spacer.png, 0 kB
China

China (traditioneel: 中國; vereenvoudigd: 中国; pinyin Zhōngguó) is een zeer groot land en herbergt meer dan een vijfde van de wereldbevolking. De officiële naam is People's Republic of China (P.R. China).

Geografie

De grootte van het land, maakt het noodzakelijk dat het land wordt onderverdeeld in provincies, die veelal groter zijn dan Nederland. China is onderverdeeld in:

  • 23 provincies (lichtroze),
  • 5 zelfstandige regio's (donkergeel)
  • 4 stadsgebieden (donker roze)
  • 2 regio's met speciale bestuurlijke status (paars)

Taiwan wordt door China gezien als provincie, maar Taiwan claimt onafhankelijk te zijn.  Hong Kong (voormalig Briste kolonie) en Macau (voormalig Portugese kolonie) zijn twee gebieden met een speciale bestuurlijke status en behouden nog veel zelfstandigheid. 

china_administrative

 

1 Anhui 17 Jiangxi
2 Beijing 18 Jilin
3 Binnen-Mongolië 19 Liaoning
4 Chongqing 20 Ningxia
5 Fujian 21 Qinghai
6 Gansu 22 Shaanxi
7 Guangdong 23 Shandong
8 Guangxi 24 Shanghai
9 Guizhou 25 Shanxi
10 Hainan 26 Sichuan
11 Hebei 27 Tianjin
12 Heilongjiang 28 Tibet (Xizang)
13 Henan 29 Yunnan
14 Hubei 30 Xinjiang
15 Hunan 31 Zhejiang
16 Jiangsu 32 Taiwan
       
 1  Hong Kong
 2  Macau
 

 

Politiek

Sinds de oprichting van de P.R. China, wordt China geregeerd door de Communistische Partij van China (CPC). Hoewel het land officieel een socialistisch land is, is de helft van de economie geliberaliseerd gedurende de afgelopen dertig jaar. In de jaren '80 zijn onder leiderschap van Deng Xiaoping honderden miljoenen boeren uit extreme armoede gehaald. In de jaren '90 profiteerden vooral de steden van de economische voorspoed en groeide het inkomensgat tussen arm en rijk weer flink. In het nieuwste vijfjarenplan uit 2006 wordt dan ook weer de nadruk gelegd op het verkleinen van dit inkomensgat en het werken aan een socialistisch platteland.

De huidige president en algemeen secretaris is Hu Jintao.  De algemeen secretaris van de Partij is de machtigste functie in China. De president is verantwoordelijk voor algemeen beleid, de richting die het land neemt en buitenlandse zaken. De implementatie van het beleid wordt overgelaten aan de premier. De premier is de derde persoon in China en deze functie wordt nu bekleed  door Wen Jiaobao. 

Cultuur

Modern China heeft weinig te maken met de cultuur onder de keizers die de afgelopen duizenden jaren China beheersten. Wat is modern China dan wel? Wat maakt China anders dan Nederland?

Lees verder artikel Chinese Cultuur 

Klimaat

China is een zeer groot land dat varieert van woestijn tot hooggebergte en van het koude Harbin tot het subtropische Hainan. Het klimaat is dus niet eenvoudig te omschrijven, maar onderstaand artikel geeft een overzicht van het klimaat.

Zie verder artikel Klimaat Shenzhen

Chinees geld

Chinees geld is onderverdeeld in fen, jiao en yuan (renminbi).

1 yuan = 10 jiao; 1 jiao = 10 fen.

Kleiner dan 1 yuan wordt echter zelden gebruikt tegenwoordig.  Pinnen kan alleen in veelvouden van 100 Yuan.  Er zijn relatief veel valse biljetten in omloop en daarom is het goed om altijd te controleren of een 50 (of 100) yuan-biljet echt is. Dit kan onder andere door het papier te voelen en door het biljet te kantelen waardoor het getal dat de waarde linksonder aangeeft van kleur verandert. Hieronder enkele voorbeelden van Chinese geld:

 

 

 

 

 

 

 


Goede website met veel biljetten uit China:

http://www.chinatoday.com/fin/mon/

Op het moment van schrijven is 1 euro ongeveer 10 yuan waard en 1 dollar ongeveer 8 yuan. De wisselkoers wordt sterk beïnvloed door verschillende factoren, waarvan één de Centrale Bank van China is. Velen menen dat de Chinese munt is ondergewaardeerd en dat de munt de komende jaren in waarde zal stijgen.

 

Wisselkoers Yuan Euro

 

Actuele wisselkoers voor 1 euro tegen de Chinese Yuan. 

 

Bronnen:
Wikipedia - China

Wikipedia - People's Republic of China

Geledraak.nl - Cultuur, geschiedenis en geografie

Geledraak.nl - Statistische informatie

Comments
Add New
+/-
Write comment
Name:
Email:
 
Website:
Title:
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Last Updated ( Friday, 23 June 2006 )
 
spacer.png, 0 kB
rightborder
© 2006-2011 StartInChina.com - News and tips from Shenzhen, China