spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Pushups, creditcards en de Olympische spelen 

vrijdag, 4 juli 2008

Ik weet niet of het in Nederland ook in het nieuws is geweest, maar in de provincie Guizhou zijn afgelopen week rellen uitgebroken. Een 15-jarige scholiere was volgens de berichten verkracht en vermoord door de zoon van een lokale hoge partijbaas. De bevolking heeft toen het politiebureau aangevallen en hebben alles in de fik gestoken. Eastsouthwest blog heeft er een goed verslag van met veel foto’s. Het gebeurt niet vaak dat rellen op deze schaal plaatsvinden en dat er zoveel beeldmateriaal voorhanden is. Het Chinese internet gonsde met de geruchten - en de chinese censors hadden hun handen vol om berichten weer te verwijderen van de bekende sites. Volgens de officiele verklaring van de overheid had de zoon van de partijbaas echter niets misdaan en had het meisje, na het doen van enkele pushups, zelfmoord gepleegd. Geen Chinees die dat natuurlijk geloofde. Wat wel werd overgenomen waren de pushups die je nu constant voorbij ziet komen in de dagelijkse taal.

Heel andere observatie uit China nu; China liep altijd nog achter bij het Westen wat betreft het aantal creditcards. Wat mij betreft een prima gegeven, maar de banken willen natuurlijk meer geld verdienen, zeker nu de andelen op de beurs zo hard dalen (ja, wij zijn blij dat we niet gekocht hebben). Er zijn dan ook diverse promoties om mensen over te halen een CC te nemen. Op dit moment krijg je bij een CC bijvoorbeeld fikse korting op bioscoop kaartjes. Normaal gesproken kosten die zeker 50Y/stuk, maar als je die CC neemt kosten ze slechts 10Y. Een collega raadde me daarom ook aan zeker een CC te nemen. Aangezien de bioscopen te ver bij ons vandaan zijn, hebben we er toch maar vanaf gezien. Ik zit sowieso niet zo te wachten op een CC. Dezelfde collega vertelde me ook een interessant gegeven; Chinese banken delen momenteel niet de krediet gegevens van hun klanten. Je kan dus gerust 10 credit cards tegelijk aanvragen. Lijkt me weer een mooie kostenpost worden. Eerst die mega afschrijvingen voor ‘bad loans’ (oftewel corruptie) en dan straks mensen die de schulden van hun credit cards niet kunnen terug betalen….

Nog een maandje en dan is het zover. De Olympische spelen kunnen eindelijk beginnen. Ik vroeg aan mn vriendin of niemand in China al dat gedoe voor de OS inmiddels zat is. Niets is minder waar, iedereen kijkt ernaar uit. Dat kan ook bijna niet anders volgens Xiaoxiong, want ze worden al 10 jaar warmgemaakt voor de Olympische spelen (eerdere mislukte pogingen meegerekend). Het MOET gewoon een feest worden. Ik geloof dat spontaniteit minder belangrijk is dan een mooie uitvoering. Ik ben benieuwd, ik wil graag de spelen zien, maar zal ook blij zijn wanneer het allemaal over is. Vandaag begonnen ze op het weerbericht ook al met het weer in de Olympische steden… komop zeg, het is nog steeds een maand!

Officieel juichen OS2008 

zondag, 8 juni 2008

Onder het motto : “het moet niet gekker worden”….

De Chinese overheid is een campagne gestart om mensen te leren wat de ‘goede’ manier is om ‘jia you’ te roepen en te juichen. ‘Jia you’ betekent letterlijk ‘add oil’ en is een vaak gehoorde aanmoediging. De bijgaande klapbewegingen moeten echter blijkbaar gesynchroniseerd worden in de naam van de harmonieuze samenleving. Hier het recept:

Jia You

Aardbeving China 

maandag, 12 mei 2008

Vanmiddag was er, zoals iedereen inmiddels waarschijnlijk wel weet, een grote aardbeving in China. Ik was druk aan het programmeren toen ik opeens een raar gevoel kreeg. Beetje duizelig en ik kon niet goed stilzitten. Toen keek ik eens naar een paar anderen, en die hadden hetzelfde. Kortom: aardbeving! Niet iedereen voelde het in ons kantoor, maar ik en een paar anderen voelden het gebouw duidelijk een beetje slingeren. Xiaoxiong op de 3e verdieping had niets gevoeld, maar ze vroeg het wel gelijk aan een paar collega’s. Die konden het eerst niet geloven, maar toen kreeg een collega een bericht uit Xi’an, en daarna uit Shanghai, Beijing en allerlei andere plaatsen. Het was ongelooflijk, maar overal in China had men de schokken gevoeld! Gelijk verschenen op taotao.com (Chinese twitter van Tencent) de eerste berichten, waaronder van mij. Ook de monitoring tools van Tencent hadden de effecten opgemerkt, want het effect was gelijk terug te zien in de bandbreedte in datacenters in de regio. Via RTX werd er druk informatie verzameld en het was binnen een paar minuten duidelijk dat het om een zware aardbeving in Sichuan ging. Helaas is er op TV nog weinig beeldmateriaal, de toespraak van Hu wordt vaak herhaald en een paar fotos en beelden van een ingestortte school. Inmiddels komen de eerste slachtoffer aantallen ook binnen, maar die zullen morgenochtend nog wel hoger liggen helaas. Ik zei het al eerder, maar 2008 is bepaald geen doorsnee jaar voor China! Super hoge inflatie (8.5%), sneeuwstormen rond Chinees nieuwjaar, Olympische Spelen, Tibet, aardbeving… je vraagt je af wat volgt…

Carrefour en ‘pattriotisme’ 

zondag, 27 april 2008

Sinds de ongeregeldheden in Parijs tijdens de rondgang van de Olympische vlag, is de stemming een beetje anti-Westers in China. Met name Frankrijk moet het ontgelden. De grootste Franse keten in China is Carrefour en er gaan dus stemmen op om Carrefour te boycotten. In Anhui provincie heeft het al tot ongeregeldheden geleid, toen studenten gingen protesteren tegen Carrefour en voor China. Zonaeuropa.com heeft de foto’s verzameld:

Crowd protesting against Carrefour in Anhui province

Carrefour in Anhui protection by police

Duidelijk een voorbeeld van het gevaar van nationalisme/pattriotisme, waar ik eerder op duidde. Gelukkig valt het hier in Shenzhen allemaal mee. In gerelateerd nieuws: een fabriek in Guangdong is stilgelegd omdat het vlaggen maakte voor de ‘Bevrijd Tibet’ beweging. Blijkbaar had de directeur het niet door, maar enkele werknemers hadden de vlaggen op het journaal gezien en hadden de politie gewaarschuwd :)

Acht punten om China beter te begrijpen 

dinsdag, 8 april 2008

Ik heb het er met mijn vriendin eens goed over gehad. Hoe dat nu zit met de Chinese kijk op wat er allemaal aan de hand is. Erg verhelderend moet ik zeggen en ik geloof dat ik mijn eigen standpunt ook klaar heb :)

Hierbij ‘de lessen van Thijs Terlouw in China’

1. Al het negatieve wat een buitenstaander zegt over China, wordt door Chinezen als een aanval op China gezien.
Uitleg : als je iets zegt wat overduidelijk fout is in China, dan kun je er toch op rekenen dat Chinezen hun eigen land gaan verdedigen, hoewel ze het onderling misschien best met je eens zouden zijn. Dit komt doordat men de indruk heeft dat Westerlingen zich cultureel/moreel superieur achten aan Chinezen.

2. Nationalisme zit er echt diep ingebakken bij de meeste Chinezen. Het wordt als iets positiefs ervaren en men heeft niet de indruk dat de overheid dit actief bevordert. Nationalisme kan positief zijn (bijvoorbeeld tegen de Japanners tijdens de bezetting van China), maar het kan ook heel stom zijn (zie punt 1) of zelfs gevaarlijk. Gelukkig zijn er ook Chinezen die dat inzien. Tip voor een goed artikel dat inzicht geeft in de Chinese manier van denken!

3. Chinezen geven niets om internet-censuur; sterker nog, de meeste Chinezen denken dat de overheid het internet moet censureren. Zie dit onderzoek. Als een Westerling zich dan zo druk maakt over de verschrikkelijke overheid in China, dan is het goed in het achterhoofd te houden dat een Chinees dat heel anders beleeft. Niet alles kan door een Westerse bril bekeken en be(/ver)-oordeeld worden. Ik vind het als Westerling natuurlijk nog steeds bijzonder raar dat de overheid voor mij kan bepalen wat ik wel en niet mag zien. Gelukkig is wikipedia (tijdelijk?) weer toegankelijk ;)

4. Er wordt wel degelijk uitgebreid gediscussieerd over Tibet en de Westerse berichtgeving. Door het onprofessionele gedrag van bepaalde Westerse media is helaas in China een beeld ontstaan dat alle Westerse media anti-China zijn en is het nationalisme toegenomen. Op mijn werk merk ik ook dat men flink discussieerd. Ik zeg dan gewoon wat ik altijd zeg: elke journalist moet zijn werk goed doen, al werkt hij bij CNN of bij CCTV. Helaas gaan beide kanten nogal eens de fout in (al dan niet gecensureerd). Chinezen weten natuurlijk dat de media in China gecensureerd worden, maar tegelijkertijd denkt men (zeker nu) dat in elk land de media door de politiek worden beinvloed.

5. Chinezen hebben de hoop grotendeels opgegeven dat ze invloed kunnen uitoefenen op de overheid. Jonge Chinezen hebben misschien jeugdige moed, maar des te ouder men wordt, des te meer ziet men in dat men geen invloed kan uitoefenen denk ik. Omdat men geen invloed heeft, is discussieren erover vermoeiend en is nieuws erover niet interessant. Het is een soort gevoel van neerleggen bij het onvermijdbare.

6. Westerse landen bemoeien zich teveel met zaken van andere landen. Het wordt als positief gezien dat China dat niet doet. Ik geef dan altijd maar het voorbeeld van de corrupte Afrikaanse landen waar wel ingegrepen moet worden om de inwoners van die landen te helpen. Het koloniale verleden van vele Westerse landen is ook algemeen bekend en doet hun imago ook geen goed. Ik reageer daarop door het gewoon toe te geven dat zaken als slavenhandel een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederland zijn. Het is volgens mij beter om slechte kanten van Nederland gelijk te erkennen, dan proberen het goed te praten.

7. Als jij mij niets aandoet, doe ik jou niets aan. Dit princiepe leeft in China ook heel sterk. Het hangt een beetje samen met diverse voorgaande punten. Met de kritiek op China heeft men het gevoel dat de Westerse landen zijn begonnen en dat men zich moet verdedigen.

8. Je moet een Chinees niet constant iets vragen, maar hem zelf met de oplossing laten komen. Dit om gezichtsverlies te voorkomen of om de persoon zelfs ‘gezicht’ te geven. Wanneer Westerse landen dus hard tegen China schoppen om de situatie in Tibet te verbeteren, of de mensenrechten te verbeteren, dan heeft dat eerder een averechts effect ben ik bang.

Met al deze kennis op zak, is het eenvoudiger om de verschillen tussen Oost en West te overbruggen. Mijn standpunt :
1. Tibet : als er een historische basis voor is (zoveel weet ik niet van de geschiedenis) en als de meeste Tibetanen dat willen (een of andere stemming is daarvoor nodig) en als de Tibetanen dan een democratische regering krijgen (niet slechts door de Dalai Lhama geregeerd), dan is het zeker iets voor onafhankelijkheid te zeggen. Dat wil niet zeggen dat Tibet beter ervan af is, of dat het geen problemen geeft voor China, maar het is iets waarmee geleefd zou moeten kunnen worden. Kans dat dit gebeurt? 0,0001%. Een grote vorm van zelfstandigheid is echter een andere optie die me realistischer lijkt. Wellicht is dat een goede middenweg.

2. Mensenrechten: China verbetert de situatie op dit gebied al heel lang. Enkele top officials in de overheid (Hu bijv.) lijken me echt goede figuren. Helaas zijn er ook enkele top officials dit het omgekeerde zijn. Met name op lokaal niveau is er nog het nodige mis. Net als onder de keizers, rijkt de invloed van Beijing helaas nog niet zo ver dat alle misstanden voorkomen worden. Het gaat echter de goede kant op en er is steeds meer openheid. Ik heb vertrouwen dat China in haar eigen tempo verbeteringen zal blijven doorvoeren.

Hopelijk zorgt dit voor wat meer duidelijkheid. Extremen zijn er genoeg, ik geef de voorkeur aan wat meer nuances. En als sportliefhebber zie ik graag een mooie Olympische Spelen!

Olympische protesten, zelfs in China op tv! 

maandag, 7 april 2008

Vanochtend postte iemand al foto’s op het interne chatnetwerk van Tencent en vanavond zag ik op het Chinese journaal ook beelden van protesten in Londen tijdens de rondtocht met de olympische vlam. Ik vind het toch wel sneu voor China. In de Chinese cultuur is het heel belangrijk om een goed gastheer te zijn. Men doet er dan ook alles aan om de Spelen een groot succes te laten worden. China wil laten zien dat het een modern land is en zal zonder twijfel een prachtige spelen organiseren. Men heeft het gevoel dat de gasten zich nu misdragen en daarmee afdoen aan de mooie Spelen en het imago van China. Bij het zien van de beelden zei XX dan ook “so bad, so bad!”. Ik ben het daar mee eens. Ik ken de achtergrond van Tibet niet zo goed en misschien verdienen ze wel wat meer zelfbestuur, maar ik zou het fijn vinden als die protesten tegen China met de Olympische Spelen eindelijk eens ophielden. Ik zag dat er ook een Westerling was opgepakt bij die protesten. Ik moest aan ‘de Vakantieman’ denken, dat schitterende programma uit de jaren ‘90 waar badgasten werd gevraagd waar ze op vakantie waren op dat moment. Net zoals zo vele van die figuren geen idee hadden dat Spanje in Zuid-Europa ligt, weten velen volgens mij niet eens waar Tibet ligt, laat staan alle details van de geschiedenis.

www.technorati.com = google ?? 

zondag, 9 september 2007

Ik probeerde zojuist Technorati te bezoeken, een blog zoekmachine die volgens Mobinode weer toegankelijk hoort te zijn. Helaas lijkt www.technorati.com doorgestuurd te worden naar google.com. Opmerkelijk genoeg werkt technorati.com wel normaal. Waarschijnlijk is China Telecom / de Chinese overheid weer overijverig bezig met filteren? Vorige week was zelfs de website van de Nederlandse ambassade ontoegankelijk vanuit Shenzhen (dit probleem is nu overigens weer opgelost). Mijn eigen website startinchina.com is ook regelmatig om onverklaarbare redenen niet beschikbaar.

China’s economische vooruitgang 

zaterdag, 23 juni 2007

Vorige week kwam een Nederlands rapport uit China momenteel de grootste energieverbruiker ter wereld noemt. China was daar niet blij mee en wees direct op het feit dat een Nederlander gemiddeld drie keer zoveel energie verbruikt als China. Niet verwonderlijk natuurlijk, aangezien China nog zoveel arme mensen heeft die geen computer, airco, wasmachine, auto enz hebben. Dat neemt echter niet weg dat China weldegelijk iets doet aan het milieu. Vanaf het moment dat ik hier ben gekomen, lijkt het steeds vaker in het nieuws te komen. Dat is natuurlijk deels in het zelfbelang van China. Elk jaar komen de zandstormen dichterbij Beijing. Laatst hoorde ik dat men een groene buffer van bomen wil aanleggen om de woestijnvorming tegen te houden. Verder zijn er, te vaak, industriele schandalen waardoor hele rivieren besmet raken en mensen drinkwater uit andere steden moeten krijgen. Of wat te denken van de droogtes en overstromingen die verschillende delen van China steeds heviger lijken te treffen.

Dat China nog steeds centraal wordt aangestuurd, heeft echter wel voordelen. Bijvoorbeeld in Shenzhen is er een nieuwe maatregel genomen om het energiegebruik terug te dringen. Tencent’s hoofdgebouw is daarvan uitgezonderd, omdat het blijkbaar veel belastig betaalt, maar het gebouw waar ik zit is daar niet van uitgezonderd. Dat betekent dat op vrijdag de airco op de laagste stand moet werken. Niet echt een probleem hoor, maar ze kwamen vorige week vrijdag gigantische blokken ijs in ons kantoor plaatsen en iedereen kreeg een gratis flesje Cola. Vraag me af wat nou meer energie kost: de airco of dat invriezen van het ijs + de productie en distributie van die Cola…. Men wil er echter wel wat aan doen.

China wil van de Olympische Spelen volgend jaar ook de meest ‘groene’ Spelen ooit maken. Dat is natuurlijk goed voor China’s imago dat toch vaak nog bekend staat om de vervuiling. Een andere reden voor het terugdringen van de energieconsumptie is dat er gewoon te weinig van is. Het gebeurt met enige regelmaat dat de stroom tot een bepaald deel van de stad gewoon wordt afgesneden. Ik weet niet of dat met opzet gebeurt, of dat er sprake is van ‘technische problemen’, maar het geeft wel aan dat China tegen de limiet aan zit. En wat doen wij eraan hier thuis? We proberen de airco zoveel mogelijk uit te laten, maar nu staat die bijvoorbeeld aan. Het is buiten dik boven de 30 graden en de zon staat op ons appartement en anders is het hier echt stikheet. Gisteren geen ijsblokken en de airco op het werk bleef op volle kracht werken. Beetje vaag allemaal dus.

Een ander hot ;) item in China is momenteel ’slaven-arbeid’ in China. Dit naar aanleiding van een reporter die een kind uit een baksteen-fabriek bevreidde. Het bleek dat daar veel mensen werken onder erbarmelijke omstandigheden. Veel minderjarigen en een aantal geestelijk gehandicapten en anderen die onder valse voorwendselen daarheen waren gelokt. Er was zelfs een dode gevallen en de baas vond het normaal om de werknemers te slaan. Ze sliepen in hokken met hangsloten op de deuren zodat niemand kon ontsnappen. Toen het nieuws bekend werd, dacht ik het al, maar nu blijkt dat de lokale politie ervan afwist. Erger nog: de politie had de eigenaar om ‘beschermingsgeld’ gevraagd. Zo corrupt als de pest dus! De directeur van de fabriek (die dus zijn werknemers sloeg) was partijlid en vertegenwoordiger van het dorp voor de communistische partij. Neem dus maar aan dat meer mensen daarvan af wisten. Na een klopjacht hebben ze hem eindelijk te pakken, maar het is al bekend dat hij in ieder geval niet de doodstraf krijgt. Dat is al opmerkelijk in China, maar heeft wellicht ook te maken met de Spelen. China heeft namelijk recent de regels voor doodstraffen aangescherpt en plots ging het aantal executies met 10% omlaag. China wil een goed imago opbouwen en daar passen vele executies niet bij. Het schandaal is wel een opdoffer voor de communistische partij die juist afgelopen jaar een nieuwe campagne is gestart onder de noemer ‘harmonieuze maatschappij’ waarbij iedereen moet profiteren van de vooruitgang. Gisteren heeft de gouverneur van de provincie Shanxi al zijn excuses aangeboden en samen met een flinke hoeveelheid arrestaties hoopt men dit zoveelste schandaal in te dammen. Positief is wel dat er nu eindelijk iets aan gedaan lijkt te worden. Vooruitgang dus.

Een goede site met actueel nieuws over China, is de site van de NY Times of natuurlijk voor ons Nederlanders: geledraak.nl

Huisprijzen in Shenzhen 

zaterdag, 24 maart 2007

Wij zijn de afgelopen weken op zoek geweest naar een koophuis, omdat het contract voor het appartement dat we nu huren binnenkort afloopt en de huur omhoog gaat. Deze zoektocht heeft duidelijk gemaakt dat de prijzen voor nieuwe en tweedehands huizen hier in Shenzhen extreem hoog liggen, praktisch op het niveau van Nederlandse huizen. Wij zoeken in Nanshan, het district waar we nu wonen. Nanshan ligt niet in het centrum van Shenzhen, dus de prijzen zijn wat lager dan daar, maar nog wel binnen de stadsgrenzen van Shenzhen. De prijzen per vierkante meter liggen rond de 10.000 tot 12.000 yuan per m2. Dat komt dus op ongeveer 1000 tot 1200 euro neer. Qua grootte hebben we gekeken naar appartementen van 70 - 120 m2, momenteel hebben we geloof ik 45 m2. 70m2 komt neer op een kleine woonkamer, twee slaapkamers, een badkamer en een kleine keuken. Voor 120m2 is alles groter, krijg je vaak een extra balkon en een extra slaapkamer. Een simpel rekensommetje leert echter dat je al snel over 1 miljoen yuan gaat voor dergelijke huizen. Minimaal 100.000 euro voor 100m2 en dan moet het nog ingericht worden natuurlijk. Via m’n moeder hoorde ik dat je in Rotterdam appartementen kan kopen met twee verdiepingen voor 175.000 euro. Zo’n appartement kost hier ongeveer hetzelfde, terwijl de lonen in China zo’n 3 keer lager liggen! Voorlopig geen koophuis voor ons dus….

Treinverbinding Beijing - Lhasa 

dinsdag, 27 juni 2006

Vandaag zijn details bekend geworden van de nieuwe spoorverbinding tussen Beijing en Lhasa die op 1 juli 2006 zal starten:

De trein van Beijing naar Lhasa, T27, vertrekt van Beijing’s Western Railway Station om 9:30 pm en komt in Lhasa aan om 8:58 pm op de derde dag, in totaal 47 uur 28 minuten. De trein van Lhasa naar Beijing, T28, vertrekt om 8am en komt de derde dag om 8am aan, totaal 48 uur.

Tickets kosten 389 yuan (hard seat), 813 yuan (hard sleeper) and 1,262 yuan (soft sleeper).

Treinen zullen vanaf Lhasa richting Beijing, Chengdu/Chongqing en Xining/Lanzhou gaan.

De treinen stoppen bij Shijiazhuang in Hebei Province, Xi’an in Shaanxi Province, Lanzhou in Gansu Province, Xining en Golmud in Qinghai Province en Nagqu in Tibet. Passagiers kunnen op deze zes stations op- en afstappen.

Gezien de korte vakanties in China lijkt het mij geen pretje om twee keer 48 uur in de trein te moeten zitten voor toeristen. Wellicht dat het voor de budget-reizigers een optie is, maar als je een ticket met 50% korting krijgt, dan ben je ongeveer evenveel kwijt als een softsleeper.

Edit; een overzicht van prijzen van verschillende stations naar Lhasa:
Beijing (4,000+ km): hard seat 389 yuan; hard sleeper 813 yuan; soft sleeper 1,262 yuan
Chengdu (3,360 km): hard seat 331 yuan; hard sleeper 712 yuan; soft sleeper 1,104 yuan
Chongqing (3,654 km): hard seat 355 yuan; hard sleeper 754 yuan; soft sleeper 1,168 yuan
Lanzhou (2,188 km): hard seat 242 yuan ; hard sleeper 552 yuan; soft sleeper 854 yuan
Xi’ning (1,972 km): hard seat 226 yuan ; hard sleeper 523 yuan; soft sleeper 810 yuanspacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China