spacer.png, 0 kB
Visum China

Alle buitenlanders hebben een visum nodig om in China te verblijven. Een Chinees visum is een schriftelijke toestemming die wordt uitgegeven door de Chinese visa-authoriteiten aan buitenlanders die naar, uit of over Chinees grondgebied willen reizen. Afhankelijk van de identiteit van de aanvrager, het doel van het bezoek aan China en het paspoort, zijn Chinese visa in vier categorieën onder te verdelen:

  1. Normale visa (voor vrijwel iedereen van toepassing)
  2. Diplomaten-visa
  3. Gunst/Beleefdheid-visa
  4. Service-visa


Het gewone visa is onderverdeeld in negen subcategorieën, die aangeduid worden met de letters:

      • F - Bezoek / Bedrijfs Visa
      • L- Toerisme Visa
      • Z - Werk Visa
      • X - Studie / Student Visa
      • C - Bemanningslid Visa
      • J-1 - Journalist Visa
      • J-2 - Journalist Visa
      • G - Doorgang Visa
      • D - Verblijf Visa

Geldigheidsduur Chinese visa

Een visum heeft een bepaalde geldigheidsduur en geeft het recht om een bepaalde tijd in China te verblijven. Met de geldigheidsduur wordt bedoeld dat je het visum binnen X maanden moet gebruiken na afgifte door de ambassade of andere instantie. Vanaf binnenkomst van China wordt de verblijfstijd gemeten.

Visa Categorie Inreizen per visum Geldigheidsduur Duur verblijf
Journalist Visa (J-1) Single 3 maanden
-
Journalist Visa (J-2) Single - -
Study / Student Visa (X) Single 3 maanden -
Residence Visa (D) Single 3 maanden -
Tourist Visa (L) Single / Double 3 maanden 1-60 dagen*
Crewmember Visa (C) Single / Double 3 maanden 1- 30 dagen
Transit Visa (G) Single / Double 3 maanden 7 dagen
Visit / Business Visa (F) Single / Double / Multiple 3 / 6 / maanden 1-60 dagen


Deze tabel kan dus als volgt worden gelezen. Een toerist die 4 weken in China wil rondreizen, vraagt een Tourist Visa (L) aan. Wanneer hij wil vertrekken in juni, kan hij dus vanaf ergens in maart (drie maanden voor vertrek) zijn visum gaan aanvragen. Bij het aanvragen moet aangegeven worden hoe lang het visum geldig dient te zijn. Hier wordt dus bijvoorbeeld 30 dagen opgegeven. Aanbevolen wordt om één maand voor vertrek het visum aan te vragen, zodat het visum niet verloopt voor vertrek.

* = rond de Olympische Spelen was het lastig om een visum langer dan 30 dagen te krijgen. Het is onbekend of dat nu wel weer kan. 

Vereisten aanvragen visum 

E r zijn een aantal algemene eisen die voor ieder type visum gelden:

  1. Een ingevuld aanvraagformulier voor een visum. Kan via de website van de Chinese ambassade worden gedownload.
  2. Een recente pasfoto die ook geschikt is voor bijvoorbeeld een paspoort
  3. Het huidige geldige paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is en een lege visum-pagina heeft

Daarnaast zijn er specifieke eisen voor de negen categoriën visa:

  1. Voor toeristenvisa (L) is een bevestigingsbrief van de reisorganisatie aanbevolen, maar niet noodzakelijk.
  2. Voor een visitor / business F-visum is een uitnodigingsbrief vereist. 
  3. Voor een werk (Z) visum is een werkvergunning vereist van het Chinese ministerie voor Arbeid en een officiele visa-brief van geauthoriseerde Chinese organisaties en een gezondheidsverklaring.
  4. Voor een studenten X /F visum, is een JW202 of JW201 formulier vereist en de toelatingsbrief van de ontvangende universiteit. Een X-visum wordt uitgegeven wanneer het verblijf langer dan 6 maanden duurt, een F-visum bij verblijf korter dan 6 maanden.

Een visum kan in de vorm van single- double- of multiple-entry worden aangevraagd. Met een single-entry visum kan China één keer worden binnengereisd en wanneer China verlaten wordt, verloopt het visum. Met een double-entry visum kan China precies twee keer worden binnengereisd op hetzelfde visum en met een multiple-entry visum vanzelfsprekend meerdere keren. Voor het aanvragen van een multiple-entry visum (geldig voor 6 maanden) is een officiele uitnodigingsbrief vereist van een geauthoriseerde organisatie. Iemand die al meer dan twee keer in het afgelopen jaar naar China is geweest, kan zonder deze brief ook een multiple-entry visum aanvragen.

Zie voor de actuele regelgeving altijd de officiele website van de Chinese Ambassade in Nederland:

Embassy of the People's Republic of China in the Kingdom of the Netherlands (menu linkerkant Consular & Visa) Voor vragen is het forum van Geledraak een erg goede bron van informatie.

 

BELANGRIJKE WIJZIGING - Actueel 2008

Hoewel er niets over deze wijziging te vinden is op de website van de Chinese ambassade in Nederland, blijkt dat er verschillende belangrijke  veranderingen zijn doorgevoerd.

1. Een reis mag maximaal 30 dagen duren!

2. Er moet meer documentatie over de reis worden ingeleverd bij de aanvraag.

3. Alleen nog single- en double- entry visa, geen multiple-entry visa (dus bijvoorbeeld geen multi entry F visum) !

4. Een nieuw visumaanvraag formulier. Op de website van de Chinese ambassade is alleen de oude versie te vinden.  Het nieuwe formulier van eind maart/begin april 2008  is hier en hier te vinden.

5. Voor Shenzhen was voorheen een speciaal 1-daags  te verkrijgen, maar dat lijkt nu ook niet meer mogelijk. Deze maatregel is ingegaan op 1 april.

 

Voor toeristen:

  1. bevestiging uit China (fax of email volstaat) van een hotel voor elke dag
  2. boekingsbevestiging van een vliegticket of een kopie ervan (heen en terugvlucht)
  3. indien geen bevestiging uit China voorhanden is, dan moet de bezoeker een brief opstellen (Engels of Chinees) waarin zo uitgebreid mogelijk de reis beschreven wordt (reisdoel, verblijfplaats, te bezoeken personen, activiteiten enz).

 

Voor zakelijk bezoek:

  1. Zie punt 1&2 toeristen
  2. Uitnodiging die door het te bezoeken Chinese bedrijf is aangevraagd bij de lokale overheid

 

Voor bezoek aan vriend/familie die in China werkt:

Een vriend uit Nederland die mij kort komt bezoeken, komt bij mij thuis logeren. Hij heeft de Chinese ambassade  in Den Haag gevraagd welke documenten hij moet inleveren - in plaats van een hotel reservering. Volgens de ambassade moet ik (vanuit China) hem de volgende documenten aanleveren:

  1. invitation letter - uitnodigingsbrief, waarschijnlijk met mijn woonadres + namen van uitgenodigden
  2. copy of working permit - waarschijnlijk is dit mijn Foreign Expert Certificate.
  3. copy of resident card - ik denk dat dit mijn Z-visum is
  4. your contact telephone number - telefoonnummer in China

 

Telefoonnummer Olympische hotline Chinese ambassade Den Haag. Op de website van de Chinese ambassade is te lezen dat 1 juni een hotline wordt geopend voor vragen over reizen naar China voor de Olympische Spelen:

  •  As the Beijing Olympic Games are approaching, the Chinese Embassy in the Netherlands has set up an "Olympics hotline" which starts on June 1, 2008 with the aim to provide necessary information and assistance to the Dutch people who wish to go to China for the Olympics. The telephone number is 070-3065098 from 9:00am to 12:00am during the workdays. Consular Section of the Embassy will have a special counter for the Olympics on June 1 to facilitate the visa applications related to the Olympic Games.

De ervaring van iemand die een visum voor China heeft aangevraagd:

  • - ingevuld visumaanvraagformulier
    - pasfoto
    - paspoort
    - print van de E-tickets
    - print van de emailbevestiging via hostelbookers.com met zowel Anna's naam als mijn naam (dat kun je eventueel zelf erbij zetten idd) voor alle te verblijven nachten in China
    - zelf geschreven uitgewerkt 'niet perse echt' reisschema per dag (bijv: july 17 relaxing day and reading in the park, wie zegt dat je je daar aan moet houden)
    - en een lief lachend gezicht

    Het opvallende was dat er echt gecheckt wordt wat je hebt en daar is volgens mij het belangrijkste van dat al je nachten 'bedekt' zijn met een resevering en dat overal je eigen naam op staat. En die kun je inderdaad zelf erin plakken als je het hostel maar op 1 naam hebt gezet. Ze willen gewoon graag weten waar je bent.
     

  •   Op het moment (August 2009) is er erg strenge bewaking rondom de Chinese ambassade. Slechts een paar mensen worden tegelijk binnen gelaten en je tas moet door een scanner heen. Zorg dat je er dus op tijd bent (voor 10 uur!).

Zie voor de meest actuele informatie de volgende websites:

Update on China visa situation - erg goed overzicht van alle belangrijke punten, juni 2008

China Visa – Facts and Fiction goed overzicht actueel 23 mei 2008

HollandInChina.com (Nederlandse Ambassade in China) - Geen visa-verlengingen voor studenten in de zomer.

Geledraak - Visum bepalingen naar China aanzienlijk verscherpt

Shanghaiist Visa info 

Visum diensten in Nederland:

Aanvullend nieuws:

Visum China: weer 30 dagen geldig (18 april 2008)

China imposes new visa restrictions

  

Mijn advies: voor korte vakanties korter dan 30 dagen is het waarschijnlijk geen probleem om een visum te krijgen. Gewoon de juiste papieren meenemen naar de Chinese ambassade. Langere visa zijn echter weldegelijk een probleem en wellicht is de enige mogelijkheid om het land uit te gaan (naar Hong Kong) na 30 dagen en dan terug te komen op een nieuw visum voor wederom 30 dagen. Lees echter over de Hong Kong route hieronder; ook op deze route zijn de regels namelijk aangescherpt! 

 

De 'Hong Kong'-route

Voor Nederlanders die al in China zitten en langer willen blijven dan de geldigheidsduur van hun visum zijn er een aantal opties. Je kunt proberen bij het lokale PSB-bureau je visum te laten verlengen. Hier heb ik zelf geen ervaring mee en het verlengen kan ook maar een beperkt aantal keer gebeuren en je moet er een goede reden voor aandragen.

Een andere optie is om het land uit te gaan en een nieuw visum voor China aan te vragen. Hier in Zuid-China is Hong Kong de aangewezen plek om een nieuw visum te bemachtigen. Voordat je Chinese visum is verlopen ga je naar Hong Kong naar een visumbureau. In Hong Kong mag je 90 dagen zonder visum verblijven, dat is dus tijd genoeg. Wanneer je bijvoorbeeld bij JTA (Japan Travel Agency) een visum aanvraagt voor 12:00 's ochtends, dan kun je de volgende dag al je nieuwe visum ophalen. Ik heb hier mijn F-visum gehaald dat voor één jaar geldig is en multiple entry is. Benodigdheden voor een nieuw visum zijn een pasfoto (voor de zekerheid kleur, ook al staat op de website zwart/wit) en je paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is. Verder kost een visum voor Nederlanders daar 750 HK$, een stuk goedkoper dan wat scholen en bedrijven in China ervoor rekenen. 

Let op: vanaf half 2006 is het niet meer mogelijk om een F-visum met een geldigheidsduur van 1 jaar te verkrijgen. De Chinese overheid heeft de regels veranderd en de maximale geldigheidsduur is nu een half jaar!

BELANGRIJK OVER DE HONG KONG ROUTE in 2008 : ik heb van diverse kanten gehoord dat het zeer lastig is om een visum te regelen voor China vanuit HK. Het is dus veiliger om het visum in Nederland te regelen!

Lees meer hierover:

Commissioner's Office of the Chinese Foreign Ministry in the Hong Kong S.A.R.

Quote: "Visa applicants are increasing in a large number and need longer waiting time in the visa office recently. If you don't reside or work in Hong Kong permanently, you are required to apply Chinese visa from the Embassy or Consulate-General of Peoples' Republic of China in your resident country. You are welcome to China for tourism, business, visit of the Olympic Games."

nog een quote: "The Commissioner's Office yesterday released a statement confirming that a return ticket and a hotel voucher was required for a tourist visa and an additional 'visa notification form' for a business visa. It said the measure was 'to spare applicants unnecessary trouble' "

"You now need a copy of your travel ticket both in and out of the country and a hotel voucher before they accept a visa application. Without that they will reject it,[...]"

 

Praktische tips

Adres ambassade:

Willem Lodewijklaan 10, 2517 JT Den Haag

Mensen die dichtbij Duitsland of België wonen,  kunnen ook bij de desbetreffende ambassade hun visum halen.

Openingstijden:

9.00-12.00, Maandag t/m Vrijdag, met uitzondering van Feestdagen (let op Chinese feestdagen)

Afhalen visum: 

Als het visum wordt aangevraagd bij de Ambassade in Den Haag, moet een nummertje getrokken worden, vergeet dat niet bij binnenkomst. Zorg dat u vroeg komt, des te later u komt des te langer u moet wachten. Om tien uur is de wachttijd veel korter dan om twaalf uur. Het paspoort moet achtergelaten worden zodat het visum erin geplakt kan worden. Zorg dat u dus een andere vorm van legitimatie bij u hebt voor de terugreis als u niet voor de 'urgent visa servive' wilt betalen.

Ophalen visum:

Wanneer 33 euro extra betaald wordt, kan het visum dezelfde dag worden meegenomen. Persoonlijk ga ik liever een dag of vier later terug om het visum af te halen. Pas bij afhalen moet betaald worden. Er kan niet gepint worden, alleen met cash betalen. In het nabijgelegen congrescentrum bevindt zich gelukkig ook een pinautomaat. De kosten voor visa die op de website worden vermeldt, lijken achterhaald te zijn (kosten zijn recent omlaag gegaan). PS. deze informatie was van eind 2005. Kijk op de site van de Chinese ambassade voor meer recentere informatie!

 

Extreme drukte bij Chinese Ambassade in Den Haag

Update Oktober 2010, het is de laatste maanden extreem druk bij de Chinese ambassade in Den Haag. Zie ook deze forum-discussie op Geledraak . Advies: ga zo vroeg mogelijk in de rij staan (rond 7-8 uur 's morgens) en zorg dat je een pinpas bij je hebt.

 

Mijn visum

Ik ben op een toeristenvisum (single-entry, drie maanden) naar China gekomen. Vervolgens bleek dat alles goed beviel en ben ik naar Hong Kong gegaan om bij JTA een visum voor een jaar te regelen (dat kon destijds nog). Tijdens dat jaar heb ik een baan gevonden bij een Chinees bedrijf (Tencent/QQ). Tencent heeft vervolgens geholpen om een visum voor mij te regelen. Hiervoor moest ik wat formulieren invullen en met een medewerker van Tencent naar het lokale PSB. Hier werd ik dan als 'Foreign Expert' geregistreerd en werd het visum geregeld. Mijn oude visum werd dan ongeldig gemaakt en er is toen een nieuw visum in mijn paspoort geplakt. Daarop staat dat het gaat om een 'residence permit for foreigner in the people's republic of china ' en dat het doel van mijn verblijf 'werk' is.

Comments
Add New
+/-
Write comment
Name:
Email:
 
Website:
Title:
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.
Evert M.   |218.18.121.xxx |2009-10-08 17:50:40
Begin 2009 heb ik een dubbel entree visum bemachtigd in HK. Een dubbel entree was het hoogst haalbare voor een toerist. Elke 30 dagen het land uit, en om de 2 maanden een nieuw visum erin laten plakken. Na 4 maanden op vakantie gegaan in Thailand. Daarom maar in Bangkok voor een nieuw naar de Chinese ambassade gegaan. Dit keer geen wachttijden, chagrijnige Chinezen en 100'en regeltjes. Nee, een simpel formuliertje, omberekend 35 Euro en een multiple entree visum voor 6 maanden. Ideaal voor de mensen die een visum nodig hebben: maak een stop in Bangkok en je hebt binnen een uur een mooi visum
Maya   |62.140.137.xxx |2009-12-01 20:53:50
Denk je ook dat dit zo makkelijk gaat als je de visa voor de eerste x aanvraagt voor China?

En dus niet al eerder in China bent geweest.
Ik wil mijn reis eerst naar Thailand maken, Bangkok bezoeken en vanuit daar dus naar China vliegen.
Dus dit zou ideaal zijn. Wordt alleen wel mijn eerste x China.
B.smit   |213.109.114.xxx |2011-06-01 18:15:54
waar in Bangkok heb je dat precies laten doen? gewoon bij de chinese ambassade? denk je dat we dat in 2011 weer zouden kunnen doen of zijn de regels daarvoor te veel veranderd?
Jos   |88.77.51.xxx |2010-03-21 06:36:34
Voor Shenzhen kan men (weer) een 5-daags visum krijgen bij aankomst. Heb er zelf inmiddels 3 in mijn paspoort staan, 2 x via de boot vanaf HK airport dus in Shekou en de laatste keer via het station in Luohu. Op het station is het even zoeken, je moet vlak voor je door de douane gaat namelijk een trap op en nergens is ergens visum aangeven. (lange gang door vanaf de treinen, over de rivier, dan, als je in de zaal komt met paspoortcontrole, (dus SZ kant, NIET de HK kant!) aan de linkerkant de traop zoeken. Kosten 160RMB. Visum officieel aaleen voor Shenzhen maar heeft verder nog nooit iemand naar gevraagd of gekeken.
Thijs   |219.133.155.xxx |2010-03-21 11:21:05
Handige informatie en ook heel gedetailleerd, bedankt! Ik wist niet dat het weer mogelijk was. Ik heb zelf gelukkig een visum voor een heel jaar
Peter   |200.206.216.xxx |2010-08-17 01:16:51
Hallo Jos,

Ik zie je bericht van 21 maart 2010. Hierin vertel je dat je het visum o.a. kunt krijgen op Luowu.
Weet je of deze informatie nog steeds actueel is. Of waar ik dit eventueel kan terugvinden op het internet.
Vanwege tijdgebrek zal ik waarschijnlijk een visum in Hongkong moeten aanvragen. Maar dit gaat me minstens 1 extra overnachting kosten.
Als ik, zoals jij hierboven beschrijft nog steeds een visum voor 5 dagen aan de grens kan krijgen, dan ben ik ook tevreden.

Alvast bedankt voor je antwoord.
Peter.
Jos   |88.77.51.xxx |2010-03-21 06:40:13
Hoi, je schrijft:

"Mensen die dichtbij Duitsland of België wonen, kunnen ook bij de desbetreffende ambassade hun visum halen."

Check dit voor je afreist! In Duitsland is dit namelijk NIET mogelijk tenzij je als Nederlander kan aantonen dat je in Dld woont! Veel makkelijker is gewoon een visum dienst te gebruiken, opsturen en met een paar dagen in huis, geen gezeur, geen wachten.
Thijs  - goed advies!   |219.133.155.xxx |2010-03-21 11:19:45
Goed advies! Ik heb het persoonlijk nooit geprobeerd en het advies over Duitsland/Belgie alleen overgenomen van andere bronnen destijds. Het kan inderdaad goed zijn dat deze informatie niet (meer) klopt!
Toon Vogels  - aanvraag visa in Belgie     |82.168.48.xxx |2010-03-30 18:48:11
Ook in België kunnen jammer genoeg geen visa voor Nederlanders zonder verblijfsvergunning meer worden aangevraagd.
Bird  - Vervangend reisdocument bij aanvraag visum chinese   |116.236.233.xxx |2010-07-29 19:44:02
Ik wil in Vietnam mijn Chinese visum aanvragen bij de Chinese ambassade.

Weet iemand hoe lang dit duurt?

En als het langer dan één dag duurt, weet iemand of je een vervangend reisdocument krijgt voor Vietnam ? Ik vlieg namelijk een dag na landing naar da nang.

Alvast bedankt!

bird
Mister China  - Topdrukte bij Chinese ambassade     |83.163.156.xxx |2010-10-26 21:59:01
Huidige stand van zaken, betreft de drukte bij de Chinese ambassade: http://misterchina.nl/topdrukte-op-chinese-ambassade/

Vooral het ophalen van een visum, blijkt urenlang wachten te zijn!
Ton Bakker  - drukte.waar     |87.212.249.xxx |2011-02-05 01:00:58
Ik heb vorige week het wereldrecord Bezoek ChinaEmbassy Den Haag gebroken.Ik moest het nwe paspoort van mijn vrouw ophalen. 08.45 uit Hoofddorp vertrokken, 10.15 weer thuis.
1.ík kon vrijwel voor de deur parkeren
2. Ik kwam om half10 aan
3. 09.35 stond ik met paspoort weer buiten.
Bij indienen aanvraag in september waren we er om 08.00 en waren om 10,40 weer buiten.Maar als je voor een visum kwam mocht je toen wel om 7.00 in de rij gaan staan/zitten/ liggen, en hopen dat je om 10 uur binnen was, want dan gaat de deur dicht, morgen brengen...

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Last Updated ( Wednesday, 27 October 2010 )
 
spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China