangzhou:


Inmiddels hebben we akkoord gekregen vanuit Nederland dat het Notariele
geboorte certificaat geen vereiste meer is en dat het MBC (dubbel
gelegaliseerd) volstaat om het document in te kunnen schrijven in
Nederland. Heel goed nieuws dus voor heel veel mensen. Dat betekent geen
aangifte meer in Beijing. Deze week of volgende week zal het officieel
op de website komen te staan, dus houd het in de gaten
.

De baby kan dus nu ook via Bureau Landelijke Taken (BLT) worden ingeschreven in Nederland. Voorheen stelde BLT de eis van het Notarial Birth Certificate en dat document was zoals gezegd lastig te krijgen zonder Hukou. BLT heeft nu (voor China) deze eis laten vervallen. Voor meer informatie over het inschrijven van een buitenlandse geboorteakte, zie deze pagina: Buitenlandse-geboorteakte-inschrijven.htm. Je hebt dus nu alleen een dubbel-gelegaliseerde (door het Chinese Foreign Affairs Office + de Nederlandse vertegenwoordiging) genotariseerde kopie nodig van het MBC.

Wij hebben sinds gisteren het document in handen, dus voor ons maakt het niet meer uit, maar voor vele anderen is het heel goed nieuws!

update 4 maart 2011: Inmiddels is het officieel en staat het op de website van de Nederlandse ambassade in China op de “Geboorteakten”-pagina.

Papieren opgehaald bij notaris 

maandag, 28 februari 2011

Vanochtend heeft Xiaoxiong’s moeder de papieren bij de notaris opgehaald en alles lijkt in orde, voor zover wij dat kunnen nagaan. Ik heb net een mailtje naar het consulaat in Guangzhou gestuurd met de vraag of ze het even willen controleren. Als alles klopt, dan laten we het legaliseren voor het Foreign Affairs Office. En dan over een paar maanden waarschijnlijk het paspoort voor Woutertje ophalen! Zoals gezegd blijft de Chinese overheid hem zien als Chinees, dus we zullen elke keer als we het land uit willen een “Entry/Exit Permit” moeten aanvragen. Dit is puur een administratieve handeling, want ik geloof niet dat het ooit geweigerd wordt. We zouden ook nog afstand kunnen doen van de Chinese nationaliteit, maar voorlopig laten we het even zo.

Foto’s Woutertje 18 dagen 

zondag, 27 februari 2011

Vanochtend in bed wat foto’s genomen met Woutertje.


IMG_0204.jpg

IMG_0227.jpg

IMG_0241.jpg

IMG_0247.jpg

IMG_0248.jpg

IMG_0251.jpg

IMG_0257.jpg

IMG_0264.jpg

Xiaoxiong geraakt door Woutertje 

zaterdag, 26 februari 2011

Vanochtend stond de yuesao onder de douche en we zagen dat Woutertje gepoept had; aangezien hij flink huilde maar besloten om eens te proberen een luier te vervangen. Woutertje op verschoon-tafel gelegd, natte doekjes voor billen op armlengte, nieuwe luier in aanslag. Kleertjes open, luier eraf (die ging natuurlijk eerst aan de kleertjes plakken) en toen poep weggeveegd. Ik had al zo’n gevoel dat er meer kon komen, dus ook wat WC-papier onder hem gelegd. En toen pssss, met een grote boog kwam er een flinke lading urine uit. Xiaoxiong sprong opzij, maar ze was al te laat. Haar been deels nat en een flinke poel op de grond. Gelukkig richtte Woutertje goed, want de kleren bleven geheel droog en de tafel - op een paar druppels na - ook! Dat onderdeel werkt dus goed! Hij heeft verder vandaag wat rode uitslag rond de ogen, maar dat kijken we eerst even aan. Gisteren en vandaag heeft hij even op het balkon gezeten in de zon. Het is heerlijk lente weer in Shenzhen. Graad of 20C in de schaduw en zonnig. Ik zou wel met hem naar buiten willen, maar dat doen ze blijkbaar pas na 1 maand in China. Even wachten dus nog.

edit: ik kreeg van m’n moeder de opmerking dat we wel erg laat waren om na twee weken pas voor het eerst de luiers te verschonen. Vergeleken met andere Chinese ouders zijn we nog snel! Xiaoxiong sprak een collega die op dezelfde datum was bevallen. Die durfde haar baby amper vast te houden, laat staan luiers verschonen. De komende week hebben we wel tot luier-week gedoopt. Zo moeilijk is het ook weer niet. Erg geavanceerde luiers trouwens: ze verkleuren als de baby geplast heeft.

edit2: Woutertje werd net gewassen. Eerst zijn haar apart gewassen (met kleertjes aan) en daarna was het tijd voor het lichaam in bad. Broekje en luier dus uit. Enjawel hoor! Prrsschh en een gigantische hoeveelheid poep schoot eruit, op de grond. En stinken dat het doet! Woutertje drinkt nu meer moedermelk dus de poep is dunner. En toen hij klaar was met dat, volgende salvo (plassen) :)

Registratie baby bij PSB 

woensdag, 23 februari 2011

Ik las in een forumpost een berichtje van een andere expat in China die zei dat elke buitenlandse baby die geboren werd in China zich binnen 30 dagen moest registreren bij het lokale PSB. We wisten niet zeker of die regel (in Shenzhen) ook geldt voor babies met een Chinese ouder, dus Xiaoxiong heeft voor de zekerheid maar even naar het PSB gebeld. Die zeiden dat als de baby als Chinees wordt beschouwd (en dat is het geval met een Chinese moeder; het Nederlandse paspoort wordt genegeerd), dat het dan niet nodig is. We hoeven dus niet naar het PSB binnenkort.

Helaas kreeg Xiaoxiong ook vandaag te horen dat ze niet in aanmerking komt voor de maand extra zwangerschapsverlof. Haar directe baas was er wel akkoord mee, maar hij had navraag gedaan bij HR en die geven alleen toestemming als Xiaoxiong een Hukou kan tonen. Beetje kinderachtig natuurlijk, maarja. Xiaoxiong heeft dus als enige moeder 3.5 maanden verlof, de meeste anderen 4.5 maanden en met keizersnede zelfs 5.5 maanden. Zodra de papieren voor het Nederlandse paspoort rond zijn, gaan we nog eens informeren wat er mogelijk is qua Hukou. Vandaag is Woutertje ook weer gewogen en hij was alweer wat gegroeid in lengte en gewicht (van 51cm naar 54 cm en al meer dan een halve kilo erbij. Betwijfel of met name die lengte wel klopt :) )


woutertje wegen
Woutertje wordt gewogen



spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China