spacer.png, 0 kB

The weather

Shenzhen Weer
Alltop, all the top stories
spacer.png, 0 kB

Start In China blog

Chinese internet censuur wordt geavanceerder 

zondag, 20 maart 2011

De Chinese internet censuur is de laatste maanden geniepiger geworden. Voor cnn.com is het effect goed merkbaar en eenvoudig te herhalen: je kan zonder problemen de pagina cnn.com openen, maar als je dan vervolgens doorklikt naar een artikel (zeker als er videos bij het artikel zitten), dan ligt je internet verbinding er na een paar seconden uit. Hoe ze dat voor elkaar krijgen is me niet duidelijk. Het is niet simpelweg een IP-blokkade: ik ben met internet verbonden via een router en die router maakt gebruik van een adsl-modem. Wanneer de verbinding verbroken wordt, kan ik zelfs geen lokale verbinding met mijn router maken! Misschien moet ik mijn TCP-kennis weer eens ophalen. Het enige wat ik nu kan doen is zowel het ADSL modem als de router opnieuw opstarten. Gmail en google zijn de laatste paar weken ook merkbaar trager geworden. Ze worden niet helemaal geblokkeerd, maar ik heb sterk het vermoeden dat het vertraagd wordt.

Verder is onze internet provider ongelooflijk irritant: eens in de zoveel tijd probeert de provider een reclame boodschap in de opgevraagde html pagina te stoppen. Bijvoorbeeld als ik ergens op nos.nl klik, dan loop ik de kans dat er een reclame boodschap bovenop de pagina wordt geprojecteerd. Dat is op zich niet nieuw, maar blijkbaar zijn ze bij China Telecom een beetje dom. De combinatie van opgevraagde pagina plus advertentie is namelijk niet geldig en kan niet door de webbrowser gelezen worden. Dan krijg je dus oftewel een lege witte pagina, of een download venster te zien. Echt ongelooflijk irritant als dat een paar keer per dag gebeurd! Overstappen van internet provider is er niet echt bij natuurlijk in China met welgeteld twee aanbieders….

Computerboeken en kaarten 

zondag, 5 maart 2006

Na het bezoek aan de tandarts (zie hieronder) zijn we ook naar een van de grotere boekwinkels gegaan om kaarten te kopen. Die zijn namelijk nergens te koop! Je zou verwachten dat je in een normale boekwinkel wel wat ansichtkaarten kan kopen, maar niet dus. We hebben eerst wat rondgekeken in de winkel en gelukkig bleken ze ook Engelstalige computerboeken te hebben. Ik heb mijn collectie dus uitgebreid met de volgende boeken:

  • Refactoring to Patterns door Joshua Kerievsky (rond de 350 pagina’s) voor 49 yuan
  • Classic Data Structures in Java door Timothy Budd (ongeveer 580 pagina’s) voor 43 yuan
  • Algorithm Design door Jon Kleinberg en Éva Tardos (meer dan 800 pagina’s) voor 68 yuan
  • Learning Chinese Characters from Ms. Zhang voor 33 yuan

Zeer nuttige naslagwerken over informatie die je niet snel op internet zal vinden. De prijzen van de boeken zijn natuurlijk ook een fractie van wat je er in Nederland voor zou betalen. Helaas bleek de ansichtkaartenafdeling dicht te zijn na onze inkopen. Misschien kan ik volgende week weer eens kijken of de ansichtkaarten-stand van het postkantoor wel open is.spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China